ΑρχικήinetSDP.81: Τι είναι το Δακτυλίδι του Einstein

SDP.81: Τι είναι το Δακτυλίδι του Einstein

Einstein Ring: Ο γαλαξίας SDP.81 βρίσκεται περίπου 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Είναι γνωστός σαν γαλαξίας “αστρικής έκρηξης”, για τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αστρικών γεννήσεων που έχουν παρατηρηθεί. Οι αστρικές εκρήξεις δημιουργούν άπλετο φως καθιστώντας πολύ εύκολο να δει κανείς τους γαλαξίες που πραγματοποιούνται.SDP-81 SDP.81 Einstein

Γαλαξιακές εκρήξεις μπορούν να υπάρξουν σε κάθε γαλαξία αλλά αυτές που παρατηρούνται στον SDP.81 είναι ειδικές. Από τη Γη μπορούμε να δούμε τον SDP.81 σαν ένα πλήρες δακτυλίδι στα βάθη του διαστήματος με το τηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) στην πιο υψηλή ανάλυση εικόνας γαλαξία που είχαμε ποτέ. To τηλεσκόπιο ALMA, αποτελείται από 66 ραδιοτηλεσκόπια που βρίσκονται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Το φαινόμενο του δακτυλιδιού συμβαίνει επειδή η απόσταση μεταξύ του SDP.81 και της Γης, είναι περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια έτη φωτός, και είναι αρκετά μεγάλη για να κάμψει το φως που έρχεται με τόση ακρίβεια ώστε ο SDP.81 να φαίνεται σχεδόν σαν τέλειος κύκλος. Είναι μια σπάνια περίπτωση βαρυτικού φακού, ενός φαινομένου που είχε αναφέρει ο Einstein όταν ανακοίνωσε τη Γενική Σχετικότητα.

Η παραμορφωμένη εικόνα του SDP.81 προκαλείται από τη βαρύτητα ενός άλλου γαλαξία ή κάποιου άλλου αντικειμένου μεγάλης μάζας που με τη βαρύτητα του ουσιαστικά παραμορφώνει το χώρο και έτσι οι ακτίνες φωτός ακολουθούν καμπύλη πορεία. Το φαινόμενο γνωστό ως δαχτυλίδι του Αϊνστάιν (Einstein).

Το φως που βλέπουμε από τον γαλαξία χρονολογείται σχεδόν από την αρχή του σύμπαντος, η οποία εκτιμάται ότι είναι περίπου 13.820.000.000 χρόνια πριν.

“Ο βαρυτικός εστιασμός χρησιμοποιείται στην αστρονομία για τη μελέτη της πολύ μακρινών αντικειμένων, του πρώιμου Σύμπαντος επειδή δίνει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στα τηλεσκόπια μας, δήλωσε η Ελληνίδα αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος ALMA, Κατερίνα Βλαχάκη ή Catherine Vlahakis σύμφωνα με το CNN.

“Με το εκπληκτικό επίπεδο λεπτομέρειας σε αυτές τις νέες εικόνες του ALMA, οι αστρονόμοι θα είναι πλέον σε θέση να συγκεντρώσουν εκ νέου τις πληροφορίες που περιέχονται στην παραμορφωμένη εικόνα που βλέπουμε σαν ένα δαχτυλίδι και να παράγουν μια ανακατασκευή της πραγματικής εικόνας του μακρινού γαλαξία.”

https://www.youtube.com/watch?v=YGskOA_GRC4

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS