ΑρχικήsecurityΤουρκία: Κυβερνοεπίθεση πρωτοφανούς έκτασης πλήττει 400000 ιστοσελίδες

Τουρκία: Κυβερνοεπίθεση πρωτοφανούς έκτασης πλήττει 400000 ιστοσελίδες

Μαζική κυβερνοεπίθεση δέχτηκε η Τουρκία – Χτυπήθηκαν και αχρηστεύτηκαν κρίσιμα δεδομένα της κρατικής μηχανής και της αμυντικής βιομηχανίας

Τουρκία: Κυβερνοεπίθεση πρωτοφανούς έκτασης

Μείζονα κυβερνοεπίθεση σε κύριους στόχους του κρατικού μηχανισμού και της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας αποκαλύφτηκε πριν λίγες ώρες. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τις 14 Δεκεμβρίου χτυπήθηκαν τράπεζες, ιδιωτικές εταιρείες, κρατικές εταιρείες, αμυντικες βιομηχανίες, ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι ιθύνοντες αποδίδουν ως υπεύθυνες ομάδες κυβερνοπολέμου που ελέγγονται από ρωσικές υπηρεσίες αλλά βέβαια δεν παρουσίασαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Η κυβερνοεπίθεση ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου και στόχευσε 400.000 site με την κατάληξη “.tr.” ενώ φαινομενικά σταμάτησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21 Δεκεμβρίου αλλά συνεχίστηκε για ακόμη μία εβδομάδα με “διαφορετικές μορφές”!

Ο Υπουργός Μεταφορών και θαλασσίων επικοινωνιών, Binali Yıldırım, δήλωσε ότι: “Προετοιμαζόμαστε για να ενισχύσουμε την κυβερνοασφάλεια” ενώ αποκάλυψε ότι “οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με διαφορετικές μορφές”

“Δεχτήκαμε επιθέσεις DDOS (Distributed Denial of Service) οι οποίες στόχευσαν χιλιάδες υπολογιστές σε συγκεκριμένους διαδικτυακούς στόχους με αποτέλεσμα οι server να τεθούν εκτός λειτουργίας”!
“To μέγεθος και η διάρκεια της επίθεσης ήταν απίστευτη” είπε ο Artturi Lehtio της εταιρείας F-secure.

Τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας ήταν στόχοι της μεγαλύτερης κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκε η χώρα. Χτυπήθηκαν οι ιδιωτικές τράπεζες İş Bankası, Garanti και η κρατική Ziraat Bankası.

Οι τραπεζικές συναλλαγές τέθηκαν εκτός και οι μηχανές POS ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν οι χάκερ κατάφεραν να μπουν στα τραπεζικά συστήματα.

Πηγές των τραπεζών ανέφεραν ότι η κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν διήρκεσε δύο εβδομάδες και ο τραπεζικός τομέας δέχτηκε σημαντικό πλήγμα.

Η Türk Telekom ανέφερε ότι: “Περιμένουμε ακόμη μία μεγάλη επίθεση και από μέσα και έξω από την Τουρκία”!

Να σημειωθεί ότι ο όγκος των ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών ανέρχεται σε 1.5-2 δισ. τουρκικές λίρες ενώ το 85% αυτών προέρχεται από συναλλαγές μέσω κινητών.

Από τις 14 Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει μαραθώνιες έρευνες ανάκαμψης και εκτίμηση των ζημιών από οργανισμούς ΙΤ μαζί με το τεχνικό πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής ODTU. Τούρκοι αξιωματούχοι πανικόβλητοι απαγόρευσαν την πρόσβαση στο DNS από το εξωτερικό.

“Αυτή η μαζική κυβερνοεπίθεση είναι η μεγαλύτερη σε ένταση που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ”  είπε ο καθηγητής του ODTÜ,  Attila Özgit.

Οι αξιωματούχοι άσκησαν κριτική για τη μέθοδο που επέλεξε η Τουρκία να αντιμετωπίσει την κυβερνοεπίθεση, δηλαδή να απαγορέψει την πρόσβαση σε τουρκικά site από το εξωτερικό για να προστατευτούν οι servers στη χώρα τονίζοντας ότι η χώρα έπρεπε να προετοιμαστεί κατάλληλα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επίσης σοβαρές διαφωνίες και κριτικές για το επίπεδο της ζημιάς έχουν ξεσπάσει και στους κόλπους του National Computer Emergency Response Center (USOM), μία ομάδα Τούρκων ΙΤ που επεμβαίνει σε εθνικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει τις κυβερνοεπιθέσεις ενώ δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση μέχρι τώρα όσο αφορά το αποτέλεσμα της σφοδρής επίθεσης.

Η European IP Networks (RIPE), μια διαδικτυακή οργάνωση που ασχολείται με τους DNS servers, δήλωσε ότι έπρεπε να κλείσουν οι servers της Τουρκίας εξαιτίας των επιθέσεων αλλά η κίνηση καθυστέρησε την διεθνή πρόσβαση σε site και επηρρέασε όλο το internet στην Τουρκία καθώς και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

του Βασίλη Καπούλα

Το διαβάσαμε στο: pronews.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS