ΑρχικήsecurityΚυβερνοεγκληματίες πληγώνουν τις καρδίες των γυναικών στο Καμερούν

Κυβερνοεγκληματίες πληγώνουν τις καρδίες των γυναικών στο Καμερούν

Η ενθάρρυνση των διαδικτυακών σχέσεων από τα «αρπακτικά» για να αποκτήσουν συμβιβαστικές εικόνες για εκβιασμούς, μια πράξη εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, έχει βυθίσει σε απελπισία πολλές γυναίκες στο έθνος του Καμερούν της Κεντρικής Αφρικής.

“Τα περισσότερα θύματα των εκβιασμών στον κυβερνοχώρο είναι γυναίκες”, δήλωσε σε έναν οργανισμό Anadolu ένας επαγγελματίας hacker που ονομάζεται Ismalito.

“Οι άντρες τις εξαπατούν λέγοντας ότι ζουν στην Ευρώπη και ότι είναι μεγάλες προσωπικότητες. Επίσης, προσποιούνται ότι ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο αναζητώντας μια γυναίκα να παντρευτεί. Ξέρουν ότι οι γυναίκες της Αφρικής μπορούν να επηρεαστούν πολύ από τους Δυτικούς και την πολυτέλεια. ”

Τρία θύματα που εξαπατήθηκαν μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που επιθυμούσαν να παραμείνουν ανώνυμα ερωτήθηκαν από την υπηρεσία Anadolu.

Η Μαρία, 47 ετών, δυσκολευόταν να κατανοήσει τη σχέση που είχε με έναν άντρα που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο.

Για αρκετές εβδομάδες, συμμετείχε σε ρομαντικές συζητήσεις με έναν άντρα που γνώρισε στο Facebook. Ήταν λευκός άνθρωπος, σύμφωνα με το προφίλ του. Τον εμπιστευόταν. Αργότερα, ένας άγνωστος χρήστης έστειλε τις γυμνές φωτογραφίες της, εκβιάζοντάς την. Υποψιάστηκε τον διαδικτυακό εραστή της.

“Μου έστειλε γυμνές φωτογραφίες του εαυτού μου και μου ζήτησε να του στείλω χρήματα το συντομότερο δυνατόν, αν δεν θέλω να τις εκθέσει στον κόσμο, δεν ξέρω πώς πήρε τις φωτογραφίες μου. Φαίνεται σαν να χάκαρε τον λογαριασμό μου στο Facebook,”είπε.

Νομίζει ότι ο εκβιαστής της χάκαρε το τηλέφωνό μέσω των συνομιλιών τους επειδή δεν θυμάται να του έχει στείλει ποτέ γυμνές φωτογραφίες.

Ήταν ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που βίωσε η 30χρονη Vanessa και η 49χρονη Chantal.

“Το προφίλ του είχε πολλές εικόνες από αυτόν, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ήταν ψεύτικο, μου τηλεφώνησε επίσης στο τηλέφωνο. Πριν από την υποτιθέμενη συνάντηση μας, ένας άγνωστος αριθμός μου έστειλε εικόνες που είχα στείλει μόνο σε αυτόν. Απαιτούσε χρήματα και με απειλούσε για εβδομάδες “, δήλωσε η Vanessa.

Η Chantal δεν ήξερε επίσης σε ποιον να στραφεί για βοήθεια όταν ο εκβιαστής της ζήτησε $ 340.

Με την υποστήριξη της κόρης της, η Marie απέφυγε το χειρότερο. Της είπε να μην απαντήσει στα μηνύματα του εκβιαστή της και να μην του στείλει χρήματα. Σταμάτησε να την ενοχλεί μετά από μερικές ημέρες.

“Μπορεί να συνειδητοποίησε ότι δεν είχα χρήματα και πήγε να ενοχλήσει κάποια άλλη γυναίκα”, είπε ανακουφισμένη.

Η Βανέσα αρχικά έδωσε στον εκβιαστή στέλνοντας δύο φορές τον εγκληματία $ 85. Όταν ξέμεινε από χρήματα, τελικά την άφησε ήσυχη.

Η Chantal έλαβε δραστικά μέτρα καταργώντας τους λογαριασμούς της από τα social media, κόβοντας το internet στο τηλέφωνό της και αλλάζοντας τον αριθμό της.

“Δεν ξέρω αν δημοσίευσε τις φωτογραφίες μου στη συνέχεια, αλλά δεν έχω νέα του και ούτε αυτός δικά μου”, είπε.

Αποφυγή παγίδων

Ευτυχώς οι γυναίκες τελικά κατάφεραν να αποφύγουν τους εκβιαστές τους.

“Ήμουν πολύ φοβισμένη ότι οι συγγενείς μου θα μάθαιναν τι συμβαίνει, σκεφτόμουν όλη την ώρα, έχασα τον ύπνο και λυπάμαι πολύ που δέχτηκα μια σχέση με έναν ξένο στο διαδίκτυο”, δήλωσε η Marie.

Τώρα χρησιμοποιεί μόνο μία εφαρμογή για να επικοινωνεί με τους αγαπημένους και έχει αποσυνδεθεί από άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με την Ismalito, οι εγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιούν δύο μεθόδους με τις γυναίκες. Η μέθοδος σχέσης αγάπης είναι για αυτούς είναι η πιο εύκολη επίθεση. Χρησιμοποιείται από τους πιο χαλαρούς μη επαγγελματίες hackers.

“Αλλά υπάρχει μια άλλη μέθοδος που είναι ακόμα πολύ πετυχημένη, η οποία είναι να δημιουργήσετε μια σελίδα ηλεκτρονικού” ψαρέματος “(phishing). Σας επιτρέπει να «τραβήξετε» τα προσωπικά στοιχεία ενός ατόμου από Facebook και WhatsApp για να αποκτήσετε πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες και να τους εκβιάσετε”, δήλωσε.

Αναφέρθηκε σε δύο προγράμματα λογισμικού – το Droidjack και το Spynote – που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να ελέγξουν τις συσκευές των θυμάτων.

Υπό το φως τέτοιων κινδύνων, πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουμε από εγκληματίες στο διαδίκτυο. Παρ ‘όλα αυτά, υποστηρίζει κυρίως την “δυσπιστία” και ορισμένες πρακτικές τεχνικές.

“Απορρίψτε τα αιτήματα φιλίας από ξένους σε κοινωνικά δίκτυα. Μην ανοίγετε παράξενους δεσμούς ή μην τους ανοίγετε σε προγράμματα περιήγησης των προσωπικών σας συσκευών. Μην κρατάτε οικείες εικόνες σε ηλεκτρονικές συσκευές. Οι ισχυροί hackers έχουν αρκετές τεχνικές που είναι δύσκολο να αποφευχθούν ,” είπε.

Τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο στο Καμερούν προκαλεί όλεθρο όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Οι μέθοδοι είναι πολλαπλές.

Οι ανυποψίαστες άνθρωποι συχνά πέφτουν θύματα . Ειδικοί και άλλοι παράγοντες στον ψηφιακό κόσμο οργανώνουν πολύ συχνά εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του web. Η χώρα έχει επίσης ένα νομικό οπλοστάσιο και θεσμούς που εξασφαλίζουν την απωθητική συμπεριφορά των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών του Καμερούν, μεταξύ των θυμάτων είναι και ανώτεροι επίσημοι υπάλληλοι.

Αναφέρει ότι από το 2015 έως το 2017, 182 κυβερνητικοί αξιωματούχοι έπεσαν θύματα τέτοιων ατυχημάτων, ενώ οι αρχές αποκάλυψαν πάνω από 200 ψεύτικα προφίλ Facebook που χρησιμοποιήθηκαν για εκβιασμούς στον κυβερνοχώρο από 12.800 επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που αναφέρθηκαν το 2017.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS