ΑρχικήinetePublishing του ΕΚΤ Δωρεάν βιβλία online

ePublishing του ΕΚΤ Δωρεάν βιβλία online

Σας αρέσει το διάβασμα; Μήπως σας αρέσει ακόμα περισσότερο αν είναι δωρεάν;  Τότε το epublishing.ekt.gr θα είναι πολύ ενδιαφέρον για σας.

 

Η ανοικτή πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα, δηλαδή η ελεύθερη διάθεση της έρευνας που προκύπτει από διαδικασίες επιστημονικής αξιολόγησης, έχει ως στόχο την ευρεία διάδοση της γνώσης, την εντατικοποίηση της έρευνας και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων για την προώθηση της καινοτομίας. Μια επιστημονική δημοσίευση ανοικτής πρόσβασης διατίθεται άμεσα και χωρίς πληρωμή σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Μία δημοσίευση μπορεί να παρέχεται με Ανοικτή πρόσβαση είτε μέσω της δημοσίευσης σε περιοδικά ανοικτής πρόσβασης (ο λεγόμενος χρυσός δρόμος), είτε μέσω της ανάρτησης της δημοσίευσης σε ιδρυματικά αποθετήρια (ο λεγόμενος πράσινος δρόμος).

Ορισμός απο την Πρωτοβουλία της Βουδαπέστης για την Ανοικτή Πρόσβαση-

Η διασφάλιση της ανοικτής πρόσβασης στην επιστημονική παραγωγή της χώρας αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις παραδοσιακές μορφές εκδοτικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα σηματοδοτεί τη μετάβαση σε νέες μορφές έκδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Αποτελεί επίσης μία σημαντική ευκαιρία για την προώθηση, σε διεθνές επίπεδο, της επιστημονικής παραγωγής της χώρας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο αριθμός των περιοδικών που εκδίδουν με μοντέλα ανοικτής πρόσβασης εξελίσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο: μόνο μέσα στο 2011 υπολογίζεται ότι εκδόθηκαν 191000 δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης σε 4.769 περιοδικά (μέγεθος το οποίο εκπροσωπεί περίπου το 20% των δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά).

epublishing

Οι πρωτοβουλίες για την ανοικτή πρόσβαση σήμερα υποστηρίζονται ολοένα και περισσότερο από εξελίξεις στο διεθνές στερέωμα σε ο, τι αφορά τις πολιτικές για την πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα, όπως οι πρόσφατες σχετικές συστάσεις που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, οι ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας διευκολύνουν την υιοθέτηση πολιτικών ανοικτής πρόσβασης.

Ωστόσο, κανένα σημαντικό βήμα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την υποστήριξη οργανισμών που εμπλέκονται άμεσα στην παραγωγή και διακίνηση της γνώσης, όπως τα πανεπιστήμια και άλλοι ερευνητικοί φορείς, οι βιβλιοθήκες, αλλά και οι φορείς χρηματοδότησης της έρευνας. Εκπληρώνοντας τον θεσμικό του ρόλο το  Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ενισχύει την οργάνωση και την ελεύθερη διάθεση της επιστημονικής παραγωγής της χώρας με ποικιλία δράσεων που αξιοποιούν την τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία του φορέα.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι εκδότες και ερευνητές επιλέγουν τη δημοσίευση με Ανοικτή πρόσβαση γιατί εξασφαλίζει:

  • Άμεση και ελεύθερη πρόσβαση στο επιστημονικό έργο
  • Αυξημένη αναγνωσιμότητα και απήχηση του επιστημονικού έργου σε διεθνές επίπεδο
  • Αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της επιστήμης και της προόδου
  • Ελεύθερη κυκλοφορία της πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα
  • Μείωση του κόστους έκδοσης για τον φορέα
  • Διαχρονική παρουσίαση και προβολή του έργου του φορέα
  • Μακροχρόνια διατήρηση του ψηφιακού περιεχομένου
  • Ενίσχυση της καινοτομίας και της ακαδημαϊκής επικοινωνίας
Τo Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και η Ανοικτή Πρόσβαση

Αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης, το ΕΚΤ υποστηρίζει σειρά από πρωτοβουλίες, δράσεις και συντονίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο κινήσεις που προωθούν την υιοθέτηση πολιτικών και υποδομών Ανοικτής Πρόσβασης:

Το ePublishing του ΕΚΤ προσφέρει μία σειρά από υπηρεσίες στους εκδότες που επιλέγουν το μοντέλο της Ανοικτής Πρόσβασης καθώς και λογισμικά εργαλεία που υποστηρίζουν όλα τα στάδια έκδοσης, τεκμηρίωσης και παρουσίασης βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων.

 

Κατάλογοι

12 Ηλεκτρονικά βιβλία
10 Ηλεκτρονικά περιοδικά (1.787)
15 Πρακτικά συνεδρίων

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS