ΑρχικήsecurityΚακόβουλα Minecraft apps στο Google Play

Κακόβουλα Minecraft apps στο Google Play

Κακόβουλα Minecraft apps στο Google PlayΚακόβουλα Minecraft apps στο Google Play

Από τον Αύγουστο του 2014, οι φανατικοί οπαδοί του που αρέσκονται να παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι στις Android συσκευές τους, φέρονται να έχουν αποτελέσει στόχο χάκερς κατεβάζοντας apps – cheats για το παιχνίδι, αλλά στην ουσία σαν στόχο είχαν οι εφαρμογές να τους πείσουν ότι οι συσκευές τους είχαν μολυνθεί από κάποιο malware.

 

Σύμφωνα με τον ερευνητή της ESET, Lukas Stefanko , πάνω από 30 τέτοια apps «έχουν βλαστήσει» στο Google Play, έπειτα  από εκείνο το πρώτο, το όποιο είχαν εγκαταστήσει πάνω από  600.000 χρήστες.

Τα apps είναι fake – δεν κάνουν αυτό που υπόσχονται να κάνουν. Αντ’ αυτού, παρουσιάζουν banners υποστηρίζοντας ότι η συσκευή έχει μολυνθεί με έναν «επικίνδυνο ιό,» και καθοδηγούν τους χρήστες στο πώς να το αφαιρέσουν.

 

 

Ενώ τα θύματα θεωρούν ότι ενεργοποιούν έναν antivirus app για να αφαιρέσουν τον επικίνδυνο ιό (ένα από τα fake app παραποιεί το λογότυπο της G Data), στην ουσία δίνουν την συγκατάθεσή τους έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί μια premium-rate SMS συνδρομή που κοστίζει 4.80 ευρώ την εβδομάδα:


Κακόβουλα Minecraft apps στο Google Play

«Όλα τα  scareware apps συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο, οι μόνες διαφορές έγκεινται στα ονόματα και τα εικονίδια των εφαρμογών. Έγιναν upload στο Play store από διαφορετικούς  developer accounts, αλλά υποθέτουμε ότι όλα τα apps  δημιουργήθηκαν από ένα άτομο,» σύμφωνα με την δήλωση του Stefanko.

Παρά τα φτωχά reviews και τα αρνητικά σχόλια, ένας σημαντικός αριθμός χρηστών κατέβασε  αυτά τα πλαστά apps. «Σύμφωνα με τα δημόσια στοιχεία από το Google Play store, αρκετά από αυτά τα apps εγκαταστάθηκαν μεταξύ 100.000 – 500.000 φορές και ο συνολικός αριθμός των εγκαταστάσεων και των 33 scareware  εφαρμογών βρίσκεται μεταξύ 660.000 και 2.800.000 φορές,» επισήμανε ο Stefanko.

Το Google έχει ενημερωθεί  για αυτό, και έχει αφαιρέσει τα apps από το Play store.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS