ΑρχικήsecurityΔιπλασιάστηκαν οι μολύνσεις με ransomware σε εταιρικά PCs το 2015

Διπλασιάστηκαν οι μολύνσεις με ransomware σε εταιρικά PCs το 2015

Διπλασιάστηκαν οι μολύνσεις με ransomware σε εταιρικά PCs το 2015 – Το 58% των εταιρικών υπολογιστών χτυπήθηκε από malware κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους

ransomware
Αύξηση σημειώθηκε στις επιθέσεις έναντι εταιρικών δικτύων το 2015, με την Kaspersky να επισημαίνει ότι το 58% του συνόλου των εταιρικών υπολογιστικών συστημάτων δέχτηκε τουλάχιστον μια επίθεση με malware κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους – αύξηση της τάξης του 3% σε σύγκριση με το 2014.

Η έκθεση δείχνει ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν από τους κυβερνο-εγκληματίες για τη στόχευση των επιχειρήσεων ήταν πολύ διαφορετικά και από εκείνα που αξιοποιούνται για επιθέσεις σε απλούς χρήστες. 
 

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου 
συχνά επιλέγουν να χρησιμοποιούν ψηφιακά πιστοποιητικά για να εισάγουν malware ως νόμιμα προγράμματα στους μολυσμένους υπολογιστές εταιρικών δικτύων, ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούν με μικρότερη συχνότητα όταν στοχεύουν οικιακούς χρήστες.

Πως όμως επιτεύχθηκαν οι μολύνσεις αυτές; Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια στις τρεις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν έναντι εταιρικών δικτύων πραγματοποιήθηκαν μέσω του διαδικτύου, 
ενώ το 41% ​​των εταιρικών υπολογιστών δέχτηκαν επιθέσεις μέσω τοπικών δικτύων ή μέσω μολυσμένων φορητών συσκευών αποθήκευσης.

Το 2015 ήταν αναμφισβήτητα η χρονιά των ransomware, με εμφάνιση πολλών νέων οικογενειών, συλλήψεις φορέων και διάλυση βασικών υποδομών διανομής ransοmware. Το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια του έτους και εξελίχθηκε σε επικίνδυνη απειλή και για τις κινητές συσκευές.

Τα εταιρικά δίκτυα δεν αποτέλεσαν εξαίρεση από την τάση αυτή, ειδικά αφότου οι κυβερνοεγκληματίες διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις τα ζητούμενα λύτρα για την αποκρυπτογράφηση των αρχείων είναι πολύ μεγαλύτερη, σε σύγκριση με τους οικιακούς χρήστες.
Σε σχέση μάλιστα με το 2014, όπου εντοπίστηκαν περισσότερες από 24.000 λοιμώξεις ransοmware σε εταιρικούς υπολογιστές, το 2015 ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε, ενώ τα δεδομένα τηλεμετρίας από τα προϊόντα ασφάλειας της Κaspersky δείχνουν ότι πάνω από 51.000 εταιρικά υπολογιστικά συστήματα κλειδώθηκαν με ransοmware κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS