ΑρχικήsecurityΗ Εuropol εγκαινιάζει νέα ειδική μονάδα για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος

Η Εuropol εγκαινιάζει νέα ειδική μονάδα για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος

cyber-crime

Ένας νέος οργανισμός για την υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής ένωσης έναντι του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο ξεκίνησε τη δράση του τη Δευτέρα, υπό την ονομασία Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT).

Η νέα μονάδα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ασφάλειας από συμμετέχοντα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το EC3 (Ευρωπαϊκό Κέντρο για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο) και συνεργαζόμενες, εκτός ευρωπαϊκής ένωσης, αρχές επιβολής του νόμου.

Το J-CAT φιλοξενείται στο EC3, το οποίο είναι το κομβικό σημείο της Europol για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο, και είναι επιφορτισμένο με το συντονισμό των διεθνών ερευνών που αφορούν υποθέσεις εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου. Στόχος είναι να εξαλειφθούν οι κυβερνο-απειλές, όπως υπόγεια φόρουμ και malware κάθε είδους.

Στο J-CAT συμμετέχουν ήδη εμπειρογνόμωνες από τις εξής χώρες: Αυστρία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Δέσμευση για συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή έχει επίσης εκφραστεί από την Αυστραλία και την Κολομβία.

“Το Joint Cybercrime Action Taskforce θα λειτουργεί σε ασφαλή γραφεία στο αρχηγείο της Europol, και θα συντονίζεται από εμπειρογνώμονες και αναλυτές από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Ο στόχος δεν είναι καθαρά στρατηγικός, αλλά περισσότερο λειτουργικός”, δήλωσε ο Troels Oerting, επικεφαλής του EC3.

“Ο σκοπός είναι να αποτραπεί το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, να συλληφθούν οι απατεώνες και να κατασχεθούν τα παράνομα κέρδη τους. Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού προς ένα ανοικτό, διαφανές, ελεύθερο αλλά και ασφαλές διαδίκτυο. Ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις αρχές επιβολής του νόμου, αλλά απαιτείται μια ενοποιημένη προσπάθεια από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς της παγκόσμιας κοινότητας”.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS