Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
infosec

Instagram influencers ανακτούν τα accounts με τη βοήθεια hackers

Οι Instagram influencers που έχουν δει τους λογαριασμούς τους να χακάρονται και τις προσωπικές τους πληροφορίες να εκτίθενται, λένε ότι...
Read More
infosec

Windows 10: Πώς να διορθώσετε το browsing σφάλμα στο Microsoft Edge

Η τελευταία αναβάθμιση που κυκλοφόρησε από τη Microsoft για τα Windows 10 έφερε ένα πρόβλημα, το οποίο παρατηρείται όταν επιχειρεί...
Read More
infosec

Google Play: Κρυβόταν malware με τη χρήση των αισθητήρων κίνησης

Στην αγορά του Google Play υπάρχουν πολλές κακόβουλες εφαρμογές που δοκιμάζουν κόλπα για να αποφευχθεί η ανίχνευση τους. Για την...
Read More
infosec

Bug του Twitter δημοσίευε τα προσωπικά tweets των χρηστών για 5 χρόνια

Οι χρήστες του Twitter, οι οποίοι χρησιμοποιούν το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο από τις Android συσκευές τους, θα πρέπει να ελέγξουν...
Read More
Latest Posts

Αίτηση πτώχευσης καταθέτουν Globo Mobile και Profitel

globo

Άδεια είναι πλέον τα γραφεία της Globo Mobile και της Profitel, δύο εκ των βασικών θυγατρικών στην Ελλάδα του ελληνικών συμφερόντων τεχνολογικού ομίλου Globo, ο οποίος έχει βρεθεί τις τελευταίες πέντε εβδομάδες στη δίνη καταγγελιών, οι οποίες βρίσκονται στη φάση διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές, για αλλοίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου.

Του Δημήτρη Μαλλά

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας κατατέθηκαν αιτήσεις πτώχευσης τόσο για την Globo Mobile όσο και για την Profitel. Και οι δύο εταιρείες ελέγχονται κατά 100% από την Globo plc, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και ήταν εισηγμένη μέχρι πρότινος στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου αλλά οι μετοχές της διεγράφησαν την 1η Δεκεμβρίου μετά το θέμα που προέκυψε με τις καταγγελίες και ουσιαστικά οδήγησε τον όμιλο να βρίσκεται πολύ κοντά στο οριστικό λουκέτο.

Στην αίτηση πτώχευσης της Globo Mobile, της βασικής θυγατρικής του ομίλου στην Ελλάδα που ήταν και αυτή που είχε αναλάβει την ανάπτυξη των πλατφορμών της Globo στο χώρο της διαχείρισης εφαρμογών για φορητές συσκευές που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, αναφέρεται ότι η εταιρεία αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες και πάγιες υποχρεώσεις της και βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής.

Το αξιοσημείωτο είναι πως στην αίτηση αναφέρεται πως οι υποχρεώσεις της Globo Mobile ανέρχονται στα 192,116 εκατ. ευρώ! Οι μεγαλύτερες οφειλές αφορούν τους προμηθευτές εξωτερικού (64,166 εκατ. ευρώ) και η εγγύηση του δανείου από την Barclays Bank (58,2 εκατ. ευρώ). Πρακτικά, η Globo Mobile δείχνει να είναι η εταιρεία που χρησιμοποιούσε ολόκληρος ο όμιλος για τη διαχείριση των οικονομικών υποχρεώσεων του και, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στην «imerisia.gr», μαζί με την Profitel, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, λειτουργούσαν κατά βάση ως τα «κέντρα κόστους» όλου του σχήματος. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο όμιλος έχει υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 60 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές θυγατρικές που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα και απασχολούσαν σχεδόν αποκλειστικά Έλληνες εργαζόμενους.

Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι στην αίτηση πτώχευσης αναφέρεται ότι η Barclays έχει δεσμεύσει –λόγω ενέχυρου- τους τραπεζικούς λογαριασμούς όψεως της Globo Mobile με αποτέλεσμα η αδυναμία πληρωμής να είναι μόνιμη. Σημειωτέον πως ορισμένες πηγές προσκείμενες στη Globo επισημαίνουν πως η κατάσταση θα μπορούσε να μην είχε φθάσει σε αυτό το σημείο αν οι πιστώτριες τράπεζες είχαν δεχθεί να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση του ομίλου. Ακόμη, τονίζουν ότι η Globo δεν έχει καμία οφειλή προς ελληνική τράπεζα.

Την αίτηση έχει καταθέσει ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Globo Mobile o Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, ο άνθρωπος που δημιούργησε την Globo, και ο οποίος στα τέλη Οκτωβρίου παραιτήθηκε από τα αντίστοιχα καθήκοντα που ασκούσε στην Globo plc, της οποίας ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδημητρακόπουλος ήταν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και μάλιστα επισκεπτόταν τα γραφεία της Globo στο Χαλάνδρι σε μία προσπάθεια να διευθετηθούν τα ζητήματα που υπήρχαν.

Πάντως, τα γραφεία του ομίλου στο Χαλάνδρι είναι πλέον άδεια, καθώς την περασμένη Παρασκευή απολύθηκαν οι 160 εργαζόμενοι της Globo Mobile και οι 17 εργαζόμενοι της Profitel, χωρίς, μάλιστα, να εισπράξουν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους. Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχε αρχίσει επίσης η «εκκένωση» των γραφείων από εξοπλισμό και υποδομές, διαδικασία που ολοκληρώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 

Globo Technologies

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Globo Technologies, η ελληνική εταιρεία πληροφορικής στην οποία η Globo plc ελέγχει το 49%, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Μάλιστα, πληροφορίες τη θέλουν να βρίσκεται στο «στόχαστρο» τουλάχιστον 3 ενδιαφερόμενων αγοραστών, στις οποίες περιλαμβάνονται και γνωστοί όμιλοι της εγχώριας αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών.

Η Globo Technologies δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο των έργων πληροφορικής (system integration) και είναι από τις εταιρείες που έχει αναλάβει την υλοποίηση αρκετών έργων στο ελληνικό Δημόσιο, με πιο πρόσφατα παραδείγματα το «Ψηφιακό Σχολείο» και την ψηφιοποίηση των ληξιαρχείων. Το τελευταίο, μάλιστα, έχει ολοκληρωθεί με την Globo Technologies να διεκδικεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ποσό της τάξεως άνω των 24 εκατ. ευρώ. Το «Ψηφιακό Σχολείο» είναι ένα έργο που έχει, προς το παρόν, «παγώσει» ενώ γενικότερα αναμένεται με ενδιαφέρον ποιά θα είναι η στάση που θα τηρήσει το ελληνικό Δημόσιο απέναντι στην Globo Technologies.

Πηγή: imerisia.gr

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *