Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
infosec

Instagram influencers ανακτούν τα accounts με τη βοήθεια hackers

Οι Instagram influencers που έχουν δει τους λογαριασμούς τους να χακάρονται και τις προσωπικές τους πληροφορίες να εκτίθενται, λένε ότι...
Read More
infosec

Windows 10: Πώς να διορθώσετε το browsing σφάλμα στο Microsoft Edge

Η τελευταία αναβάθμιση που κυκλοφόρησε από τη Microsoft για τα Windows 10 έφερε ένα πρόβλημα, το οποίο παρατηρείται όταν επιχειρεί...
Read More
infosec

Google Play: Κρυβόταν malware με τη χρήση των αισθητήρων κίνησης

Στην αγορά του Google Play υπάρχουν πολλές κακόβουλες εφαρμογές που δοκιμάζουν κόλπα για να αποφευχθεί η ανίχνευση τους. Για την...
Read More
infosec

Bug του Twitter δημοσίευε τα προσωπικά tweets των χρηστών για 5 χρόνια

Οι χρήστες του Twitter, οι οποίοι χρησιμοποιούν το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο από τις Android συσκευές τους, θα πρέπει να ελέγξουν...
Read More
Latest Posts

Hajime botnet: 300.000 μολυσμένες συσκευές και κανείς δεν ξέρει γιατί

Ένα botnet (Hajime) που ανακαλύφθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου έχει αποκτήσει τεράστιο μέγεθος τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι ερευνητές ασφαλείας δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί, καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν το τι κάνει.

Το κακόβουλο λογισμικό (malware), που ονομάστηκε Hajime, βρέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου την ίδια στιγμή που χρησιμοποιήθηκε το περιβόητο και πλέον κακόφημο botnet Mirai σε επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού διαδικτύου.

Το botnet Hajime έχει μολύνει μέχρι στιγμής 300.000 συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο (ψηφιακές βιντεοκάμερες, κάμερες και routers) και δείχνει να στοχεύει προσεκτικά συγκεκριμένα δίκτυα, αποφεύγοντας συσκευές που ανήκουν σε Αμερικάνικες κρατικές υπηρεσίες. Όπως και το Mirai, το malware επιτίθεται σε συσκευές που έχουν αδύναμους ή προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης και ονόματα χρήστη (συχνά είναι «admin» ή «root»).

Αυτό που κάνει πολύ διαφορετικά το κακόβουλο λογισμικό Hajime είναι ότι κλείνει ορισμένες θύρες αό το firewall και ανοίγει αρκετές άλλες για να δημιουργήσει μια δομή διοίκησης και ελέγχου peer-to-peer.

Όμως μέχρι σήμερα κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι κάνει το botnet ή ποιος είναι πίσω του.

«Το πιο ενδιαφέρον για το Hajime είναι ο σκοπός του», δήλωσαν οι ερευνητές ασφαλείας της Kaspersky σε μια δημοσίευση στο blog τους, προσθέτοντας ότι ο σκοπός του «παραμένει άγνωστος».

«Δεν έχουμε δει να χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε είδος επίθεσης ή κακόβουλης δραστηριότητας», ανέφεραν οι ερευνητές.

Όλα τα σημάδια δείχνουν κάποιον white hat hacker, ο οποίος έχει αναλάβει να «ασφαλίσει μερικά συστήματα», σύμφωνα με ένα σημείωμα που αφήνει σε κάθε σύστημα που μολύνει το botnet.

Αλλά οποιοδήποτε botnet – ακόμα και εκείνα που γεννήθηκαν με καλές προθέσεις – μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς, είτε από τον ιδιοκτήτη του botnet είτε από κάποιον άλλο που καταφέρνει να αποκτήσει πρόσβαση.Hajime botnet

Ένας χάρτης που δείχνει τις γεωγραφικές πηγές της λοίμωξης του Hajime. (Εικόνα: Radware)

Οι ερευνητές της Radware δήλωσαν την Τετάρτη ότι η «ευέλικτη και επεκτάσιμη φύση» του botnet θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κακόβουλους λόγους, όπως για την εκτέλεση επιθέσεων DDoS, τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού ή η μαζική παρακολούθηση streaming σε πραγματικό χρόνο από τις web κάμερες.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι μια ευπάθεια που έγινε patched πρόσφατα στο Hajime θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν hacker να πάρει τον έλεγχο του botnet.

«Ένα τόσο μεγάλο botnet με τέτοια ευελιξία θα προσελκύσει την προσοχή ανταγωνιστικών hackers, επομένως θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο και να αναλάβουν τις εντολές του botnet.»

«Η ευπάθεια έχει κλείσει από τον προγραμματιστή, αλλά αποδεικνύει ότι το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να περιέχει τρωτά σημεία» αναφέρουν οι ερευνητές.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *