Αρχικήinet#2 Διατάξεις RAID: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και οι κατηγορίες τους

#2 Διατάξεις RAID: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και οι κατηγορίες τους

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναλύσαμε την εξαιρετικά απλή λογική του RAID, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υλοποιηθεί στα συστήματα (Software / Hardware RAID). Το RAID πρόκειται στην ουσία για μια συστοιχία σκληρών δίσκων όπου συνεργάζονται μεταξύ τους με στόχο είτε τις καλύτερες επιδόσεις του συστήματος, είτε την ανοχή στα σφάλματα, ή και τα δύο. Αναλυτικότερες πληροφορίες, μπορούν να βρεθούν στο πρώτο μέρος του άρθρου.

Ας δούμε ορισμένες τυπικές διατάξεις RAID:

raid-pleonektimata-meionektimata

RAID 0 (Disk striping):

Η διάταξη RAID 0,  μια από τις πιο απλές διατάξεις RAID, μοιράζει τα δεδομένα σε 2 ή παραπάνω δίσκους, γνωστό ως striping, επιτρέποντας μεγαλύτερο data throughput. Το κάθε αρχείο διαβάζεται από πολλαπλούς δίσκους συνδυάζοντας την ταχύτητα όλων των μέσων μαζί. Ωστόσο δεν παρέχει κάποιο είδος ανοχής σφαλμάτων καθώς δεν κρατάει ούτε αντίγραφα των αρχείων ούτε parity info (περισσότερα για το parity σε επόμενο άρθρο). Και οι δυο ή παραπάνω δίσκοι εμφανίζονται σαν ένα partition, οπότε εάν ο ένας χαλάσει, χαλάει ολόκληρο το array οδηγώντας σε απώλεια δεδομένων. Αυτή η διάταξη χρησιμοποιείται συνήθως για την καταγραφή live stream όπου η ταχύτητα έρχεται πρώτη ενώ η αξιοπιστία δεύτερη.

RAΙD 1 (Disk mirroring):

Η διάταξη RAΙD 1 γράφει τα ίδια δεδομένα σε ζεύγη δίσκων. Αυτή η διαδικασία λέγεται data mirroring και ο ρόλος της είναι να παρέχει εκτεταμένη διαθεσιμότητα. Εάν κάποιος από τους δίσκους ενός array χαλάσει, το σύστημα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα μέσα από τους υπόλοιπους δίσκους καθώς πάντα υπάρχουν αντίγραφα. Μόλις αντικατασταθεί ο προβληματικός δίσκος, τα δεδομένα αντιγράφονται σε αυτόν από τον ήδη υπάρχον δίσκο που βρίσκεται σε λειτουργία, και ξανά φτιάχνεται το array. Το RAΙD 1 είναι ο ευκολότερος τρόπος να δημιουργηθεί ένα failover storage και χρειάζονται τουλάχιστον 2 δίσκοι για την εκτέλεση.

RAID 5 (Striping with parity):

Το RAID 5 μοιράζει τα δεδομένα σε πολλαπλούς δίσκους όπως κάνει το RAID 0, αλλά διατηρεί και parity blocks που χρησιμοποιούνται για την ανάκτηση δεδομένων σε περίπτωση που κάποιος δίσκος εμφανίσει πρόβλημα. Ένα Parity block είναι ένα σύνολο δυαδικών ψηφίων που χρησιμοποιείται για την διόρθωση σφαλμάτων ή την ανάκτηση δεδομένων. Αυτή η διάταξη προσφέρει αυξημένη ταχύτητα καθώς τα δεδομένα χωρίζονται σε πολλαπλούς δίσκους, αλλά και διασφαλίζει την διαθεσιμότητα, καθώς στην περίπτωση που κάποιος δίσκος σταματήσει να λειτουργεί, τα δεδομένα του μπορούν να ανακτηθούν μέσω των parity blocks που βρίσκονται στους υπόλοιπους δίσκους. Τα parity blocks καταλαμβάνουν περίπου το 1/3 του διαθέσιμου χώρου των δίσκων. Χρειάζονται τουλάχιστον 3 δίσκοι για την εκτέλεση.

RAΙD 6 (Striping with double parity):

Το RAID 6 είναι παρόμοιο με το RAID 5, ωστόσο παρέχει μεγαλύτερη αξιοπιστία καθώς διατηρεί ένα επιπλέον parity block. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν χαλάσουν ταυτόχρονα 2 δίσκοι του array, η λειτουργία του συστήματος συνεχίζεται κανονικά.  Χρειάζονται τουλάχιστον 4 δίσκοι για την εκτέλεση.

RAΙD 10 (Striping + Mirroring):

Το RAID 10 συνδυάζει το mirroring του RAΙD 1 με το striping του RAΙD 0. Με άλλα λόγια, συνδυάζει την αξιοπιστία με την ταχύτητα και συνήθως χρησιμοποιείται σε περιβάλλοντα  όπως σε servers που εκτελούν πολλές εγγραφές όπου και είναι αναγκαία η ταχύτητα αλλά και η υψηλή αξιοπιστία.  Χρειάζονται τουλάχιστον 4 δίσκοι για την εκτέλεση.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS