ΑρχικήinetΗ Βραζιλία μπλοκάρει το Whatsapp για 48 ώρες!

Η Βραζιλία μπλοκάρει το Whatsapp για 48 ώρες!

Η Βραζιλία είναι στη μέση ενός blackout του Whatsapp μετά την απόφαση ενός δικαστηρίου να μπλοκάρει την είσοδο στη διάσημη εφαρμογή  ξεκινώντας τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τοπική ώρα.

whatsapp

Ένας δικαστής στην πόλη του Sao Paulo πραγματοποίησε τον αποκλεισμό της υπηρεσίας λέγοντας στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών να σταματήσουν τη χρήση της πιο δημοφιλούς εφαρμογής μηνυμάτων στη χώρα αλλά δεν αποκάλυψε το όνομα της εταιρίας ή του ατόμου που είναι υπεύθυνο για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Οι βραζιλιάνικες εταιρίες τηλεπικοινωνιών είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να σταματήσουν την ανάπτυξη του Whatsapp στη χώρα υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία δωρεάν κλήσεων της εφαρμογής είναι ανεξέλεγκτη και παράνομη και κατηγορώντας την ότι είναι υπεύθυνη για τη μείωση συμβάσεων κινητών.

Νωρίτερα αυτόν τον χρόνο ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης εταιρίας τηλεπικοινωνιών Vivo ονόμασε το Whatsapp καθαρή πειρατεία διευκρινίζοντας ότι η υπηρεσία χρησιμοποιεί τηλεφωνικούς αριθμούς που ανήκουν σε παρόχους κινητών τηλεφώνων όπως η Vivo.

Η Βραζιλία θεωρήθηκε πρωτοπόρος στην ουδετερότητα του Internet μόλις πριν λίγα χρόνια περνώντας τον νόμο “Bill of Rights” ο οποίος περιόριζε την ηλεκτρονική παρακολούθηση των πολιτών και ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο με το οποίο διαχώριζε τον εαυτό της από το αμερικάνικο  Internet ακριβώς στον απόηχο του σκανδάλου κατασκοπείας της NSA.

Αλλά το Κογκρέσο της Βραζιλίας που τώρα κυριαρχείται από συντηρητικούς έχει σκοπό να πάρει πίσω αυτόν τον νόμο και να τον αντικαταστήσει με μια σειρά νόμων με τους οποίους οι Βραζιλιάνοι πολίτες θα πρέπει να δίνουν τον αριθμό φορολογικού μητρώου τους, τη διεύθυνση τους και τον αριθμό του τηλεφώνου τους για να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες κι εφαρμογές. Με αυτούς τους προτεινόμενους νόμους, η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα μπορεί να ελέγχει τα social media, τεχνικά επιτρέποντας στους πολιτικούς να διατάζουν διαγραφή περιεχομένου από το Facebook, το Twitter και από αλλού γνωρίζοντας ποιος ακριβώς το δημοσίευσε.

Ήδη η 48ωρη απαγόρευση του Whatsapp έχει προκαλέσει αντιδράσεις και μια θύελλα διαμαρτυριών και memes στο Facebook, στο Twitter και σε άλλα social media. Αποδείχτηκε ότι αυτή η κίνηση ωφέλησε και τους αντιπάλους της εφαρμογής αφού το Telegram κέρδισε 1 εκατομμύριο νέους Βραζιλιάνους χρήστες μόνο σε μια μέρα.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS