ΑρχικήinetH Γαλλία θα διεκδικήσει 1 δισ. ευρώ σε φόρους από την Google

H Γαλλία θα διεκδικήσει 1 δισ. ευρώ σε φόρους από την Google

google-france-thumb-large

Οι γαλλικές αρχές θα διεκδικήσουν 1 δισ. ευρώ από την Google, σύμφωνα με το περιοδικό Le Point, για τους φόρους που ο ιντερνετικός κολοσσός απέφυγε να πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια, αξιοποιώντας διάφορα «παραθυράκια».

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι έρευνες των γαλλικών αρχών χρονολογούνται από το 2011, καθώς το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς κρατικά κλιμάκια είχαν κάνει έφοδο στα γραφεία της τοπικής θυγατρικής, αναζητώντας στοιχεία που να δείχνουν το ύψος της φοροαποφυγής.

Η Γαλλία συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν βάλει στο στόχαστρο αρκετές πολυεθνικές επιχειρήσεις (ανάμεσά τους και εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google ή η Amazon), οι οποίες εκμεταλλεύονται τα κενά στη διεθνή νομοθεσία για να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε κράτη με μικρότερη φορολόγηση.

Στην περίπτωση του ιντερνετικού κολοσσού, με αυτό τον τρόπο τα έσοδά του από τη γαλλική αγορά καταλήγουν στον φορολογικό «παράδεισο» των Βερμούδων, αφού πρώτα περάσουν από τη θυγατρική του στην Ολλανδία.
Με βάση έγγραφα που έχει στην κατοχή το Γαλλικό Πρακτορείο, το 2012 η γαλλική θυγατρική της Google δήλωσε έσοδα 192,9 εκατομμύρια ευρώ, καταβάλλοντας φόρο 6,5 εκατ. για το 8,3 εκ. που ήταν τα κέρδη της. Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις αναλυτών, ο τζίρος της για το 2011 κυμάνθηκε μεταξύ 1,25 και 1,4 δισ. ευρώ, κυρίως από τις online διαφημίσεις.

Τόσο η Google όσο και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS