ΑρχικήsecurityΠρώτη φορά στην ιστορία: Προκλήθηκε blackout από malware στην Ουκρανία

Πρώτη φορά στην ιστορία: Προκλήθηκε blackout από malware στην Ουκρανία

Πρώτη φορά στην ιστορία: Προκλήθηκε blackout από malware στην Ουκρανία.

«Χιλιάδες ανθρώπων στην Ουκρανία βίωσαν το blackout που συνέβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από hackers που χτύπησαν ηλεκτρικούς υποσταθμούς κατά την εορτινή περίοδο», αναφέρουν ερευνητές, στην ουσία κάνοντας νύξη για τα πιθανά cyberattacks που θα δούμε στο άμεσο μέλλον.

Πρώτη φορά στην ιστορία: Προκλήθηκε blackout από malware στην Ουκρανία.

“Αυτό είναι το πρώτο περιστατικό που γνωρίζουμε, κατά το οποίο μια επίθεση χάκερς προκάλεσε blackout στην ηλεκτροδότηση,” αναφέρει ο John Hultquist, επικεφαλής του iSIGHT. “Ήταν ένα σενάριο για το οποίο ανησυχούσαμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι μπορεί να συμβεί.”

H διακοπή ρεύματος στην αρχή έθεσε εκτός λειτουργίας ένα τοπικό control center με αποτελέσματα τα μισά από τα σπίτια στην περιοχή Ivano-Frankivsk της Ουκρανίας να μείνoυν χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες, αναφέρει ουκρανική υπηρεσία ειδήσεων TSN σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε μια μέρα μετά την αποτυχία της 23ης Δεκέμβρη. Η αναφορά αναφέρει επίσης πως η διακοπή ήταν αποτέλεσμα κακόβουλου λογισμικού που αποσυνέδεσε τους ηλεκτρικούς υποσταθμούς.

Ερευνητές της iSIGHT την Δευτέρα είπαν πως η ανάλυσή τους όσον αφορά το malware που βρέθηκε στα συστήματα τριών τοπικών ηλεκτρικών σταθμών επιβεβαιώνει πως ένα ‘καταστροφικό’ cyberattack οδήγησε σε μια σειρά από blackouts στην περιοχή Ivano-Frankivsk της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουν μελετήσει εις βάθος τις πιθανότητες cyberattacks στα ηλεκτρικά δίκτυα αναφέρουν πως οι διακοπές ρεύματος μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά από σοβαρές επιπτώσεις για τις κοινωνίες που θα πλήξουν, τόσο στο επίπεδο των μεταφορών όσο και στο επίπεδο των επικοινωνιών.

Εάν επιβεβαιωθεί το γεγονός αυτό, θα είναι το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό στην ιστορία, κατά το οποίο μια ομάδα hacker ή κάποιος χάκερ μόνος του χρησιμοποιώντας malware κατάφερε να πραγματοποιήσει μια εκτεταμένη διακοπή ρεύματος.

Διαβάστε ακόμη: Και ναι! Οι Phantom Squad υπεύθυνοι για τη διακοπή λειτουργίας του PSN

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS