ΑρχικήinetAποκαλύπτοντας το μέλλον της Apple μέσα από λέξεις του CEO της, Tim...

Aποκαλύπτοντας το μέλλον της Apple μέσα από λέξεις του CEO της, Tim Cook

tim-cook6

Το να προσπαθήσει κανείς να προβλέψει τις μελλοντικές κινήσεις της κολοσσιαίας εταιρείας Apple, είναι αδιαμφισβήτητα γεγονός καθόλου εύκολο. Εξαιρώντας τις ετήσιες ανανεώσεις του iPhone, του iPad, του iPod Touch, ακόμη και όλης της σειράς των Mac, όλοι μας αναρωτιόμαστε ποια θα είναι τα μελλοντικά προϊόντα που θα φέρουν το «δαγκωμένο μηλαράκι» της Apple. Άραγε, σε ποιους ανεξερεύνητους τομείς θα επιχειρήσει να εισέλθει η εταιρεία και πόσο αποτελεσματική θα είναι;
Για να αποκρυπτογραφήσουμε λιγάκι το μέλλον της Apple θα πρέπει να ανατρέξουμε στις ίδιες τις κουβέντες του Tim Cook, μέσα από την ίδια την συνέντευξή του στο D11.
Γυαλιά και ρολόγια: Η μόδα των «wearables».
Πριν από λίγα χρόνια, κανένας δεν πίστευε πως το κινητό του τηλέφωνο ή μία ταμπλέτα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον φορητό του υπολογιστή. Και όμως σήμερα είναι κάτι που συμβαίνει και συμβαίνει καθολικά. Τώρα εάν αυτό είναι σωστό ή όχι, δεν είναι κάτι που θα μας απασχολήσει σε αυτό το άρθρο. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ γιατί συνέβη αυτό; Μα φυσικά γιατί αυτές οι συσκευές (iPhone iPad) είναι πιο κοντά στον χρήστη, τόσο φυσικά όσο και τεχνικά. Το iPhone είναι ένας μικρός υπολογιστής που βρίσκεται στην τσέπη σας κάθε ώρα και στιγμή και το iPad προδίδει μια εμπειρία παρόμοια με του notebook, που και πάλι είναι πιο κοντά στον χρήστη. Συνεπώς πρόκειται για τεχνολογίες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες μας και έχουν σαν εξτρα χαρακτηριστικό τους, την λειτουργικότητα και την φορητότητα.
Το επόμενο βήμα, όπως δηλώνει ό ίδιος ο Cook είναι να φέρουμε την τεχνολογία ακόμη πιο κοντά στον άνθρωπο: και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό; Τα προϊόντα που μπορούν να φορεθούν από τον ίδιο τον άνθρωπο, η λεγόμενη μόδα των «wearables». Αναλύοντας τις κουβέντες του Cook στο D11, μπορούμε να καταλάβουμε πως η τεχνολογία «wearable» βρίσκεται στον πυρήνα της Apple. Πιθανότατα για την ώρα, η Apple δεν έχει στα άμεσα πλάνα της την δημιουργία ενός smart glass για να ανταγωνιστεί τα GoogleGlass, και αυτό: α) γιατί η Google είναι πρωτοπόρα σε αυτό και β) γιατί τα Google Glasses καλύπτουν περιορισμένα κριτήρια, όπως δεν μπορούν να φορεθούν από άτομα που ήδη φορούν γυαλιά και δεν αντικατοπτρίζουν το στυλ και την προσωπικότητα αυτού που τα φορά (επίσημες δηλώσεις του Cook).
Δεν αποτελεί όμως μυστικό ότι η Apple δουλεύει πάνω στο iWatch, ένα έξυπνο ρολόι, πιθανότατα με iOS, το οποίο θα σας επιτρέπει να κάνετε μια σειρά ενεργειών χωρίς να ανατρέχετε στο iPhone σας. Και όπως δηλώνει ο Cook, το iWatch θα είναι μια νέα συσκευή, θα ξεπερνά την φαντασία μας σχετικά με τι θα είναι και τι θα προσφέρει στον τελικό χρήστη και δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το iPhone και το iPad. Και από ότι φαίνεται, η Apple θα συνεχίσει να σκέφτεται καινοτόμες ιδέες σχετικές με αυτή την τεχνολογία.
iPhone: περισσότερα μοντέλα, μεγαλύτερη εξατομίκευση.
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης του D11 ήταν αδιαμφισβήτητα εκείνο στο οποίο αναφέρθηκε στα iOS προϊόντα. O TimCook ανακοίνωσε (όχι ευθέως) την άφιξη περισσότερων μοντέλων για το κάθε προϊόν της, δίνοντας ως παράδειγμα, α) το iPad mini με RetinaDisplay (οικονομική έκδοση του iPad) και β) το καινούργιο iPod Touch 16 Gb τέταρτης γενιάς, εφοδιασμένο με οπίσθια κάμερα (οικονομική έκδοση του iPod Touch τέταρτης γενιάς «standard»). Η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί για ακόμη μια φορά και το επιβεβαιώνει λέγοντας: «Παράγουμε ένα iPhone ετησίως, είναι αλήθεια. Αλλά αυτό δεν μας αποτρέπει από την αλλαγή». Όπως ήδη γνωρίζετε, ένα από τα σημαντικότερα νέα της Apple είναι πως ίσως παράγει ένα οικονομικό iPhone.
Η μικρή «μεγάλη οθόνη».
Στην εποχή όλων των smart αντικειμένων, η συσκευή της τηλεόρασης φαίνεται να είναι λίγο αδικημένη και μοιάζει σα να μην ακολουθεί τον τομέα της τεχνολογικής επανάστασης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μεταξύ των μελλοντικών προϊόντων της Apple, θα βρίσκεται και η iTV. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, ο Tim Cook ρωτήθηκε αρκετές φορές σχετικά με αυτό και απάντησε: «Η Apple έμαθε πολλά από το AppleTV και από την επιτυχία του και αυτή η γνώση θα είναι ένας θησαυρός για το μέλλον». Όπως μπορείτε να καταλάβετε κι εσείς, ο Cookαναφέρει ξεκάθαρα πως η Apple συνδέει το μέλλον της με τον τομέα της τηλεόρασης, επιβεβαιώνοντας τα όσα θετικά έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα και σταματώντας τις «κακές γλώσσες». Ίσως να μην πρόκειται για κάτι πολύ άμεσο, αλλά μάλλον θα δούμε μια τηλεόραση, φτιαγμένη 100% από την Apple.
H iTV, τουλάχιστον όπως το φανταζόμαστε, θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ίσως να χρησιμοποιεί iOS και να μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τις iOS συσκευές μας ως τηλεχειριστήρια, ή ακόμη και το Siri για τον φωνητικό της έλεγχο. Σίγουρα πάντως θα χρησιμοποιεί τις λειτουργίες Air Play , τις οποίες ήδη έχει δοκιμάσει στο Apple TV.
Ο Cook δηλώνει ότι για να αποδεχτεί ο κόσμος ένα νέο προϊόν, θα πρέπει αυτό να φέρει καινοτόμα, πρωτοποριακά και εναλλακτικά χαρακτηριστικά. Το ίδιο έκανε η Apple με το iPhone και το iPad, το ίδιο μάλλον θα κάνει και με την iTV.
Apple και Μουσική: ένας άρρηκτος δεσμός. 
Η Apple και η μουσική είναι ένας άρρηκτος δεσμός και σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι δύο έννοιες εξαρτώμενες η μια από την άλλη. ΤοiTunes Store είναι το κατάστημα μέσω του οποίου μπορείτε να αγοράσετε «άπειρη» μουσική και να την ακούτε με τις ώρες, καθισμένοι μπροστά από τον υπολογιστή σας. Η επανάσταση της μουσικής στον κόσμο της Apple είναι πάγια και το επίπεδο της βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο. Σήμερα, υπηρεσίες όπως το Spotify, το Rdio, το Deezer και άλλα έχουν κερδίσει μακράν τις καλύτερες εντυπώσεις των χρηστών.
Η Apple είναι κοντά στο να ανακοινώσει την υπηρεσία iRadio, μια επέκταση του iTunes Match, η οποία δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Υπόσχεται μια πραγματική και μεγάλη αλλαγή στον τομέα της streaming μουσικής.
Επενδύσεις σε νέες υπηρεσίες και αγορές εταιρειών.
Η Apple αγόρασε εννέα επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες και αυτό γιατί πρέπει να επενδύσει κάπου τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει στο ταμείο της. Επιπλέον, αναφέρεται σε μια μεγάλη «αγορά» η οποία δεν μας έχει ανακοινωθεί ακόμη. Για παράδειγμα, η Apple αγόρασε τηνWifi Slam, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στον εντοπισμό GPS Indoor, μια τεχνολογία που μάλλον θα χρησιμοποιήσει για την βελτίωση των Χαρτών της. Ακόμη, συζητιέται πως θα αγοράσει την Pebble, με την οποία θα συνεργαστεί για την πραγματοποίηση και την βελτίωση τουiWatch. Το πιο σημαντικό όμως όνομα που ακούγεται είναι εκείνο της Waze, μιας και η συγκεκριμένη εταιρεία έχει μεγάλη εμπειρία (μεγαλύτερη της Apple) στον navigation τομέα.
Επίσης, φαίνεται ότι η Apple δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της για την δημιουργία ενός social network. Και αν και το πείραμα Ping δεν είχε τα προσδοκόμενα για την Apple αποτελέσματα, εκείνη μάλλον δεν το βάζει κάτω. Θεωρείται πιθανόν πως θα προσπαθήσει ξανά και μάλιστα πιο σύντομα από ότι θα περιμέναμε.
Το μέλλον της Apple δεν αργεί.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες και επικερδείς εταιρείες στον τομέα της. Και από ότι αποκαλύπτεται, η Apple θα τολμήσει και σε τομείς ανεξερεύνητους για εκείνη και ίσως και να τα καταφέρει. Πάντως οφείλουμε να παραδεχτούμε όλοι μας πως όταν βάζει στόχους, καταφέρνει να τους επιδιώξει με επιτυχία. Ας περιμένουμε λιγάκι λοιπόν και ας δούμε όλοι μαζί τα τελικά αποτελέσματα. Και ας μην ξεχνάμε την φιλοσοφία της: «Θα φτιάξουμε και θα προσφέρουμε τα καλύτερα προϊόντα για τους καταναλωτές μας».

Δημήτριος Γεωργουλάς @ GreekAppleNews

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS