ΑρχικήinetΗΠΑ: αποκλεισμός του Βερολίνου αν δώσει άσυλο στον Edward Snowden

ΗΠΑ: αποκλεισμός του Βερολίνου αν δώσει άσυλο στον Edward Snowden

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε το Βερολίνο με αποκλεισμό στις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, αν παραχωρήσει άσυλο στον Edward Snowden, αναφέρει ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel.Edward Snowden

Ο Edward Snowden που διέρρευσε και συνεχίζει να δίνει στη δημοσιότητα πληροφορίες από τα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) οπών διαρροής έκρινε ότι θα μπορούσε ίσως να βρει καταφύγιο στη Γερμανία όταν θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Ρωσία.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Μόσχα χορήγησε μια άδεια παραμονής τριών ετών στον Snowden, η οποία λήγει τον Αύγουστο του 2017. Τότε ο Edward Snowden θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ιθαγένεια ή να μετακινηθεί σε άλλη χώρα.

Σε μια ομιλία που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στο Αμβούργο ο Sigmar Gabriel δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα αποκρύπτει από την Γερμανία πληροφορίες και “θέματα συλλογής πληροφοριών” αν η προσφέρουν άσυλο στον Snowden.

«Μας είπαν ότι θα σταματήσουν την κοινοποίηση πληροφοριών περί τρομοκρατίας αλλά και για διάφορα άλλα θέματα συλλογής πληροφοριών”, δήλωσε ο Gabriel, σύμφωνα με μια δημοσίευση του Intercept.

Η δημοσίευση δεν κατονόμασε την υπηρεσία των ΗΠΑ που απείλησε τη Γερμανία, όμως ο αποκλεισμός των πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες φαίνεται να θέτει τη χώρα των 80 εκατομμυρίων σε αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων και κατασκοπείας.

Η Γερμανία θα είναι υποχρεωμένη να εκδώσει τον Snowden στις ΗΠΑ μόλις εισέλθει στη χώρα.

Ο Sigmar Gabriel είχε δηλώσει ότι είναι «ντροπή» που ο Snowden περιορίστηκε στην “αυταρχική Ρωσία του Vladimir Putin”.

Η δημοσίευση πάντως από το Intercept έρχεται μετά τις δηλώσεις του Ρώσου δικηγόρου, Anatoly Kucherena, που έχει αναλάβει την υπόθεση Snowden ότι ο πρώην sys-admin φέρεται να είναι έτοιμος να επιστρέψει στις ΗΠΑ, αν του υποσχεθούν μια δίκαιη δίκη.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS