ΑρχικήinetΣτο δημοπρατήριο επιστολή του Krik για την ανακάλυψη του DNA

Στο δημοπρατήριο επιστολή του Krik για την ανακάλυψη του DNA

Ένα σπάνιο επιστημονικό ντοκουμέντο, το γράμμα που έγραψε ο Φράνσις Κρικ προς τον 12χρονο γιο του, Μάικλ, λίγες μέρες αφότου ανακάλυψε με τον Τζιμ Γουότσον τη διπλή έλικα του DNA, δημοπρατείται στις 10 Απριλίου από τον οίκο Christie’s, με τιμή που θα κυμαίνεται όπως εκτιμάται, από ένα έως δύο εκατομμύρια δολάρια.

«Αγαπητέ Μάικλ, ο Τζιμ Γουότσον κι εγώ, έχουμε κάνει πιθανότατα την πιο μεγάλη ανακάλυψη». Έτσι αρχίζει το γράμμα που έγραψε στις 19 Μαρτίου 1953, ο Φράνσις Κρικ στο γιο του, 19 μέρες μετά την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA.

krik dna
Η σπουδαιότητα του γράμματος από τον «πατέρα» του DNA είναι μεγάλη. Όχι μόνο επειδή περιέχει την πρώτη γραπτή περιγραφή του DNA ως κώδικα αλλά και επειδή εξηγεί με απλά λόγια το μηχανισμό δημιουργίας των πανομοιότυπων αντιγράφων του.

Ο Φράνσις Κρικ συστήνει στο γιο του να «διαβάσει προσεκτικά το γράμμα», στο οποίο παραθέτει συλλαβιστά ολόκληρο το χημικό όνομα του DNA. H αξία της επιστολής είναι τέτοια, που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που είχε απευθύνει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν προς τον αμερικανό Πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ, προειδοποιώντας τον για τον κίνδυνο που εγκυμονούν τα πυρηνικά όπλα.

Ο Φράνσις Γουόλγκρεν, επικεφαλής στο διεθνές τμήμα του οίκου Christie’s για βιβλία και χειρόγραφα, ανέφερε, σύμφωνα με τους «New York Times», ότι η επιστολή του Αϊνστάιν είχε εκτιμηθεί από 800.000 δολάρια έως 1,2 εκατομμύρια δολάρια, και πουλήθηκε εν τέλει δύο εκατομμύρια δολάρια, σε άγνωστο αμερικανό αγοραστή.

Ο γιος του Κρικ, Μάικλ, είναι σήμερα 72 χρονών και ζει στο Σιάτλ. Θυμάται πως όταν είχε λάβει το γράμμα του πατέρα του, κλείστηκε σε μία τάξη στο σχολείο του και το διάβαζε πολλές φορές, προσπαθώντας να αποστηθίσει την ονομασία του DNA, Δεσοξυριβονουκλεϊνικό οξύ.

Το γράμμα του Φράνσις Κρικ γράφτηκε μόλις είχε επιλυθεί το πρόβλημα με την πατρότητα της ανακάλυψης του DNA, που είχε ανακύψει με μια ομάδα άλλων επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονταν στο Kings College του Λονδίνου.

H Ρόζαλιντ Φράνκλιν είχε την ίδια χρονική στιγμή συγκεντρώσει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το DNA, χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ.

πηγή

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS