ΑρχικήinetΗ καταμέτρηση πλήθους θα γίνεται μέσω smartphones και Twitter

Η καταμέτρηση πλήθους θα γίνεται μέσω smartphones και Twitter

Η καταμέτρηση πλήθους θα γίνεται μέσω smartphones και Twitter

Πόσες φορές σας έχει τύχει άραγε να βλέπετε μια συγκέντρωση, διαδήλωση ή κάποια άλλη μαζική εκδήλωση, στην τηλεόραση ή ακόμα και live, και να ακούτε στις ειδήσεις “χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές σήμερα….”, αλλά στην πραγματικότητα ακόμα και εσείς οι ίδιοι απορείτε που τις βρήκαν τις χιλάδες διαδηλωτών;

Πόσες φορές έχετε διαφωνήσει με κάποιον συνομιλητή σας για το εάν ο κόσμος που είναι π.χ. εκείνη την ώρα στο στάδιο είναι 10.000, 20.000, λιγότεροι ή περισσότεροι;

Στο μέλλον δεν θα υπάρχουν αυτού του είδους οι αψιμαχίες αφού την λύση έρχονται να δώσουν για ακόμη μια φορά τα αγαπημένα μας κινητά τηλέφωνα .

Η καταμέτρηση πλήθους θα γίνεται μέσω smartphones και Twitter

Επιστήμονες από τη Μ. Βρετανία ανακάλυψαν ένα τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να καταμετρούν τα πλήθη μιας διαδήλωσης, μιας συγκέντρωσης κ.ο.κ., μέσω της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και του Twitter.

Μιλάνο: Οι πρώτες δοκιμές σε αεροδρόμιο και γήπεδο

Οι πρώτες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο Μιλάνο σε ένα αεροδρόμιο και σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο έδειξαν ότι το ποσοστό εσφαλμένου αποτελέσματος αυτής της μεθόδου δεν ξεπερνά το 13%. Και αυτό πρακτικά σημαίνει, για παράδειγμα, ότι σε μια συγκέντρωση 100.000 ατόμων, η εκτίμηση της εφαρμογής θα είχε πιθανό σφάλμα  συν / πλην 13.000 άτομα.

“Η εκτίμηση του μεγέθους του πλήθους βασίζεται στα γεωγραφικά δεδομένα των κινητών τηλεφώνων και του Twitter.” σύμφωνα με την δήλωση στο το BBC και το “Science” του Φεντερίκο Μπότα, επικεφαλούς της ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας “Royal Society Open Science”.

Το ποσοστό εσφαλμένου αποτελέσματος που μειώνει κατά ένα βαθμό την ακρίβειά της, έγκειται στους εξής δύο παράγοντες:

  1. Δεν χρησιμοποιούν όλοι οι άνθρωποι smartphones, «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, καθώς  και το Twitter (ιδίως οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας),
  2. Δεν καλύπτονται όλες οι περιοχές εξίσου καλά από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

 

Οι ερευνητές επί δύο μήνες δοκίμαζαν την μέθοδό τους κάνοντας μετρήσεις με βάση στοιχεία που τους παραχώρησε η ιταλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telecom Italia και τα οποία αφορούσαν δύο σημεία του Μιλάνου, όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη: το αεροδρόμιο και το στάδιο Σαν Σίρο, έδρα της Μίλαν και της Ίντερ.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα γνωστά δεδομένα (αριθμός αεροπορικών εισιτηρίων επιβατών και αριθμός εισιτηρίων θεατών για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες) με τα στοιχεία από τα κινητά τηλέφωνα (αριθμός κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων, χρόνος χρήσης διαδικτύου και αποστολή μηνυμάτων Twitter). Οι κλήσεις, τα μηνύματα και τα «τιτιβίσματα» (tweets) που προέρχονται από την τηλεφωνική συσκευή ενός ανθρώπου, μπορούν να γεωεντοπισθούν.

Όπως διαπιστώθηκε, η καταγραφόμενη κίνηση δεδομένων μέσω των κινητών τηλεφώνων αντανακλά αρκετά αξιόπιστα τα πλήθη σε μια περιοχή, πράγμα που επιτρέπει να γίνονται σχετικά αντικειμενικές εκτιμήσεις και προβλέψεις για τον αριθμό των ανθρώπων.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS