ΑρχικήinetΟρισμένα παιχνίδια Android χρησιμοποιούν κρυφά το μικρόφωνο σας για να παρακολουθούν τις...

Ορισμένα παιχνίδια Android χρησιμοποιούν κρυφά το μικρόφωνο σας για να παρακολουθούν τις τηλεοπτικές σας συνήθειες

μικρόφωνοΟρισμένα παιχνίδια στα smartphone μπορούν να ακούνε ό,τι λαμβάνει το μικρόφωνό σας – αλλά όχι με σκοπό να ακούσουν αυτά που λέτε. Αντ ‘αυτού, προσπαθούν να «ακούσουν» τι παρακολουθείτε.

Αυτό είναι κάτι που οι εφαρμογές smartphone κάνουν εδώ και καιρό: χρησιμοποιούν το μικρόφωνο για να δουν τι βλέπετε, ποιες διαφημίσεις ακούτε, ακόμα και ποιες ταινίες παρακολουθείτε. Ωστόσο, μια έκθεση στην New York Times, την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι η πρακτική αυτή μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη – και πιο μυστική – από ό, τι οι καταναλωτές θα ήθελαν.

Η Times λέει ότι εντόπισε πάνω από 250 παιχνίδια στο Google Play Store που περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο είδος λογισμικού για την παρακολούθηση των τηλεοπτικών συνηθειών των χρηστών. Είναι από μια εταιρεία, που λέγεται Alphonso, και οι εφαρμογές που την συμπεριλαμβάνουν – αυτές που την αποκαλύπτουν, τουλάχιστον – συχνά δεν κάνουν ιδιαίτερα ξεκάθαρη τη δράση τους. Οι περισσότερες εφαρμογές φαίνεται να κρύβουν το χαρακτηριστικό αυτό στην περιγραφή τους, κάτω από ένα κουμπί που λέει «διαβάστε περισσότερα».

Αν σας διαφύγει αυτή η αρχική προειδοποίηση, ίσως να μην γνωρίζετε σε τι εισέρχεστε όταν ανοίξετε την εφαρμογή. Για παράδειγμα το παιχνίδι το Endless 9 * 9 puzzle από την Imobile Game Studios, ζητάει αμέσως πρόσβαση στην τοποθεσία και το μικρόφωνο, χωρίς εξηγήσεις. Η εφαρμογή αποκαλύπτει ότι θα παρακολουθεί «λεπτομέρειες σχετικά με την τηλεθέαση» για να «παρουσιάζει περιεχόμενο και διαφημίσεις που σχετίζονται με την τηλεόραση», αλλά μόνο αν κάποιος μπει στις ρυθμίσεις του παιχνιδιού. Οι χρήστες δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν προληπτικά.

Όπως επισημαίνει η Times, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έχει προειδοποιήσει εταιρείες σχετικά με αυτή τη συμπεριφορά στο παρελθόν. Το 2016, είπε σε δώδεκα προγραμματιστές εφαρμογών Android που χρησιμοποιούσαν παρόμοιο λογισμικό, το SilverPush, ότι οι χρήστες πρέπει να ενημερώνονται για το είδος των πληροφοριών που συλλέγουν οι εφαρμογές τους και το λόγο για τον οποίο συλλέγονται.

Αυτές οι εφαρμογές δεν προειδοποιούσαν καθόλου τους χρήστες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων, ενώ εκείνες που εντοπίστηκαν από την Times παρουσιάζουν αυτές τις πληροφορίες, ακόμη και αν είναι κρυμμένες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό είναι αρκετό. Η προηγούμενη καθοδήγηση της FTC δείχνει ότι δεν είναι. Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι περιγραφές μόνο, για παράδειγμα, μια περιγραφή ενός βίντεο στο YouTube δεν είναι αποδεκτές, δεδομένου ότι είναι πιθανό να μην τις βλέπουν όλοι οι θεατές. Αν σκεφτούμε ότι οι χρήστες μπορούν να κάνουν λήψη αυτών των παιχνιδιών χωρίς να δουν την περιγραφή, μπορούν να προκύψουν τα ίδια θέματα κι εδώ.

Η Times λέει ότι μερικές από αυτές τις εφαρμογές συνεχίζουν να παρακολουθούν το μικρόφωνο του τηλεφώνου ακόμα και όταν είναι κλειστές. Και ενώ οι περισσότερες εφαρμογές φαίνεται να είναι στα Android, φαίνεται να υπάρχουν μερικές και στο App Store της Apple. Τόσο η Apple όσο και η Google απαιτούν από τις εφαρμογές τους να ζητούν πρόσβαση στο μικρόφωνο – οπότε οι χρήστες πρέπει να παραχωρήσουν την άδεια τους πριν μια εφαρμογή μπορεί να αρχίσει να ακούει – αλλά δεν είναι πάντα σαφές εκ των προτέρων ότι η εφαρμογή θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και χωρίς αυτήν την εξουσιοδότηση.

Έχουν υπάρξει θεωρίες συνωμοσίας εδώ και χρόνια σχετικά με τις μεγάλες εφαρμογές –και ιδιαίτερα το Facebook – ότι χρησιμοποιούν τα μικρόφωνα των smartphone για να ακούσουν τι λένε οι άνθρωποι και στη συνέχεια να εμφανίζουν διαφημίσεις με βάση τις συνομιλίες τους. Δεν συμβαίνει ακριβώς αυτό εδώ. Παρόλο που αυτές οι εφαρμογές μπορούν να ακούσουν όλα όσα λέτε, χρησιμοποιούνται μόνο για να αναγνωρίζουν και να ακούνε ήχο από τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες και διαφημίσεις, τις οποίες χρησιμοποιούν στη συνέχεια για να κάνουν στοχευμένες διαφημίσεις. Αυτό δεν κάνει την πρακτική αυτή πιο ευπρόσδεκτη, αλλά είναι τουλάχιστον λιγότερο ανατριχιαστική.

Και όσον αφορά στο Facebook, δεν χρειάζεται να σας ακούσει. Διαθέτει ήδη έναν τόνο δεδομένων σας  παρακολουθώντας τι κάνετε στον ιστότοπό του, στις εφαρμογές του, ακόμα και σε άλλους ιστότοπους και εφαρμογές που προβάλλουν τις διαφημίσεις του.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS