Ένα σφάλμα στο APT επιτρέπει την εγκατάσταση κακόβουλων πακέτων
infosec

Ένα σφάλμα στο APT επιτρέπει την εγκατάσταση κακόβουλων πακέτων

Ορισμένες δημοφιλείς διανομές Linux έχουν ένα σφάλμα στο package-management interface, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας εισβολέας για να...
Read More
infosec

15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Google απομάκρυνε 85 κακόβουλες εφαρμογές από το Google Play Store. Ειδικότερα, μία παράνομη adware εφαρμογή...
Read More
infosec

Facebook «10 Year Challenge»: Κινδυνεύουν πράγματι τα δεδομένα σας;

Το τελευταίο διάστημα όλοι παρατηρήσαμε το νέο trend «10-Year Challenge» σε Facebook και Instagram. Αφού έγινε η νέα τάση ανάμεσα...
Read More
infosec

Το Malwarebytes έλυσε το σφάλμα «freezing» των συσκευών Windows 7

Η ομάδα του Malwarebytes επιτέλους έδωσε λύση στο σφάλμα που προκαλούσε πάγωμα σε συσκευές Windows 7! Το πρόβλημα εντοπίστηκε νωρίτερα...
Read More
infosec

Κορυφαίες Android VPN εφαρμογές διαρρέουν προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από VPN αξιολογητές, πάνω από 25% των 150 πιο δημοφιλών και δωρεάν VPNs στο Google...
Read More
Latest Posts

Backdoor στην εφαρμογή WhatsApp

H εφαρμογή WhatsApp ισχυρίζεται ότι είναι μία από τις πιο ασφαλείς εφαρμογές αποστολής μηνυμάτων, και αναφέρει ότι έχει τη δυνατότητα τόσο ισχυρής κρυπτογράφησης που ούτε και οι ίδιοι οι ιδρυτές της δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει ένα backdoor που επιτρέπει στα μηνύματα του WhatsApp να γνωστοποιούνται.

Ο Tobias Boelter, ένας κρυπτογράφος και ερευνητής ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ανέφερε στην Guardian ότι «Αν ζητηθεί από την WhatsApp από κάποια κυβερνητική υπηρεσία να αποκαλύψει τα μηνύματά της, μπορεί να παραχωρήσει πρόσβαση με την αλλαγή κλειδιών.»WhatsApp

Ο κρυπτογράφος που ανακάλυψε το backdoor στην WhatsApp ανέφερε ότι το Facebook αλλά και άλλοι θα μπορούσαν δυνητικά υποκλέψουν και να διαβάσουν τα «κρυπτογραφημένα» μηνύματα της εφαρμογής.

Το Facebook εν τω μεταξύ είχε ισχυριστεί ότι κανείς δεν μπορεί να υποκλέψει τα μηνύματα από την εφαρμογή WhatsApp, ακόμη και το ίδιο το προσωπικό της εταιρείας. Όμως ο ερευνητής φαίνεται να ότι τους διαψεύδει.

Η εφαρμογή WhatsApp χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση end-to-end που υποτίθεται ότι παράγει μοναδικά κλειδιά ασφαλείας χρησιμοποιώντας το Signal protocol, που δημιουργήθηκε από το Open Whisper Systems.

Η εφαρμογή παρέχει στους offline χρήστες κλειδιά κρυπτογράφησης. Ο αποστολέας από την άλλη μπορεί να στείλει εκ νέου κρυπτογραφημένα μηνύματα με νέα κλειδιά. Έτσι μπορεί να στείλει μηνύματα που δεν έχουν παραδοθεί και πάλι.

Ο παραλήπτης δεν έχει ενημερωθεί για την αλλαγή στην κρυπτογράφηση, ενώ ο αποστολέας ενημερώνεται μόνο εφόσον έχει επιλέξει να λαμβάνει προειδοποιήσεις για την κρυπτογράφηση και μόνο μετά όταν τα μηνύματα έχουν σταλεί εκ νέου. Συγκεκριμένα αυτή η μέθοδος της «εκ νέου κρυπτογράφησης» δίνει πρόσβαση στο WhatsApp να διαβάζει τα μηνύματα του κάθε χρήστη.

Η καθηγήτρια Kirstie Ball, από τα ιδρυτικά στελέχη του Κέντρου Ερευνών για πληροφορίες, επιτήρησης και προστασίας προσωπικών δεδομένων (Centre for Research into Information, Surveillance and Privacy), δήλωσε ότι το συγκεκριμένο backdoor αποτελεί μια «τεράστια απειλή» για την ελευθερία του λόγου και «χρυσωρυχείο για τις υπηρεσίες ασφαλείας», ενώ κάποιοι χρήστες του Twitter προειδοποιούν τον κόσμο να σταματήσει την χρήση του WhatsApp.

Η εφαρμογή μπορεί να ξαναστείλει μηνύματα που δεν έχουν παραδοθεί με ένα νέο κλειδί ασφαλείας και έτσι το προσωπικό της εταιρείας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά. Φαίνεται δε ότι το backdoor δεν συνδέεται με το Signal protocol, αφού η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal της Open Whisper Systems δεν έχει κάποιο πρόβλημα ασφαλείας.

Το Facebook φέρεται να έχει ενημερωθεί για το θέμα από τον Απρίλιο του 2016. Η εταιρεία είχε πει τότε στον κρυπτογράφο που ήταν ένα γνωστό ζήτημα, και το χαρακτήρισε «αναμενόμενη συμπεριφορά».

Update: Σάββατο 14 Ιανουαρίου 6.51πμ: Η δημοσίευση ενημερώθηκε για να προσθέσουμε τις επίσημες απαντήσεις στους ισχυρισμούς της Guardian από το Facebook και την WhatsApp.

https://www.secnews.gr/152819/whatsapp-backdoor-facebook-and-whatsapp-responded

 

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *