ΑρχικήsecurityΚορωνοϊός-παραπληροφόρηση: Κοινή αντιμετώπιση από μεγάλες εταιρείες

Κορωνοϊός-παραπληροφόρηση: Κοινή αντιμετώπιση από μεγάλες εταιρείες

Τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα του διαδικτύου εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού (COVID-19). Ο κορωνοϊός είναι το θέμα συζήτησης των τελευταίων εβδομάδων. Το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από δημοσιεύματα που σχετίζονται με αυτόν (sites, social media). Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτά τα sites δεν είναι έγκυρες, αφού δεν προέρχονται από επίσημες πηγές. Με αυτόν τον τρόπο εξαπλώνεται παραπληροφόρηση. Έτσι, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και κοινωνικές πλατφόρμες αποφάσισαν να λάβουν μέτρα και υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καταπολεμήσουν την απάτη και την παραπληροφόρηση.

Οι εταιρείες που εξέδωσαν αυτή την ανακοίνωση, είναι οι Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Reddit, Twitter και YouTube.

Η κοινή δήλωση έρχεται μετά τη διεξαγωγή μιας τηλεδιάσκεψης (την περασμένη εβδομάδα), στην οποία συμμετείχαν πολλές αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Η τηλεδιάσκεψη κράτησε περισσότερο από δύο ώρες. Κατά τη διάρκειά της, οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τις τεχνολογικές εταιρείες να βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της διάδοσης θεωριών συνωμοσίας που έχει φέρει στην επιφάνεια ο κορωνοϊός.

Ο κορωνοϊός είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, που απασχολεί όλο τον κόσμο και γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί που τον χρησιμοποιούν για δικούς τους σκοπούς. Στην κοινή δήλωσή τους, οι επτά εταιρείες δήλωσαν ότι συνεργάζονται μεταξύ τους και με τους κυβερνητικούς οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τον ιό.

“Βοηθάμε εκατομμύρια ανθρώπους να είναι συνδεδεμένοι ενώ ταυτόχρονα καταπολεμάμε την παραπληροφόρηση για τον ιό, ανεβάζοντας έγκυρο περιεχόμενο στις πλατφόρμες μας και ενημερώνοντας για κρίσιμες εξελίξεις μαζί με τους κυβερνητικούς οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο”, ανέφεραν οι εταιρείες.

Η κοινή δήλωση δεν περιγράφει λεπτομερώς πώς θα αντιμετωπιστεί το κρίσιμο θέμα “κορωνοϊός και παραπληροφόρηση”. Ωστόσο, δίνει μια ηχηρή απάντηση σε όλους τους επικριτές που υποστήριζαν ότι οι εταιρείες προωθούν την παραπληροφόρηση και τις απάτες που σχετίζονται με τον ιό.

Σε ορισμένες πλατφόρμες είχαν βρεθεί διαφημίσεις σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός (θεραπείες), ειδησεογραφικά άρθρα από άγνωστες πηγές ή με λανθασμένες πληροφορίες, καθώς και βίντεο που μετέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την προέλευση της ασθένειας.

Κορωνοϊός: εφαρμογές, διαφημίσεις, θεωρίες συνωμοσίας κ.ά.

Ορισμένες από τις εταιρείες που υπέγραψαν την κοινή δήλωση, είχαν ήδη ξεκινήσει έναν αγώνα κατά του παραπλανητικού περιεχομένου.

Για παράδειγμα, η Google είχε ήδη απαγορεύσει εφαρμογές Android που σχετίζονται με τον COVID-19, το Facebook είχε αφαιρέσει παραπλανητικές διαφημίσεις και το Twitter είχε μπλοκάρει λογαριασμούς που ανέβαζαν θεωρίες συνωμοσίας.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτές οι ενέργειες δεν είναι αρκετές για τις νέες προκλήσεις που έχει φέρει ο κορωνοϊός.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια φήμη, η οποία έλεγε ότι θα εφαρμοστεί παρατεταμένη καραντίνα, με αποτέλεσμα πολλοί Αμερικανοί να κάνουν υπερβολικές προμήθειες για να ανταπεξέλθουν. Μια τέτοια ψεύτικη πληροφορία δεν θα έπρεπε να διαδοθεί. Σύμφωνα με τους επικριτές, οι εταιρείες οφείλουν να μπλοκάρουν τέτοιες ειδήσεις.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS