ΑρχικήinetΔιεθνής αναγνώριση: Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ στo #WeProtect στο Λονδίνο!

Διεθνής αναγνώριση: Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ στo #WeProtect στο Λονδίνο!

weprotect1-min

Weprotect: Διεθνής & Ευρωπαϊκή αναγνώριση για στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη! Ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο ταξίαρχος Μ. Σφακιανάκης και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ βρέθηκαν στο Λονδίνο, επίσημα προσκεκλημένοι στην διημερίδα #WeProtect στο Lancaster House.

Αποστολές από 50 χώρες του κόσμου, 26 κορυφαίες εταιρείες πληροφορικής και 10 μη κυβερνητικές οργανώσεις εκλήθησαν από τον Βρετανό Πρωθυπουργό σε μια πρωτοποριακή διημερίδα με την επωνυμία Weprotect, η πρώτη στο είδος της που πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκοπός της είναι μέσω των ομάδων εργασίας που δημιουργήθηκαν να ληφθούν μέτρα για την προστασία των παιδιών από κινδύνους στο διαδίκτυο και συνολικής αντιμετώπισης του φαινομένου της παιδοφιλίας.

WeProtect1-min

 

Λόγω της υψηλής κατάρτισης των στελεχών της Ελληνικής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκλήθησαν να συμμετάσχουν στην διημερίδα ώστε να μοιραστούν τις γνώσεις τους με τους αντίστοιχους υπηρεσιακούς παράγοντες άλλων χωρών.

Σε κοινή ομάδα εργασίας των συμμετεχόντων χωρών, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Έλληνας Υπουργός Β.Κικίλιας και ο ταξίαρχος επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μάνος Σφακιανάκης συμφώνησαν:

  • να δημιουργηθεί κεντρική εθνική βάση δεδομένων με υλικό παιδικής πορνογραφίας που διακινείτε στο διαδίκτυο. Σε συνεργασία με την Interpol η βάση θα ενημερώνεται και θα απομακρύνετε το υλικό από το διαδίκτυο. Με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα θα δημιουργηθεί ένα διεθνές ενεργό δίκτυο σε κάθε χώρα για να εντοπίζονται οι παιδόφιλοι και τα θύματα εναντίον των οποίον έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα.
  • να αναπτυχθεί/υποστηριχθεί η εγχώρια στρατηγική προστασίας παιδιών
  • Όλες οι χώρες να έχουν το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο εναντίον παιδόφιλων για διακίνηση αλλά και δημιουργία του παράνομου υλικού.
  • να δημιουργηθεί ένας κατάλληλα οργανωμένος μηχανισμός αναφοράς περιπτώσεων παιδοφιλίας σε χώρες όπως Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή.

WeProtect3-min

Ο Πρωθυπουργός David Cameron, ανακοίνωσε την δημιουργία μιας νέας εξειδικευμένης ομάδας (National Crime Agency/Government Communications Headquarters) που θα έχει ως στόχο τον εντοπισμό με τα πλέον εξελιγμένα συστήματα και την προσαγωγή στην δικαιοσύνη ειδεχθών περιπτώσεων εγκλημάτων εναντίον των παιδιών.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός D. Cameron αναφέρθηκε στην αύξηση της χρήσης του Darknet από τους παιδόφιλους και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους και να κρυπτογραφήσουν το άκρως αηδιαστικό υλικό, ώστε να το μοιραστούν με ασφάλεια μεταξύ τους. Η νέα μονάδα, σύμφωνα με το David Cameron, θα διαθέτει εξελιγμένες τεχνικές δυνατότητες και υψηλή τεχνογνωσία που θα της επιτρέπει να εντοπίζει το εν λόγω υλικό στο Darknet!  Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν “γκρίζες ζώνες” ανέφερε ο David Cameron, ενώ ανακοίνωσε και μια νέα νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει σε ενήλικες να αποστέλλουν μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου στα παιδιά.

Όπως μάλιστα έχει αναφερθεί και από τον κ. Σφακιανάκη:

Yπάρχουν πλέον οι τεχνικές και οι υποδομές εντοπισμού ψηφιακών ιχνών και αδιάσειστων στοιχείων για όσους διαπράττουν το απεχθές αδίκημα της παιδοφιλίας και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας. Είναι σίγουρο ότι το συντομότερο θα οδηγηθούν ενώπιων της δικαιοσύνης,  όσες και προσπάθειες να κάνουν για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους στο Darknet.

NoChildPorn

Στόχος της διημερίδας αποτελεί η συνεργασία μεταξύ των πλέον παγκοσμίως διακεκριμένων διωκτικών αρχών με τις εταιρείες διαδικτύου (Google, Microsoft, Mozilla,Facebook κ.α.) ώστε να υπάρξει μια δυναμική ολική απάντηση έναντι του φαινομένου της παιδοφιλίας και της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Twitter τις δραστηριότητας της διημερίδας με το hashtag #weprotect

Για το έργο τους έναντι της παιδικής πορνογραφίας, αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στο σύνολο των στελεχών της ΔΗΕ που προΐσταται ο ταξίαρχος Μ. Σφακιανάκης, αλλά και προσωπικά στον Υπουργό Β. Κικίλια που στηρίζει πλήρως και ενεργά από την θέση του πολιτικού προϊσταμένου! (ιδιαίτερα σπάνιο μπορούμε να πούμε στην Ελλάδα μιας και πολλοί άλλοι απλά επαναπάυονται στην θέση τους …).

Ελπίζουμε να δούμε και νέες διεθνείς διακρίσεις Ελληνικών υπηρεσιών (και όχι μόνο) στο μέλλον, ειδικότερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας!

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS