ΑρχικήTop PicksΑυτοί είναι οι ισχυρότεροι υπερυπολογιστές στον κόσμο που τρέχουν Linux

Αυτοί είναι οι ισχυρότεροι υπερυπολογιστές στον κόσμο που τρέχουν Linux

LinuxΣε ένα πρόσφατο άρθρο μας, αναφερθήκαμε στον υπερυπολογιστή IBM Summit που αναπτύχθηκε για το Oak Ridge National Laboratory στις ΗΠΑ, ο οποίος αναδείχθηκε ως ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής του κόσμου, παίρνοντας την πρωτιά από το Sunway της Κίνας.

Το Summit βρέθηκε στην κορυφή της λίστας TOP500 με τους ταχύτερους υπερυπολογιστές του κόσμου για το έτος 2018. Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι το Summit (με Linpack score 122,3 petaflops) παίρνει τα σκήπτρα από το Sunway TaihuLight (με Linpack score 93 petaflops ). Ωστόσο η Κίνα εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό υπερυπολογιστών στη λίστα.

Οι πιο ισχυροί υπερυπολογιστές του TOP500 – Ιούνιος 2018

  1. IBM Summit
  2. Sunway TaihulLight
  3. IBM Sierra
  4. Tianhe-2A
  5. AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI)
  6. Piz Daint
  7. Titan
  8. Sequoia
  9. Trinity
  10. Cori

Στη λίστα TOP500 που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2017, όλοι οι υπερυπολογιστές τροφοδοτούνταν από το Linux. Φέτος τα πράγματα δεν διαφέρουν καθώς και οι 500 υπερυπολογιστές χρησιμοποιούν Linux, συμπεριλαμβανομένου του νέου «βασιλιά» Summit.

Ενώ η υπολογιστική ισχύς συνδέεται κυρίως με τις CPU, με την πάροδο των ετών, έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς τις GPU.

Στην περίπτωση του Summit, η κορυφαία απόδοση είναι 187,7 petaflops που είναι αποτέλεσμα των 27.686 μονάδων GPU που συσκευάζει, σύμφωνα με το Nvidia. Η ιστορία του τρίτου μέλους της λίστας του Sierra είναι παρόμοια, αφού οι 17.280 GPU του αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος των flops των συστημάτων.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι σχεδόν οι μισοί πελάτες που αγοράζουν GPUs της NVIDIA για HPC, AI ή τον τομέα των αναλύσεων δεδομένων, δεν υποβάλλουν ποτέ το σύστημά τους σε εξέταση ώστε να μπουν στον κατάλογο TOP500. Πολλά από αυτά τα συστήματα είναι κατάλληλα για μια θέση στον κατάλογο, αλλά οι πελάτες είτε δεν ενδιαφέρονται γι ‘αυτό είτε δεν θέλουν να κάνουν τις αγορές τους δημόσιες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS