ΑρχικήsecurityΠροσοχή κυκλοφορεί ψεύτικο Antivirus

Προσοχή κυκλοφορεί ψεύτικο Antivirus

Οι χρήστες υπολογιστών αρχίζουν να παίρνουν σιγά-σιγά το μήνυμα ότι είναι σημαντικό να διατηρούν τα μηχανήματα τους ενημερωμένα με τα τελευταία security patches.

Τα κακά νέα είναι ότι οι κυβερνο-εγκληματίες αρχίζουν να εκμεταλλεύονται αυτή ακριβώς την ευαισθητοποίηση για τους δικούς τους κακόβουλους σκοπούς.

Για παράδειγμα, ένα malware, που ανακαλύφθηκε από την Sophos έρχεται σαν ενημέρωση ασφαλείας της λογιστικής εταιρείας ADP.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία έχουν θέμα “ALERT Από ADP: 2013 Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης Ενημέρωση ασφαλείας” ή “2013 Καταπολέμηση Απάτης ενημέρωση ασφαλείας”, έχουν ένα συνημμένο ZIP αρχείο που περιέχει κακόβουλο ωφέλιμο φορτίο.

Παράδειγμα κακόβουλων e-mails.

adp

 

Μέρος των κακόβουλων e-mail έχει ως εξής:

ALERT!

2013 Καταπολέμηση της Απάτης Secure ενημέρωση

Αξιότιμε πελάτη ADP,

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το Σύστημα Μισθοδοσίας ADP κυκλοφόρησε αναβαθμίσεις ασφαλείας για τον υπολογιστή σας.

Μια νέα έκδοση του ασφαλείας είναι διαθέσιμη.

Διαίρεση της ανάπτυξης μας συνιστά ανεπιφύλακτα να κατεβάσετε αυτήν την ενημερωμένη έκδοση λογισμικού.

Περιέχει νέα χαρακτηριστικά:

Το πιστοποιητικό συνδέεται με τον υπολογιστή του κατόχου του λογαριασμού, η οποία απενεργοποιεί οποιαδήποτε δραστηριότητα απάτης
Κάθε παράτυπη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας ανιχνεύεται από το κέντρο ασφαλείας μας
Κατεβάστε το συνημμένο. Η ενημέρωση θα εγκατασταθεί αυτόματα με ένα μόνο διπλό κλικ.

Εκτιμούμε τη συνεργασία μας μαζί σας και είμαστε περήφανοι για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε να επεξεργαζόμαστε τον λογαριασμό μισθοδοσίας. Όπως πάντα, η ομάδα της υπηρεσίας ADP είναι πρόθυμη να σας βοηθήσει με οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε.

Ένας κάποιος χρήστης λάβει το email μετά τα γνωστά patches ασφαλείας για τον Internet Explorer και τη Java που δημοσιεύσαμε τις προηγούμενες μέρες θα μπορούσε κάλλιστα να νομίζει ότι θα φερθεί έξυπνα, αν τρέξει το  συνημμένο! Η αλήθεια είναι ότι θα πέσει κατ ‘ευθείαν στην παγίδα των hackers”.

H Sophos αναγνωρίζει το malware που περιέχεται στο συνημμένο σαν Mal/FakeAV-ΟΥ, ένα ψεύτικο anti-virus πρόγραμμα.

Αν στον υπολογιστή σας υπάρχει ένα τείχος προστασίας, μπορεί να μπλοκάρει την προσπάθεια του ψεύτικου anti-virus να συνδεθείτε με το internet.

Για παράδειγμα το Windows firewall μπλοκάρει το ψεύτικο anti-virus.

windows-firewall

 

Τα κακόβουλα λογισμικά αυτού του είδους, ψεύτικο anti-virus δηλαδή, επίσης γνωστό και ως scareware, αρχίζει να μας στέλνει προειδοποιήσεις ότι ο υπολογιστής έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό. Το λογισμικό προσφέρετε στη συνέχεια να σας απαλλάξει από την μόλυνση, αλλά πρώτα χρειάζεται να πληρώσετε κάποιο ποσό.

Φυσικά, αν κάνετε το λάθος (για δεύτερη φορά) και δώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας τότε μην εκπλαγείτε αν τα προβλήματα σας πολλαπλασιαστούν.

Δείτε το video από την Sophos

Το μάθημα εδώ είναι σαφής. Είναι καλό να ενδιαφέρεστε για την ασφάλεια του υπολογιστή σας, και να κατεβάζετε τις ενημερώσεις ασφαλείας όταν υπάρχουν, ΑΛΛΑ θα πρέπει επίσης να ελέγξετε από ποιόν έρχονται αυτές οι ενημερώσεις.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS