ΑρχικήsecurityΜήνυση του Associated Press στο FBI

Μήνυση του Associated Press στο FBI

Το Associated Press κατέθεσε μήνυση για το FBI γιατί όπως ισχυρίζεται χρησιμοποίησε το όνομα του πρακτορείου για να διανέμει ψευδείς ειδήσεις που περιείχαν malware. Φυσικά ο στόχος του FBI ήταν να διανέμει κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές υπόπτων για εγκληματικές ενέργειες.FBI Associated Press

Το πρακτορείο ειδήσεων, μαζί με την Επιτροπή για την Ελευθερία του Τύπου (Reports Committee for Freedom of the Press ή RCFP), κατέθεσε μήνυση εναντίον των Ομοσπονδιακών την Πέμπτη στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, DC, ζητώντας από το δικαστήριο να αναγκάσει το FBI να παραδώσει όλες τις πληροφορίες που αφορούσαν την online πλαστοπροσωπία.

Σύμφωνα με τη μήνυση του Associated Press (PDF), το περιστατικό συνέβη όταν το FBI ερευνούσε βομβιστικές απειλές εναντίον ενός λυκείου στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Ελπίζοντας να προσελκύσουν το πρόσωπο πίσω από ένα λογαριασμό του MySpace που πίστευαν ότι συνδέεται με τις απειλές, οι πράκτορες του FBI κατασκεύασαν μια ιστοσελίδα του Associated Press και δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο “Απειλή βόμβας στο λύκειο έλαβε τέλος από το τοπικό αστυνομικό τμήμα.”

Στην εν λόγω ιστοσελίδα, υπήρχε επίσης ένα script που μπορούσε να εγκαταστήσει κρυφά spyware. Μετά την δημιουργία της ψεύτικης ιστοσελίδας οι ομοσπονδιακοί απέστειλαν ένα link στον λογαριασμό του MySpace που τους ενδιέφερε μέσω ενός προσωπικού μηνύματος.

Όταν ο ύποπτος (ένας 15χρονος μαθητής) έκανε κλικ στο σύνδεσμο για να διαβάσει την υποτιθέμενη ιστορία, η σελίδα του FBI εγκατέστησε το εργαλείο επιτήρησης που επέτρεψε στους πράκτορες να εντοπίσουν τον ύποπτο.

Το spyware επαλήθευσε την IP του υπολογιστή του μαθητή απέκτησε τη διεύθυνση MAC και τα στοιχεία του υπολογιστή των Windows που χρησιμοποιούσε, όλα τα αποδεικτικά στοιχεία δηλαδή που απαιτούνταν για τη σύλληψη του παιδιού. Η συγκαλυμμένη εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού πραγματοποιήθηκε με ένταλμα έρευνας.

Το Associated Press και η RCFP ισχυρίζονται ότι με την απομίμηση της ιστοσελίδας και γενικότερα του ονόματος της εταιρείας, το FBI είχε υπονομεύσει την αξιοπιστία της ως πρακτορείο ειδήσεων.

“Η πρακτική αυτή υπονομεύει την αξιοπιστία των ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης, και δεν πρέπει να την ανακτούμε”, δήλωσε η διευθύντρια του RCFP, Katie Townsend.

“Και ενώ το κοινό έχει σαφώς το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τη χρήση αυτής της τακτικής από το FBI, το FBI φαίνεται αποφασισμένο να αρνηθεί την παροχή των πληροφοριών.”

Έτσι το Associated Press και η RCFP ζητούν το FBI για να διαθέσει όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την κακτική αυτή και φαίνεται να παραβιάζουν το Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφορίας. Ζητούν επίσης να χρεωθεί το FBI, με τα έξοδα της επιδίκασης καθώς και την αμοιβή δικηγόρου.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS