ΑρχικήinetΚορωνοϊός: Κλέβουν αντισηπτικά χεριών και χειρουργικές μάσκες από νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Κλέβουν αντισηπτικά χεριών και χειρουργικές μάσκες από νοσοκομεία

Ο Κορωνοϊός έχει πλήξει μεγάλο αριθμό χωρών προκαλώντας φόβο και ανησυχία για το μέλλον. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αναζητεί τρόπους να προστατευτεί από τον ιό καταφεύγοντας σε προϊόντα υγιεινής όπως τα αντισηπτικά χεριών και οι χειρουργικές μάσκες. Ο ιός στο πέρασμά του προκαλεί  προβλήματα, πολλά από τα οποία δεν είναι γνωστά. Συγκεκριμένα, στο Κεντάκι των ΗΠΑ, ένας γιατρός με το όνομα Brett Oliver παρατήρησε πρόσφατα ότι τα αντισηπτικά χεριών μυστηριωδώς εξαφανίζονται από τις αίθουσες που εξετάζει τους ασθενείς. Με τον Κορωνοϊό να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη σε ανησυχητικό βαθμό, τα αντισηπτικά χεριών έχουν εξελιχθεί σε απαραίτητα εμπορεύματα των οποίων η ζήτηση συνεχώς κλιμακώνεται. Πολλοί έμποροι εκμεταλλεύονται τον φόβο και τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει ο Κορωνοϊός, αυξάνοντας εντυπωσιακά τις τιμές των προϊόντων υγιεινής. Το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) συνιστά καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ειδάλλως, ένα αντισηπτικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα αποτελεί μία καλή εναλλακτική λύση.Κορωνοϊός, αντισηπτικά χεριών και χειρουργικές μάσκες

Ο Κορωνοϊός έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν κάθε μέρα και περισσότερο αντισηπτικά χεριών, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία και οι προμηθευτές να παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις καθώς δεν διαθέτουν επαρκή αποθέματα.Κορωνοϊός, αντισηπτικά χεριών και χειρουργικές μάσκες

Ο Δρ. Brett Oliver τονίζει ότι αν και βρίσκεται 20 χρόνια στον χώρο της ιατρικής και έχει αλληλεπιδράσει με πολλούς ασθενείς, πρώτη φορά βλέπει να επικρατεί φόβος και πανικός σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα αντισηπτικά χεριών που εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Η Δρ. Chesney Fowler που ασχολείται με περιστατικά έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία του Maryland και της Washington DC, δήλωσε ότι οι νοσηλευτές μετρούν πλέον τις χειρουργικές μάσκες σε κάθε βάρδια, καθώς εξαφανίζονται κατά έναν περίεργο τρόπο. Σημείωσε επίσης πως κάτι τέτοιο συνέβαινε ως τώρα μόνο με διάφορα είδη φαρμάκων.

Ομοίως, στο Γενικό Νοσοκομείο της Βοστώνης της Μασαχουσέτης, ο γιατρός έκτακτων περιστατικών Δρ. Shuhan ανέφερε ότι το νοσοκομείο του έχει αρχίσει να “κρύβει” τις χειρουργικές μάσκες, ενώ το προσωπικό βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση. Επεσήμανε επίσης πως πριν λίγες μέρες παρατήρησε  ότι κάποιος προσπαθούσε να κλέψει μάσκες από ένα ράφι του νοσοκομείου. Κατά τη γνώμη του, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να κλέψουν προμήθειες επειδή αφενός τους καταβάλει ο φόβος και αφετέρου επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις αγοράσουν. Το χειρότερο όμως σε όλο αυτό είναι ότι πολλοί εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να βγάλουν χρήματα, πωλώντας online προϊόντα υγιεινής σε εξωφρενικές τιμές. Ενδεικτικά, τα αντισηπτικά χεριών πωλούνται αυτή την περίοδο στο site της Amazon πάνω από 80$.

Παρόλα αυτά, δεν σημειώνονται κλοπές μόνο στα νοσοκομεία. Η Rachel Gopin που εργάζεται σε ένα παντοπωλείο στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια εντόπισε κάποιον που έκλεβε αντισηπτικό χεριών. Ο Δρ. Oliver, ο οποίος εργάζεται στο Κεντάκι, δήλωσε ότι στο μπακάλικο της γειτονιάς του, κάποιος κρατούσε δύο μισο-χρησιμοποιημένα μπουκαλάκια αντισηπτικού χεριών και έφυγε πανικοβλημένος πετώντας στο ταμείο 20$.

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, πώς αυτοί οι κλέφτες καταφέρνουν να ξεφύγουν. Ένα σενάριο είναι ότι κάποιοι μπαίνουν σε καταστήματα με μικρά μπουκαλάκια που χωρούν σε μια τσάντα ή ένα πορτοφόλι, τα γεμίζουν με αντισηπτικό χεριών και ύστερα φεύγουν σα να μη συνέβη τίποτα.Κορωνοϊός μάσκες

Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι περιπτώσεις που η κλοπή έχει πάρει άλλη τροπή. Συγκεκριμένα, στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνήτης Cuomo δήλωσε σε συνέντευξή του ότι κάποιοι κλέβουν ακόμη και ιατρικό εξοπλισμό, όπως μάσκες αναπνευστικού και άλλα προστατευτικά προϊόντα. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο δεν πρέπει να υποτιμάται. Στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει μόνο το 1% του απαιτούμενου αριθμού μασκών αναπνευστικού που χρειάζονται ενόψει του Κορωνοϊού. Ορισμένα στελέχη νοσοκομείων έχουν φτάσει μάλιστα σε σημείο να ζητούν από τους ανθρώπους να μην κλέβουν εξοπλισμό από τις εγκαταστάσεις τους, ακόμη και αν τους έχει επηρεάσει ψυχολογικά ο Κορωνοϊός. Τέλος, η ιατρική κλινική UT Health στο Ώστιν του Τέξας, έχει επίσης εντοπίσει περιστατικά κλοπών αντισηπτικών χεριών και χειρουργικών μασκών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας, Aaron Miri.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS