ΑρχικήsecurityΥποκλοπή passwords από το Mac Keychain μέσω e-mail ή SMS

Υποκλοπή passwords από το Mac Keychain μέσω e-mail ή SMS

Mac KeychainEπιτιθέμενοι μπορούν να κλέβουν passwords από το Mac Keychain μέσω e-mail ή SMS

Οι επιτιθέμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε passwords και κωδικούς πρόσβασης μιμούμενοι τα κλικς των χρηστών στο παράθυρο access confirmation του Mac Keychain.

Δεν χρειάστηκε ούτε μια ημέρα για τους ερευνητές ασφάλειας να εντοπίσουν έναν τρόπο για να κάνουν exploit στον μηχανισμό μέσω του οποίου τα κλικς των χρηστών μπορούν να «πλαστογραφηθούν» στο Mac OS X.

Ο Antoine Vincent Jebara και ο Raja Rahbani από την startup myki identity management επέκτειναν τις εργασίες τους στην δουλειά των ερευνητών της Malwarebytes που εντόπισαν αυτό το θέμα με το Genio Safari Extension.

Σύμφωνα με τις μελέτες τους, χρησιμοποιώντας ειδικό terminal command, ακριβώς το ίδιο πράγμα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ό,τι θα «θεωρούνταν» πως θα έκανε το Genio Safari extension μέσω του ΑppleScript.

Οι ερευνητές της myki έφτιαξαν γρήγορα ένα proof-of-concept το οποίο τους επιτρέπει να «πακετάρουν» αυτές τις terminal command σε μία φωτογραφία, η οποία όταν ανοιχθεί θα εμφανιστεί ένα παράθυρο μπροστά στον χρήστη και στην συνέχεια αφού δώσει δικαιώματα πρόσβασης στο Mac Keychain (password storage system), θα λάβει το περιεχόμενό του και θα το στείλει μέσω SMS.

Στην αναφορά τους προς το CSO, οι ερευνητές ανέφεραν πως οι τελικές εντολές μπορεί να βρίσκονται σε οποιονδήποτε τύπο αρχείου κι όχι μόνο σε φωτογραφία. Μπορεί επίσης να είναι σε μορφή video, αρχείο torrent, ή ακόμα και αρχεία προγράμματος περιήγησης στο Web.

Επιπλέον το exfiltration των κωδικών του Mac Keychain μπορεί να γίνει με ένα e-mail, με ένα ΙΜ μήνυμα, αίτημα HTTP (σε μια βάση δεδομένων), ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο θα επιλέξουν οι εισβολείς ώστε να μεταφέρουν το περιεχόμενο.

Οι επιτιθέμενοι εκμεταλλέυονται τα features που τοποθετήθηκαν από την Apple για να βοηθούν τους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές που θα είναι προσβάσιμες στους χρήστες με αναπηρίες.

Δυστυχώς, η εταιρεία δεν σκάφτηκε να δημιουργήσει μια blacklist των παραθύρων εφαρμογών για τα οποία η αυτόματη ανατοποθέτηση του ποντικιού και η λειτουργία autoclick θα έπρεπε να απενεργοποιείται.

Επιτρέποντας στους προγραμματιστές να παρεμβαίνουν στα παραθυρα επιβεβαίωσης πρόσβασης του Mac Keychain, πρακτικά τα καθιστούν άχρηστα.

Δεδομένου του ότι απαιτούνται μόλις 200 χιλιοστά του δευπτερολέπτου για την εμφάνιση και εξαφάνιση του παραθύρου επιβεβαίωσης πρόσβασης του Mac Keychain, ο χρήστης μπορεί πανεύκολα να μπερδευτεί και να το περάσει για ένα pre-loading popup, ή να νομίσει πως ο Mac πάγωσε για λίγο και το ποντίκι μετακινήθηκε γι’ αυτόν τον λόγο.

Σύμφωνα με το Jebara και τον Rahbani, τα emails τους στην Apple δεν απαντήθηκαν.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS