ΑρχικήsecurityHackers & Covid-19: Ο κορωνοϊός προκαλεί ραγδαία αύξηση επιθέσεων

Hackers & Covid-19: Ο κορωνοϊός προκαλεί ραγδαία αύξηση επιθέσεων

Hackers & Covid-19: Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στο διαδίκτυο. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο κορωνοϊός θα βοηθήσει στην αύξησή τους.

Η κυβερνοεπίθεση στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, που αναφέρθηκε στις 16 Μαρτίου, πιθανόν να μην είναι η τελευταία προσπάθεια των χάκερς να εκμεταλλευτούν το κοινωνικό χάος γύρω από τον κορωνοϊό. Ο Eric Bednash, ειδικός ερευνητής του κυβερνοχώρου και Διευθύνων Σύμβουλος της RackTop Systems, δήλωσε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα να σιγουρευτείτε ότι οι συνήθειες σας στο διαδίκτυο, αλλά και στο πλύσιμο των χεριών σας είναι σωστές.

“Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών δέχτηκε επίθεση και όλοι προσπαθούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό”, δήλωσε ο Bednash. “Επίσης, οι οργανώσεις υγειονομικής περίθαλψης αποδεκατίστηκαν πέρυσι.” Πράγματι, το Yahoo ανέφερε ότι το 90% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης επλήγησαν από τις επιθέσεις μέσω email το 2019. Τώρα, με την πρόσθετη πίεση του ιού και την αλλαγή της ρουτίνας για όλους μας, οι χάκερς πιθανόν να επωφεληθούν περισσότερο από αυτή την κατάσταση. Ήδη υπάρχουν αναφορές από χάκερς που δημοσιεύουν ως αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών σε επιθέσεις phishing.

“Αν τα συστήματα είναι ήδη ευάλωτα και οι επιχειρήσεις/οργανώσεις δεν έχουν σωστή προστασία έναντι αυτών των απειλών, καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουμε θα μας κάνουν πιο ευάλωτους”, ανέφερε. «Κάθε φορά που υπάρχει πανδημία ή καταστροφή, είναι και μια επιπλέον ευκαιρία για τους κακοποιούς».

Ο Bednash βρισκόταν στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου για 17 χρόνια και ξεκίνησε ως εργολάβος με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, όπου βοήθησε να σχεδιαστούν ορισμένα από τα συστήματα για την προστασία των δεδομένων των ΗΠΑ μετά τις 11/9.

κορωνοϊός Hackers Covid-19

Σύμφωνα με τον Bednash, πολλοί από τους τρόπους που σκεφτόμαστε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εξακολουθούν να είναι κολλημένοι στη δεκαετία του ’90: Οι άνθρωποι εξακολουθούν να ασχολούνται με την προστασία δικτύων και να σταματήσουν τους κακαποιούς, αντί να αποδεχτούν ότι οι εγκληματίες του διαδικτύου είναι ήδη παντού, και πως τα δεδομένα είναι αυτά που πρέπει να προστατευθούν τώρα, είπε. “Πέρα από μια πανδημία που ονομάζεται κορωνοϊός ή οποιαδήποτε άλλη, δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στους ίδιους ρυθμούς μέχρι να αντιμετωπίσουμε το πιο πολύτιμο περιουσιακό μας στοιχείο – τα δεδομένα μας – ως το πιο σημαντικό ζήτημα”, δήλωσε.

Όταν σκεφτόμαστε πώς να προστατεύσουμε καλύτερα τον εαυτό μας από τους χάκερ κατά τη διάρκεια αυτών των αβέβαιων καιρών, το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή στους συνδέσμους που κλικάρουμε, και στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δήλωσε ο Bednash. Ακόμα και ένας ιστότοπος ιχνηλάτησης του ιού θα μπορούσε να προκαλέσει τρομερή ζημιά.

“Να είστε σε επιφυλακή”, δήλωσε ο Bednash, ακόμα κι αν αυτό μπορεί να γίνει πιο δύσκολο. “Ο κορωνοϊός είναι μια απειλή και πολλοί ψάχνουν για έναν σύνδεσμο που θα τους οδηγήσει στην ιχνηλάτηση του. Βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει μια αξιόπιστη ιστοσελίδα για τον σκοπό αυτό. Εάν πρόκειται να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με οτιδήποτε σχετίζεται με την πανδημία, μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους στο κινητό ή τον υπολογιστή σας που προέρχονται από άγνωστες πηγές.”

Η πιο διαδεδομένη ερώτηση αφορά το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος. Οι χάκερς πιθανότατα θα προσπαθήσουν να στοχεύσουν τους μεγαλύτερους οργανισμούς υγείας. “Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί,” δήλωσε ο Bednash. “Σε μερικές εβδομάδες, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν όλα”.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS