ΑρχικήinetΘα απαγορεύσει η Ευρώπη στους εφήβους να χρησιμοποιούν το Facebook;

Θα απαγορεύσει η Ευρώπη στους εφήβους να χρησιμοποιούν το Facebook;

teen-Facebook

Πολύ σύντομα μπορεί να είναι παράνομο τα παιδιά να χρησιμοποιούν το Facebook χωρίς γονική άδεια

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας μπορεί να είναι παράνομο για οποιοδήποτε παιδί κάτω των 16 ετών, που ζει στην Ευρώπη, να χρησιμοποιεί το Facebook – ή το Snapchat ή οποιαδήποτε υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων – χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των γονέων του. Αυτό, σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, θα είναι το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας της επιτροπή για την αύξηση του ορίου ηλικίας της συναίνεσης από 13 σε 16 έτη.

Ποιος γνώριζε ότι υπήρχε μια «ψηφιακή ηλικία συναίνεσης»;

Είναι αποφάσεις που πολλές online επιχειρήσεις παίρνουν σχετικά με την ηλικία που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ενταχθούν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας νόμος που ονομάζεται Coppa (Children’s Online Privacy Protection Act) προσφέρει επιπλέον online προστασία για παιδιά κάτω των 13 ετών, και η Ευρώπη είχε μια παρόμοια πολιτική – η οποία είναι ο λόγος που οι όμοιοι του Facebook δεν έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τα παιδιά έως ότου γίνουν έφηβοι.

Τώρα, όμως, η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών και εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξετάζει μια αλλαγή η οποία αντιτίθεται τόσο από τις κοινωνικές επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης όσο και από πολλούς εμπειρογνώμονες σε θέματα προστασίας του παιδιού.

Μια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής του κανονισμού για την προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη, λέει το εξής: «Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών πρέπει να είναι νόμιμη μόνο εάν και στο βαθμό που αυτή ζητείται από τη συναίνεση ή άδεια του κατόχου της επιμέλειας του παιδιού. ”

Με άλλα λόγια, οι online επιχειρήσεις, όπως το Facebook, το Twitter κτλ, που θέλουν να ασχοληθούν με οποιονδήποτε κάτω των 16 ετών θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν την άδεια από τη μαμά ή τον μπαμπά πρώτα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, θα κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα.

Σε μια ανοικτή επιστολή προς την επιτροπή γράφουν ότι η αλλαγή του ορίου ηλικίας «θα στερούσε από τους νέους εκπαιδευτικές και κοινωνικές ευκαιρίες με πολλούς τρόπους, αλλά δεν θα παρείχε περισσότερη (και πιθανώς ακόμη λιγότερη) προστασία.”

Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα social media προσφέρουν μια ζωτική βοήθεια για προβληματικούς εφήβους, και ο κίνδυνος είναι ότι δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε online αναζήτηση βοήθειας.

Εξάλλου υπάρχουν πολλά παιδιά κάτω των 13 ετών που χρησιμοποιούν το Facebook και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με και χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων, ώστε αξίζει να αναρωτηθούμε κατά πόσον η αύξηση του ορίου ηλικίας θα κάνει τη διαφορά.

Αλλά οι κοινωνικές επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης και οι δικηγόροι τους, σίγουρα πιστεύουν ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για τις υπεύθυνες εταιρείες να αστυνομεύσουν τα sites τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια λυσσαλέα προσπάθεια άσκησης πίεσης συμβαίνει, για να προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους νομοθέτες, οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα και θα ψηφίσουν τη Πέμπτη, να αφήσουν έξω την τροπολογία αυτή.

Αυτό που λείπει από αυτή τη συζήτηση μέχρι στιγμής είναι ο καθένας να παραθέσει ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της αύξησης του ορίου ηλικίας. Είναι ίσως η ώρα, για τις εν λόγω φωνές να ακουστούν.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS