ΑρχικήinetFontus μπουκάλι για ποδηλάτες που κάνει τον αέρα νερό

Fontus μπουκάλι για ποδηλάτες που κάνει τον αέρα νερό

Fontus: Κάποια μέρα οι ποδηλάτες δεν θα ανησυχούν για το ότι δεν έχουν νερό στο όχημα τους. Μια συσκευή που δημιουργήθηκε από τον Kristof Retezár, ένα φοιτητή βιομηχανικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, συγκεντρώνει και συμπυκνώνει την υγρασία του αέρα, ενώ το ποδήλατο είναι σε κίνηση. Στη συνέχεια γεμίζει ένα μπουκάλι νερό που συνδέεται με το σκελετό του ποδηλάτου.

usr-1354-img

Το όνομά της συσκευής είναι “Fontus” και το πήρε από τον Ρωμαίο θεό των πηγαδιών και των πηγών. Χρησιμοποιεί την αρχή της θερμοηλεκτρικής ψύξης, κατά την οποία μια ηλεκτροκίνητη αντλία θερμότητας μεταφέρει την θερμότητα από τη μία πλευρά του δοχείου στην άλλη.Fontus

Η συσκευή Fontus είναι ακόμη στο στάδιο του πρωτοτύπου. Ο σχεδιασμός ήταν πρόσφατα φιναλίστ στον 2014 James Dyson Award, ένα διεθνή διαγωνισμό σχεδίου.

Πώς λειτουργεί; Σύμφωνα με την περιγραφή του προϊόντος στην ιστοσελίδα jamesdysonaward.org, ηλιακά πάνελ παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την ψύξη του άνω θαλάμου της συσκευής, ενώ το κάτω μέρος θερμαίνεται. Καθώς το ποδήλατο κινείται προς τα εμπρός, ο αέρα εισέρχεται στο θάλαμο, και στη συνέχεια ψύχεται καθώς κινείται μέσω του ανώτερου θαλάμου. Η υγρασία από τον αέρα, στη συνέχεια συμπυκνώνεται σε νερό και στάζει σε ένα μπουκάλι.usr-135-img

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή Retezár με θερμό και υγρό καιρό, το προϊόν λειτουργεί καλύτερα. Σε τέτοιες κλιματικές συνθήκες το Fontus μπορεί να παράγει έως και μισό λίτρο νερό την ώρα. Το σύστημα αρχίζει να λειτουργεί καλά, όταν η θερμοκρασία είναι στους 20 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία φτάνει στο 50 τοις εκατό. Με αυτές τις συνθήκες, το προϊόν παράγει περίπου μια σταγόνα νερό ανά λεπτό.

Οι κλιματικές συνθήκες αυτές φυσικά δεν είναι εύκολο να βρεθούν στη Βιέννη. Έτσι για να δοκιμάσει το σύστημα, ο Retezár έπρεπε να κάνει προσομοίωση διαφορετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες στο μπάνιο του.

Η συσκευή δεν διαθέτει ακόμα κάποιο σύστημα καθαρισμού, οπότε ο υφιστάμενος σχεδιασμός δεν είναι ιδανικός για να λειτουργήσει σε μια πόλη με βρώμικο αέρα.
Τα βασικά στοιχεία της συσκευής δεν είναι πάρα πολύ ακριβά όπως αναφέρει ο κατασκευαστής. Έχει υπολογίσει ότι το κόστος της πρωτότυπης συσκευής είναι μεταξύ των 25 με 40 δολαρίων. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις μελλοντικές αλλαγές, δεδομένου η συσκευή χρειάζεται βελτιώσεις.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS