ΑρχικήsecurityΦοβούνται το ηλεκτρονικό έγκλημα οι χρήστες του ίντερνετ

Φοβούνται το ηλεκτρονικό έγκλημα οι χρήστες του ίντερνετ

e-crimeΙδιαίτερα ανήσυχοι για την ασφάλεια είναι οι χρήστες του διαδικτύου στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου.

Οι ευρωπαίοι πολίτες, σε ποσοστό 76%, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος αυξήθηκε το 2013 σε σχέση με το 2012. Εξάλλου, το 12% των χρηστών του Διαδικτύου έχει ήδη πέσει θύμα παραβίασης του λογαριασμού τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου. Οι χρήστες του Διαδικτύου στην ΕΕ έχουν, σε ποσοστό 70%, εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για αγορές ή τραπεζικές συναλλαγές, αλλά μόνο το 50% εξ αυτών επιλέγει τελικά να το χρησιμοποιήσει, λόγω των κινδύνων να πέσει θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Οι δύο κύριες ανησυχίες σχετικά με τέτοιου είδους διαδικτυακές δραστηριότητες σχετίζονται με την κακή χρήση των προσωπικών δεδομένων (37% των ερωτηθέντων) και την ασφάλεια των πληρωμών μέσω του διαδικτύου (35%).

[quote]Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι χρήστες που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω smartphone (35% από 24% το προηγούμενο έτος) ή ταμπλέτας (14% από 6%).[/quote]

Πάντως, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, όλο και περισσότεροι πολίτες της ΕΕ αισθάνονται ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εγκλήματος σε σχέση με το 2012 (44% έναντι 38%). Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν συνάγουν πάντα όλα τα αναγκαία συμπεράσματα από τις σχετικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, λιγότεροι από τους μισούς χρήστες του διαδικτύου άλλαξαν κωδικό πρόσβασης στο διαδίκτυο κατά το προηγούμενο έτος (48% σε σύγκριση με 45% το 2012).

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 27.000 άτομα σε όλα τα κράτη μέλη, το 87% των ερωτηθέντων αποφεύγουν να αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι χρήστες εξακολουθούν να μην αισθάνονται καλά ενημερωμένοι σχετικά με τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ το 7% έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης σε σχέση με την πιστωτική τους κάρτα ή τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS