ΑρχικήsecurityΔιαδικτυακή απάτη μέσω Instagram: Σε 100.000 ανέρχονται τα θύματα του “InstLike”

Διαδικτυακή απάτη μέσω Instagram: Σε 100.000 ανέρχονται τα θύματα του “InstLike”

At-Least-100-000-Instagram-Users-Fall-Victim-to-InstLike-Scam-399959-2

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον 100.000 χρήστες του δημοφιλούς φωτογραφικού κοινωνικού δικτύου Instagram έχουν πέσει θύματα μια καλοστημένης απάτης, η οποία υποσχόταν αύξηση των likes και των followers.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες ασφάλειας της Symantec, οι εγκληματίες ανέπτυξαν μια εφαρμογή με το όνομα InstLike, η οποία καλούσε τους χρήστες να παρέχουν οικιοθελώς τα στοιχεία πρόσβασης των λογαριασμών τους, προκειμένου να αυξήσουν τους followers και τα likes τους, μέσω της αγοράς εικονικών νομισμάτων.

Η εφαρμογή διέθετε σε κάθε χρήστη 20 δωρεάν εικονικά νομίσματα/ανά ημέρα. Κάθε νέο like χρεωνόταν με ένα νόμισμα, ενώ κάθε νέος follower με 10 νομίσματα. Όταν ο χρήστης εξαντλούσε το σύνολο των δωρεάν νομισμάτων, είχε τη δυνατότητα να πληρώσει προκειμένου να αποκτήσει περισσότερα νομίσματα. Η αγορά 100 νομισμάτων είχε κόστος μόλις 1 δολάριο. Οι χρήστες ενθαρρύνονταν επίσης ώστε να προτείνουν σε φίλους στην εφαρμογή, κερδίζοντας 50 επιπλέον δωρεάν νομίσματα για κάθε νέα εγγραφή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί χρήστες του Instagram φέρεται να έχουν πληρώσει για επιπλέον likes και followers.

Η έκδοση της εφαρμογής για Android ήταν διαθέσιμη στο Google Play από της 9 Ιουνίου έως τις 25 Οκτωβρίου, ενώ η έκδοση για iOS ήταν διαθέσιμη για download στο App Store από 19 Σεπτεμβρίου έως και 7 Νοεμβρίου. Οι εφαρμογές έχουν αφαιρεθεί πλέον από τα καταστήματα της Apple και της Google.

Η Symantec εκτιμά ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 100.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS