Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 00:05
Αρχική inet Για τα wearables του μέλλοντος το network θα είσαι εσύ!

Για τα wearables του μέλλοντος το network θα είσαι εσύ!

networkΕρευνητές δημιούργησαν ένα network που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για συσκευές για να επικοινωνεί μέσω του σώματος.

Οι άνθρωποι που φορούν δικτυωμένα gadgets ενδέχεται κάποια μέρα (ίσως όχι πολύ μακρινή) να γίνουν οι ίδιοι τo network, αφού επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Diego, ανακάλυψαν έναν τρόπο επικοινωνίας των wearables μέσω του ανθρώπινου σώματος αντί του αέρα γύρω τους. Η δουλειά του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα συσκευές που κρατούν περισσότερο με μικρότερες μπαταρίες και δεν παραδίδουν τα μυστικά τους με την ίδια  ευκολία όσο τα συστήματα του παρόντος.

Η εξάπλωση των smartphones, των smart watches, των συσκευών health monitoring και άλλων εργαλείων που βρίσκονται κοντά στο σώμα μας, οδηγεί αναπόφευκτα στα λεγόμενα «network προσωπικής περιοχής» που συνδέουν τις συσκευές μεταξύ τους και παρέχουν ένα παρέχουν ένα μονοπάτι στο Διαδίκτυο μέσω ενός Wi-Fi ή cell radio. Σήμερα, αυτά τα PANs χρησιμοποιούν συστήματα μικρής εμβέλειας over-the-air όπως τα Bluetooth.

Οι  τεχνολογίες radio όμως, δεν μπορούν να μεταδώσουν μέσω του ίδιου του σώματος, αλλά μόνο γύρω από αυτό. Τα σήματα Bluetooth μπορούν να ταξιδεύουν έως 10 μέτρα κάτι που αυξάνει την πιθανότητα υποκλοπών και ενέχει τον κίνδυνο «path loss», ένα φαινόμενο όπου το σήμα αποδυναμώνεται καθ’ οδόν στον προορισμό του, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μια ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Patrick Mercier του Department of Electrical and Computer Engineering, ανακάλυψε έναν τρόπο για να χρησιμοποιήσει το σώμα ώς μέσο για την μεταφορά δεδομένων.

Χρησιμοποεί μαγνητικά πεδία και εμφανίζει path loss 10 χιλιάδες φορές χαμηλότερη απ’ ότι σε ένα Bluetooth.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει τα μαγνητικά δίκτυα πολύ πιο αποτελεσματικά, έτσι ώστε οι συσκευές να μην χρειάζεται να δουλέψουν τόσο σκληρά για να επικοινωνήσουν και να μην απαιτούν τόσο μεγάλες μπαταρίες. Η ομάδα δεν έχει ακόμα δοκιμάσει την χρήση της ενέργειας του συστήματος ακόμα, αλλά οραματίζεται πως η τεχνολογία θα εφαρμοστεί σε δίκτυα αισθητήρων υγείας που θα παρακολουθούν μέλη του σώματος.

Σε αντίθεση με τις ασύρματες τεχνολογίες τύπου Bluetooth, το network της ομάδας μεταδίδει δεδομένα μέσω μαγνητικών πεδίων που δημιουργούνται μεταξύ δύο πηνίων τα οποία μπορούν έυκολα να ταξιδέψουν μέσα από το ανθρώπινο σώμα. Το σύστημα θα λειτουργεί όπως το NFC (near-field communication), αλλά σε ελαφρώς μεγαλύτερη εμβέλεια. Χρησιμοποιεί πολύ χαμηλές συχνότητες, της τάξης των 10-30MHz και μπορεί να μεταφέρει  τουλάχιστον 1 Μbps, αρκετό για συσκευές όπως οι αισθητήρες ιατρικού τύπου.

Υπήρξε επίσης άλλο ένα ζήτημα που έπρεπε να λυθεί: Οτιδήποτε πηγαίνει στο δίκτυο πρέπει να γίνεται κυκλικά και να τυλίγεται γύρω από το σώμα. Οπότε τα smartwatches ή τα fitness bands θα μπορούσαν να δουλέψουν αλλά ένας αισθητήρας θα έπρεπε να δεθεί  κυκλικά γύρω απ’ το στήθος για να λειτυργήσει. Η ομάδα του Mercier πρωτοπορεί κι εδώ δημιουργώντας ένα network το οποίο εγκαταστήθηκε στο σώμα της Jiwoong Park, μιας φοιτήτριας από την ομάδα ως απόδειξη πως λειτουργεί. Χρησιμοποιεί σπείρες χάλκινου σύρματος τυλιγμένες γύρω από τα μπράτσα, που στέλνουν μαγνητικά σήματα η μία στην άλλη, χρησιμοποιώντας το σώμα σαν οδηγό.

Επισημαίνεται πως η υγεία του χρήστη δεν τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας των πεδίων καθώς είναι πολύ αδύναμα. Κατά τους ερευνητές είναι πιο αδύναμα κι απ’ αυτά που χρησιμοποιούνται από μία συσκευή MRI (Magnetic Resonance Imaging) ή ακόμα κι απ’ τα ίδια τα μαγνητικά πεδία που δημιουργεί η Γη στο σώμα μας.

“Παρότι κάποια σήματα μπορεί να ακτινοβολούνται πέρα από το σώμα του χρήστη, διαλύονται πάρα πολύ γρήγορα κι έτσι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”, αναφέρει ο Mercier.

Και προσθέτει πως παρόλα αυτά όλα τα ιατρικά στοιχεία που θα αποστέλλονται μέσω των αισθητήρων θα πρέπει να είναι κρυπτογραφημένα. Κάλλιστα το σήμα θα μπορούσε να ρέει μέσω της επαφής στο σώμα κάποιου άλλου, όμως αυτή είναι μια πιθανότατα που δεν έχει ακόμα ερευνηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

00:02:18

Πώς να προσθέσετε το YouTube κανάλι ή το Instagram σας στο TikTok

Το TikTok, μια από τις πιο διάσημες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων για τη δημιουργία και την ανάρτηση μίνι-βίντεο, έχει αποκτήσει μια μεγάλη βάση...

Γνώστα website σαρώνουν τους υπολογιστές των επισκεπτών τους

Πολλά γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα website χρησιμοποιούν ένα script προστασίας από απάτες, το οποίο σαρώνει τον τοπικό υπολογιστή σας για προγράμματα απομακρυσμένης...

Google Chrome: Νέο “anti-notification spam” σύστημα από τον Ιούλιο

Η Google ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το νέο της "anti-notification spam" σύστημα στο Chrome, με την...

Η Amtrak επαναφέρει τους κωδικούς πρόσβασης των χρηστών μετά από παραβίαση δεδομένων

Η National Railroad Passenger Corporation (Amtrak) αποκάλυψε μια παραβίαση δεδομένων που οδήγησε στην έκθεση προσωπικών πληροφοριών ορισμένων μελών του Guest Rewards.

Οι διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ καθυστερούν την εκδήλωση για το Android 11

Όπως ήταν προγραμματισμένο, η εκδήλωση για την παρουσίαση των χαρακτηριστικών του νέου Android 11 από την Google...

Η Cisco παραβιάστηκε μέσω εκμετάλλευσης των SaltStack servers

Η Cisco είπε σήμερα ότι ορισμένοι από τους servers υποστήριξης Cisco Virtual Internet Routing Lab Personal Edition (VIRL-PE) παραβιάστηκαν με εκμετάλλευση κρίσιμων...

Valak Malware: Κλέβει δεδομένα από Microsoft Exchange Servers

Το 2019, το Valak Malware παρατηρήθηκε για πρώτη φορά, ως malware loader. Πρόσφατα όμως, έγινε γνωστό ότι...

Συσκευή “anti-5G” που κοστίζει $ 350 είναι απλά ένα USB stick

Οι φαν των θεωριών συνωμοσίας 5G έχουν ήδη αγοράσει ένα κλειδί USB anti-5G με τιμή 350 $ που φαίνεται να είναι...

Windows 10 Pro με $13 με τον SecNews κωδικό έκπτωσης

Αποκτήστε τα Windows 10 Pro με $13 με τον SecNews κωδικό έκπτωσης: Αυτή τη περίοδο οι ώρες εργασίας από το σπίτι είναι...

Διέρρευσαν δεδομένα 47,5 εκατομμυρίων χρηστών του Truecaller

Η εφαρμογή Truecaller, βοηθά στον εντοπισμό των ανώνυμων κλήσεων και προσφέρει την επιλογή επισήμανσης των spammers.