Δεδομένου ότι οι συναλλαγές σε Bitcoin είναι σε μεγάλο βαθμό μη ανιχνεύσιμες, εγκληματίες κάθε είδους χρησιμοποιούν το εικονικό νόμισμα για τη συγκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν δυο περιστατικά απαγωγών, όπου οι εγκληματίες απαίτησαν την καταβολή των λύτρων σε Bitcoins προκειμένου να απελευθερώσουν τους απαχθέντες.
Μάλιστα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα κρούσματα αυτά θα αυξηθούν επικίνδυνα στο απώτερο μέλλον, καθώς το Bitcoin είναι το ιδανικό νόμισμα για την διάπραξη εγκληματικών δραστηριοτήτων, χάρη στον τρόπο με τον οποίο έχει κατασκευαστεί να λειτουργεί.
Οι συναλλαγές σε Bitcοin είναι σε μεγάλο βαθμό μη ανιχνεύσιμες και παρέχουν στους χρήστες εικονικών νομισμάτων υψηλό βαθμό ανωνυμίας. Τα μόνα στοιχεία που καταγράφονται στους blockchain servers του Bitcoin είναι τα δύο μέρη που εμπλέκονται στη συναλλαγή καθώς και η χρονική στιγμή στην οποία αυτή πραγματοποιείται.
Στοιχεία όπως ονόματα, διευθύνσεις IP, δεδομένα γεωγραφικής θέσης, διευθύνσεις κατοικίας, ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκάλυψη της ταυτότητας ενός εκ των δύο προσώπων που εμπλέκονται στη συναλλαγή παραμένουν απόρρητα και δεν αποκαλύπτονται.
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
OpenAI o1: Νέο AI μοντέλο "σκέφτεται" σαν άνθρωπος
Στην αρχή, το Bitcοin αξιοποιούταν από εγκληματίες τους κυβερνοχώρου ως εναλλακτική μέθοδος πληρωμής για επιθέσεις με ransomware. Με τον καιρό όμως, η δημοτικότητα του εικονικού νομίσματος αυξήθηκε, ξεκινώντας σιγά σιγά να μετατρέπεται σε προτιμώμενο και μερικές φορές μοναδικό τρόπο πληρωμής για τέτοιου είδους επιθέσεις.
Αρκετά περιστατικά έχουν καταγραφεί, όπου οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκβιάζουν εταιρείες και οργανισμούς, προκειμένου να μην τις χακάρουν ή για να σταματήσουν τις επιθέσεις DDoS εναντίον τους, απαιτώντας πληρωμές σε Bitcοin.
Με βάση τα παραπάνω, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και άλλες κατηγορίες εγκληματιών αρχίζουν σιγά σιγά να χρησιμοποιούν το εικονικό νόμισμα για τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων. Παρόλο που τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα είναι πολύ λίγα – με πιο πρόσφατη μια υπόθεση απαγωγής που σημειώθηκε στο Χονγκ Κονγκ, με τους εγκληματίες να ζητούν 1.500.000 ευρώ σε bitcoins προκειμένου να απελευθερώσουν τον απαχθέντα – είναι βέβαιο ότι το είδος αυτό των περιστατικών θα αυξηθούν σημαντικά μέσα στο 2016.