Ένα σφάλμα στο APT επιτρέπει την εγκατάσταση κακόβουλων πακέτων
infosec

Ένα σφάλμα στο APT επιτρέπει την εγκατάσταση κακόβουλων πακέτων

Ορισμένες δημοφιλείς διανομές Linux έχουν ένα σφάλμα στο package-management interface, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας εισβολέας για να...
Read More
infosec

15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Google απομάκρυνε 85 κακόβουλες εφαρμογές από το Google Play Store. Ειδικότερα, μία παράνομη adware εφαρμογή...
Read More
infosec

Facebook «10 Year Challenge»: Κινδυνεύουν πράγματι τα δεδομένα σας;

Το τελευταίο διάστημα όλοι παρατηρήσαμε το νέο trend «10-Year Challenge» σε Facebook και Instagram. Αφού έγινε η νέα τάση ανάμεσα...
Read More
infosec

Το Malwarebytes έλυσε το σφάλμα «freezing» των συσκευών Windows 7

Η ομάδα του Malwarebytes επιτέλους έδωσε λύση στο σφάλμα που προκαλούσε πάγωμα σε συσκευές Windows 7! Το πρόβλημα εντοπίστηκε νωρίτερα...
Read More
infosec

Κορυφαίες Android VPN εφαρμογές διαρρέουν προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από VPN αξιολογητές, πάνω από 25% των 150 πιο δημοφιλών και δωρεάν VPNs στο Google...
Read More
Latest Posts

Χιλιάδες μολυσμένα Windows PC μετά το Leak των Shadow Brokers

Την περασμένη εβδομάδα, μέλη της διαβόητης ομάδας Shadow Brokers  διέρρευσαν μια σειρά εργαλείων hacking που φέρεται ότι ανήκουν στην NSA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση οποιουδήποτε συστήματος με Windows.

Shadow Brokers - Shadow Brokers

Λίγες ημέρες μετά τη διαρροή, η Microsoft έσπευσε να καθησυχάσει τους χρήστες, διαβεβαιώνοντάς τους πως έχουν ήδη κυκλοφορήσει διαθέσιμες ενημερώσεις ασφάλειας για όλες τις εκμεταλλευόμενες ευπάθειες. Ωστόσο η ύπαρξη αντίστοιχων ενημερώσεων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι χρήστες των Windows είναι ασφαλείς, εάν δεν προχωρήσουν – όπως είναι επόμενο – σε εγκατάστασή τους.

Σύμφωνα με το The Register, αυτό δεν συνέβη, και έτσι χιλιάδες υπολογιστές μολύνθηκαν με malware, με τον αριθμό τους συνεχώς να αυξάνεται.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το βασικό expoit που χρησιμοποιείται για την παραβίαση των συστημάτων είναι το ETERNALBLUE, το οποίο χρησιμοποιεί το backdoor DOUBLEPULSAR για την μόλυνση των υπολογιστών.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί περίπου 15.000 συστήματα μολυσμένα με το DOUBLEPULSAR, ενώ οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τουλάχιστον τρείς φορές μεγαλύτερος.

Το χειρότερο είναι ότι η ευπάθεια την οποία προσπαθούν τώρα να εκμεταλλευτούν οι χάκερς είχε επιδιορθωθεί από τη Microsoft το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, πράγμα που σημαίνει ότι τα συστήματα που παραβιάστηκαν δεν είχαν ενημερωθεί. Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί πως το εν λόγω patch προορίζεται για συστήματα με Windows Vista SP2 καθώς και μεταγενέστερες εκδόσεις, έτσι οι χρήστες παλαιότερων λειτουργικών συστημάτων που δεν υποστηρίζονται πλέον (όπως τα Windows XP) βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα».

Όλοι οι υπόλοιποι χρήστες θα πρέπει να ενημερώσουν τους υπολογιστές τους το συντομότερο δυνατό.

Shadow Brokers - Shadow Brokers

«Το συγκεκριμένο υpdate ασφαλείας επιδιορθώνει τρωτά σημεία των Microsoft Windows. Τα πιο κρίσιμα από αυτά θα μπορούσαν να επιτρέψουν την απομακρυσμένη εκτέλεση κώδικα, εάν ένας εισβολέας στείλει ειδικά επεξεργασμένα μηνύματα σε έναν διακομιστή Microsoft Server Message Block 1.0 (SMBv1)», εξηγεί η Microsoft.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μολυσμένων υπολογιστών εντοπίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο αριθμός τους είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *