ΑρχικήsecurityHoax το Plone CMS hack του FBI;

Hoax το Plone CMS hack του FBI;

Η εταιρεία ανάπτυξης του Plone CMS, το οποίο συχνά αναφέρεται και σαν το πιο ασφαλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) της αγοράς, αναφέρει ότι οι πρόσφατες δημοσιεύσεις για ένα hack στα συστήματα του FBI είναι πολύ πιθανό να είναι πλαστές.

Ο hacker CyberZeist, ενεργώντας για λογαριασμό των Anonymous, αποκάλυψε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου κατάφερε να παραβιάσει το λογισμικό CMS που χρησιμοποιείται από το FBI, καταφέρνοντας να υποκλέψει περισσότερους από 150 λογαριασμούς, με hashed κωδικούς πρόσβασης.

Ο CyberZeist ανέφερε ότι χρησιμοποίησε ένα exploit σε ένα κενό ασφαλείας που υπάρχει στο Plone CMS, το οποίο χρησιμοποιείται από το FBI, και ότι το zero-day εξακολουθεί να πωλείται στη μαύρη αγορά.

Σε πολύ μακρά δημοσίευση σήμερα η Plone αναφέρει ότι το hack του συστήματος του FBI είναι μάλλον απίθανο, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία δεν γνωρίζει να υπάρχει κανένα zero-day ελάττωμα στο λογισμικό της.

“Ανακοινώσεις για επιδιορθώσεις ασφαλείας εκδίδονται κατά κανόνα με προειδοποίηση δύο εβδομάδων. Αν η ομάδα ασφαλείας του Plone λάβει αναφορές για ένα zero day exploit που κυκλοφορεί ήδη, θα κυκλοφορήσει μια ενημέρωση ασφαλείας άμεσα”, αναφέρει η Plone.

Περιγράφοντας τον ισχυρισμό του hack σαν φάρσα (hoax), η Plone προσπαθεί να καταρρίψει το hack, τονίζοντας ότι ορισμένες από τις λεπτομέρειες που έδωσε ο CyberZeist δεν είναι ακριβείς, όπως είναι η περίπτωση του λειτουργικού του διακομιστή, που ο hacker ανέφερε ότι ήταν FreeBSD 6.2-RELEASE.

“Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι το FΒI τρέχει μια τέτοια παλιά έκδοση του FreeBSD. Επιπλέον, το FreeBSD 6.2 παρέχει την Python 2.4, ενώ το Plone τρέχει με Python 2.5 και δεν τρέχει σε παλιές εκδόσεις της Python” ανέφερε η Plone.

Έτσι, λοιπόν ποιος ήταν ο σκοπός του hacker αναφέροντας ότι παραβίασε τη σελίδα του FΒI;
Σύμφωνα με τη Plone, η οποία περιγράφει το λογισμικό της σαν “ένα εξαιρετικά ασφαλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου,” ο hacker είναι πολύ πιθανό να προσπαθεί να πουλήσει ένα ψεύτικο exploit και χρειάζεται την διαφήμιση των μέσων ενημέρωσης για να αυξήσει την τιμή.

Προς το παρόν, όμως, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς τι έγινε με το CMS του FBI, αλλά ο CyberZeist έχει υποσχεθεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την παραβίαση όταν σταματήσει η πώληση του zero-day.

Έτσι κι αλλιώς με κάποιον τρόπο θα μάθουμε ποιος ψεύδεται…

Υ.Γ.: θα πρέπει να εγκαταστήσω το συγκεκριμένο CMS, οι ισχυρισμοί της εταιρείας ότι είναι το πιο ασφαλές που υπάρχει στην αγορά, μου κίνησαν την περιέργεια.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS