ΑρχικήsecurityLevitation: Αποκαλύψεις Snowden για το κατασκοπευτικό πρόγραμμα του Καναδά

Levitation: Αποκαλύψεις Snowden για το κατασκοπευτικό πρόγραμμα του Καναδά

Levitation: ένα δικό του κατασκοπευτικό πρόγραμμα έχει αναπτύξει ο Καναδάς για να παρακολουθεί τα εκατομμύρια downloads, που  γίνονται διαδικτυακά σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις από τις διαρροές εγγράφων του Edward Snowden.

Το σύστημα «Levitation» δίνει στους αναλυτές στο Ίδρυμα Ασφαλείας Επικοινωνιών ή Communications Security Establishment (NSA Καναδά) δεδομένα μεταξύ 10 με 15.000.000 αποστολές και λήψεις αρχείων από δωρεάν ιστοσελίδες κάθε μέρα.

Οι Καναδοί κατάσκοποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα από 102 δωρεάν ιστοσελίδες file upload, αλλά μόνο σε τρεις εταιρείες file-host (Sendspace, Rapidshare και το πρώην egaupload) αναφέρει το έγγραφο PowerPoint που διέρρευσε, και το οποίο δημιουργήθηκε το 2012.

Levitation

Η Sendspace εντωμεταξύ δήλωσε στο CBC News ότι «καμία υπηρεσία δεν έχει την ικανότητα αναζήτησης του Sendspace για δεδομένα». Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν αποκαλύπτει τις ταυτότητες των χρηστών, εκτός αν υπάρχει νομική εντολή.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν, αναφέρουν ότι η πρόσβαση στα δεδομένα έρχεται από μια «ειδική πηγή», και σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιείται σε προηγούμενα docs του Snowden μάλλον αναφέρονται στη συνεργασία με φορείς τηλεπικοινωνιών και πάροχους υπηρεσιών Διαδικτύου. Η πηγή αυτή έχει την κωδική ονομασία Atomic Banjo.

Οι File-sharing ιστοσελίδες χρησιμοποιούνται για την διανομή φωτογραφιών, βίντεο και άλλων έγγραφων.Χρησιμοποιούνται επίσης για την διανομή περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, όπως μουσική και ταινίες.

Οι εξτρεμιστές πάλι χρησιμοποιούν τις file-sharing υπηρεσίες για την ανταλλαγή υλικού προπαγάνδας αλλά και εκπαιδευτικού υλικού. Έτσι, αναλύοντας το ανέβασμα αρχείων και τις λήψεις οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ένα δυναμικό μηχανισμό που τους βοηθάει να εντοπίσουν άγνωστα στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία.

Για να ανακαλύψουν όμως την βελόνα μέσα από τα άχυρα, οι κατάσκοποι είναι υποχρεωμένοι να κοσκινίσουν τεράστιους όγκους άσχετου υλικού, όπως όλα τα επεισόδια του Glee, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Οι αναλυτές βέβαια ανακαλύπτουν περίπου 350 ενδιαφέροντα downloads κάθε μήνα, τα οποία υπόκεινται σε περαιτέρω έλεγχο, όπως την ανάλυση των μεταδεδομένων. Τα δεδομένα που συλλέγονται από το Levitation αντιστοιχίζονται με άλλες βάσεις δεδομένων που έχουν συσταθεί από τη  «Five Eyes» μια κατασκοπευτική συμμαχία προκειμένου να συνδέσουν τις ταυτότητες με διευθύνσεις IP.

Το Levitation ανακάλυψε ένα γερμανικό βίντεο με ένα όμηρο και έτσι έδωσε μια εικόνα για τη στρατηγική μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στα έγγραφα που διέρρευσαν.

Να αναφέρουμε ότι ο Καναδάς θεωρείται γενικά junior εταίρος στην κατασκοπευτική συμμαχία Five Eyes, η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Η χώρα αναφέρεται πρώτη φορά από τα αρχεία που διέρρευσε ο Edward Snowden που συνήθως αναφέρονται στις δράσεις της NSA και της GCHQ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν η CSE του Καναδά μοιράζεται προφανώς τα δεδομένα μεταφόρτωσης που συλλέγει το Levitation με άλλους συμμάχους (Ισπανία, Βραζιλία, Γερμανία και Πορτογαλία), πέρα από τους συνήθεις υπόπτους. Η CSE υποτίθεται ότι δημιούργησε το εργαλείο για να παρακολουθεί τους Καναδούς που είχαν πάρει δεδομένα από το dragnet της και προσπαθούσαν να τα μοιραστούν με ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν χρονολογούνται από το 2012. Η κίνηση των υπηρεσιών file-sharing να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα τους και να χρησιμοποιούν HTTPS μάλλον θα μειώσει δραστικά την αποτελεσματικότητα του Levitation. Εκτός και αν από το 2012 – έως και σήμερα το κατασκοπευτικό εργαλείο έχει εξελιχθεί.

Πηγή: secnews.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS