Αρχικήinvestigations Οι Greek Insane Society εντόπισαν αδυναμία στο TaxisNET

[ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ] Οι Greek Insane Society εντόπισαν αδυναμία στο TaxisNET

Taxisnet Insane Security

Στόχευση εναντίον της ιστοσελίδας του TaxisNET, πραγματοποίησε σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ πληροφορίες ομάδα Ελλήνων χακτιβιστών με την επώνυμια “Greek Insane Society”.

Στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με την επίθεση τέθηκαν υπόψη της συντακτικής ομάδας του SecNews που, σύμφωνα με τους χακτιβιστές, επιβεβαιώνουν πέραν κάθε αμφισβήτησης το γεγονός ύπαρξης αδυναμίας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών. Καθημερινά η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων δέχεται χιλιάδες requests από φορολογουμένους για αναζήτηση σχετικών πληροφοριών αλλά και πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία.

Είναι γνωστό οτι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει υλοποιήσει και λειτουργεί παραγωγικά το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας, γνωστό ως TAXIS (TAX Information System). Το Taxisnet αποτελεί το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής στην Ελλάδα.

 Ποια η αδυναμία που εντοπίστηκε

Οι πληροφορίες που απέστειλε άγνωστος μέσω ανώνυμου μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στη συντακτική ομάδα του SecNews, στο e-mail επικοινωνίας και την οποία μεταδίδουμε με κάθε επιφύλαξη , αναφέρουν ότι οι “Greek Insane Society” εντόπισαν αδυναμία XSS σε φόρμα της ιστοσελίδας Taxisnet και συγκεκριμένα στο σημείο όπου είναι δυνατή η αναζήτηση μέσω keyword στο περιεχόμενο της (search box).

Οι Greek Insane Society χρησιμοποίησαν εργαλεία διαθέσιμα στο κοινό για τον εντοπισμό της αδυναμίας (toolkits από το Kali Linux) πραγματοποιώντας κατάλληλα τροποποιημένα web requests στην ιστοσελίδα του Taxisnet. Σύμφωνα με τους Greek Insane Society η αδυναμία επιβεβαιώνεται σύμφωνα με τα παρακάτω Screenshots:

TaxisNet Search bar XSS
Σημείο ύπαρξης της αδυναμίας

 

Taxisnet XSS αδυναμία
Αποτέλεσμα εφαρμογής της αδυναμίας

 

Ποιοί είναι οι όμως Greek Insane Society

Όπως σε κάθε πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα χακτιβιστών, που δεν έχει απασχολήσει στο παρελθόν, ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες από τον άγνωστο που επικοινώνησε μαζί μας σχετικά με την εν λόγω ομάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη δήλωση τους προς την ιστοσελίδα μας:

[signoff icon=”icon-email”]”Yπάρχει κάτι καινούριο, μία κοινωνία η οποία αποτελείτε απο χακτιβιστές οι οποίοι έχουν σκοπό να αποδείξουν ότι η Ηλεκτρονική Ασφάλεια στην Ελλάδα είναι μια ηλεκτρονική παιδική χαρά στην οποία χάκερς , μπορούν και εισβάλουν σε κάθε Υπολογιστικό σύστημα με αμέτρητους τρόπους . Κανένας Έλληνας πολίτης δεν είναι ασφαλής. Η συγκεκριμένη επίθεση είναι πάνω στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών , και θα ήθελα να αναφέρω ως αρχηγός της ομάδας Greek Insane Society ,  ότι ο συγκεκριμένος ιστότοπος οπου βρίσκεται και το Taxisnet , είναι ευάλωτος σε αδυναμία άντλησης δεδομένων , ακόμα και τροποποιήσεις με τις εξής επιθέσεις CSRF (Cross-Site Request Forgery) και CSS (Cross Site Scripting) ή XSS , Μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε πάνω σε αυτόν τον ιστότοπο ακόμα και Iframe Deface μέσο scripting. Αυτή η επίθεση δεν έγινε για κάποιο κακό σκοπό αλλα οικειοθελώς στο να βοηθήσουμε, και το αναφέρουμε για να το επιδιορθώσετε αμέσως πρωτού κάποιος το χρησιμοποιήσει για κακόβουλο σκοπό. Θα μπορούσαμε να το κρατήσουμε για τους εαυτούς μας αλλά το καλό είναι ο μόνος σκοπός μας . Δεν έχουμε βλάψει το παραμικρό πάνω στον σέρβερ και ούτε έχουμε σκοπό. Είμαστε μία κοινωνία Ελλήνων Χακτιβιστών η οποία δρούσε τόσο καιρό στο σκοτάδι αλλά αποφάσισε να βοηθήσει την χώρα της , και να αποκλείσει απο τρίτους να εισβάλουν με το έτσι θέλω σε απόρρητα αρχεία του κράτους και του Έλληνα πολίτη.”[/signoff]

[Σημείωση.Συντάκτη: Δεν αποκαλύπτουμε κατόπιν απαίτησης του αγνώστου το όνομα του ούτε καν το ψευδώνυμό του, για ευνόητους λόγους]

 

insane2

To SecNews διαπίστωσε την αδυναμία XSS στην ιστοσελίδα.  Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα οι επιθέσεις XSS, από μόνες τους, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα σημαντικές και να μην αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ιστοσελίδα. Σε ιστοσελίδες συγκεκριμένης κατηγορίας όμως  (όπως Τράπεζες, Μηχανές αναζήτησης, Συστήματα με προσωπικά δεδομένα χρηστών όπως το Taxisnet ή συστήματα Booking κ.α.) όπου μέσω XSS μπορεί να επιτευχθεί  Phising με ταυτόχρονη ανακατεύθυνση επισκεπτών προς κακόβουλους προορισμούς, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να επιδιορθώνονται άμεσα από τους αρμοδίους.

insane1

Το SecNews δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν είναι εφικτή η αλλοίωση ή πλήρη άντληση δεδομένων στον εξυπηρετητή και άρα το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, μιας και δεν μας έχει κοινοποιηθεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.

Ποσοστό Επικινδυνότητας χρήσης της αδυναμίας εναντίον του Taxisnet (60%)

[progress size=”60″ variation=”progress-danger” animated=”active”]

Άμεση επίλυση της αδυναμίας από τους αρμόδιους διαχειριστές δικτύου και εφαρμογών (applications)

Θεωρούμε ότι μετα την δημοσιοποίηση της παραπάνω αδυναμίας οι αρμόδιοι διαχειριστές της ιστοσελίδας του Taxisnet πρέπει να εστιάσουν στην επίλυση της αδυναμίας που υποδυκνείουν οι ακτιβιστές στο Search bar της ιστοσελίδας, μιας και είχε αναφερθεί και παλαιότερα από άλλο χακτιβιστή και φαίνεται ότι δεν έχει επιδιορθωθεί. 

[blockquote]Όπως τονίζουν ειδικοί ασφάλειας που επικοινώνησε το SecNews για μια δεύτερη άποψη, για να εντοπιστεί η αδυναμία που αναφέρουν οι χακτιβιστές σημαίνει ότι πραγματοποιήθηκαν εκτενείς έλεγχοι με εργαλεία διείσδυσης, γεγονός που δείχνει ότι τα συστήματα εντοπισμού και αποτροπής επιθέσεων του Taxis (ή τα σχετικά Web Application Firewalls)  πιθανόν δεν εντόπισαν αποτελεσματικά τα εργαλεία διείσδυσης. Πρέπει επιπροσθέτως εκτός από την επιδιόρθωση της αδυναμίας, να ελεγχθεί ΑΜΕΣΑ το configuration των σχετικών συσκευών ασφάλειας (WAF’s) ώστε να εντοπίζει και αποτρέπει τέτοιου είδους επιθέσεις στο μέλλον.[/blockquote]

Το SecNews ευχαριστεί τους “Greek Insane Society” για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS