ΑρχικήsecurityΙστοσελίδες Joomla ευπαθείς σε κρίσιμο exploit!

Ιστοσελίδες Joomla ευπαθείς σε κρίσιμο exploit!

Στόχος hackers έγιναν οι ιστοσελίδες Joomla στις οποίες βρήκαν κρίσιμο bug.

Joomla

Όταν πρόκειται για συστήματα διαχείρισης περιεχομένου, το WordPress είναι η επιλογή που προτιμάται από τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων. Ακόμα κι ένα σημαντικό ποσό πλατφόρμων Bitcoin χρησιμοποιούν WordPress ειδικά όταν περιλαμβάνουν νέα ή blog.

To Joomla δεν είναι τόσο δημοφιλές αυτές τις μέρες αν και προσφέρει ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Ωστόσο, οι  περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν το WordPress ή παρόμοιες λύσεις και το Joomla σπάνια αναφέρεται. Αυτό μέχρι ένα κρίσιμο ελάττωμα ασφαλείας ανακαλύφθηκε από ερευνητές.

Κατά τη διάρκεια της δημοσίευσης οι hackers εκμεταλλεύονταν ενεργά ένα από τα τρωτά σημεία του συτήματοςτο οποίο ήταν στον κώδικα της πλατφόρμας για σχεδόν 8 χρόνια. Δεν συμβαίνει συχνά μια ευπάθεια να υπάρχει για τόσο καιρό.

Ακόμη και αν οι μηχανικοί της εταιρίας πρόσφατα κυκλοφόρησαν ένα patch ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν την ευπάθεια, η ζημιά είχε ήδη γίνει. Οι hackers εκμεταλλεύονταν την ευπάθεια για λίγο καιρό και οι επιθέσεις ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και συνεχίστηκε και όλη την Κυριακή. Η εταιρία ασφαλείας Sucuri  ανακάλυψαν ότι έγιναν μερικές εκατοντάδες προσπάθειες εκμετάλλευσης  κατά τη διάρκεια 48 ωρών.

Όπως ο καθένας θα περίμενε ο αριθμός των επιθέσεων αυξήθηκαν αμέσως μόλις μαθεύτηκε το θέμα. Πλέον όλα τα sites Joomla  είναι στόχοι για τους hackers εκτός αν οι ιδιοκτήτες έχουν εγκαταστήσει τη νεότερη έκδοση ασφαλείας τις τελευταίες 36 ώρες.

Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι  ότι παραμένει ασαφές  σε τι βαθμό αυτή η ευπάθεια exploit μπορεί να κάνει κακό στα sites. Όταν κάποιο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου είναι ευάλωτα σε επιθέσεις, σχεδόν τα πάντα μπορούν να συμβούν. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ξέρουμε σύντομα όμως.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS