ΑρχικήinetΗ Google Doodle για τον Jean Bernard Léon Foucault

Η Google Doodle για τον Jean Bernard Léon Foucault

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο επέλεξε η Google σήμερα να τιμήσει τα 194α γενέθλια του Ιωάννη Βερνάρδου Λέων Φουκώ, με την εικόνα του διάσημου εκκρεμούς του. Μάλιστα η διάσημη μηχανή αναζήτησης παρέχει και την δυνατότητα στον χρήστη να το κινήσει, ώστε να γίνουμε για λίγο όλοι ερευνητές και να δούμε με τον πιο άμεσο τρόπο την επιβεβαίωση ότι «η Γη γυρίζει».

Γιός ενός εκδότη από το Παρίσι ο Φουκώ έλαβε κατ’ οίκον εκπαίδευση και εν συνεχεία επέλεξε τις σπουδές της Ιατρικής τις οποίες όμως εγκατέλειψε εξαιτίας της φοβίας του για το αίμα. Δεν άργησε να τον κερδίσει ο χώρος της Πειραματικής Φυσικής και ιδιαίτερα η Οπτική ενώ είναι υπεύθυνος για σπουδαίες ανακαλύψεις και στον τομέα της Χημείας, Ηλεκτρισμού και Μαγνητισμού. ΄

google doodle

Οι εργασίες του ιδιαίτερα για την ταχύτητα του φωτός στο «κενό», αέρα και άλλα διαφανή σώματα αλλά και οι έρευνές του επί των τηλεσκοπίων, θερμότητας και ρευμάτων, θεωρούνται κλασσικές ενώ ανακάλυψε και τα ρεύματα Eddy.

Αλλά και στον τομέα της Μηχανικής οι ανακαλύψεις του Φουκώ δεν ήταν λιγότερο σημαντικές. Με το γνωστό «Πείραμα του Φουκώ» ή πείραμα του εκκρεμούς που επεχείρησε το 1851 απέδειξε την περιστροφή της Γης περί τον άξονά της.

Για την κατασκευή του εκκρεμούς ο Φουκώ πήρε ένα μακρύ σκοινί ώστε να ελαττώνεται το φαινόμενο μείωσης των ταλαντώσεων και ένα βαρύδιο έτσι ώστε να κρατά τεντωμένο το σκοινί. Έθεσε το εκκρεμές σε ταλάντωση στον Βόρειο πόλο και έκανε την υπόθεση ότι αν η γη δεν περιστρέφεται τότε το εκκρεμές θα ταλαντώνεται ακριβώς κάθετα στο ίδιο επίπεδο. Όμως επειδή η γη περιστρέφεται το κάθετο επίπεδο του εκκρεμούς στρέφεται αντίθετα από την φορά της κίνησης της γης εξαιτίας των δυνάμεων Κοριολίς.

Εμφανίζεται σαν η γη να γυρίζει κάτω από το εκκρεμές, πράγμα που ακριβώς συμβαίνει. Η στροφή αυτή του επιπέδου θα κάνει έναν πλήρη κύκλο σε διάστημα μιας ημέρας ή μισό (οπότε θα φαίνεται σαν να έχει επανέλθει στην αρχική του θέση) σε 12 ώρες.

Το πείραμα παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο 1851 στην Μεσημβρινή Αίθουσα του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, η πρώτη δυναμική απόδειξη ότι η Γή κινείται.

Ο κρατήρας «Φουκώ» στην σελήνη έχει λάβει το όνομά του προς τιμήν του Γάλλου επιστήμονα. Ενώ ο ίδιος είχε λάβει άπειρες τιμητικές διακρίσεις. Έφυγε από την ζωή στις 11 Φεβρουαρίου 1868 σε ηλικία μόλις 49 ετών.
Sigmalive

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS