ΑρχικήinetΗ αγορά IT στην Ελλάδα|Ειδικότητες σε ζήτηση|Ευκαιρίες απασχόλησης

Η αγορά IT στην Ελλάδα|Ειδικότητες σε ζήτηση|Ευκαιρίες απασχόλησης

Η αγορά IT στην Ελλάδα|Ειδικότητες σε ζήτηση|Ευκαιρίες απασχόλησης : Ποιοι κλάδοι του IT δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας

Θέσεις εργασίας, παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζει να παράγει η αγορά της Πληροφορικής στην Ελλάδα ειδικά στους τομείς ασφάλειας δικτύων, data cloud και mobile apps.

Η αγορά IT στην Ελλάδα|Ειδικότητες σε ζήτηση|Ευκαιρίες απασχόλησης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ποιοτικής έρευνας με θέμα: “Η αγορά IT στην Ελλάδα, Ειδικότητες σε ζήτηση, Ευκαιρίες απασχόλησης”, ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και Οργανισμών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες μάλιστα δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο τμήμα ΙΤ, αλλά υποστηρίζουν και άλλους τομείς, όπως marketing, πωλήσεις, e-commerce, εξυπηρέτηση πελατών, Βusiness Αnalysis, Research & Development.

Την τρέχουσα περίοδο, τη μεγαλύτερη ζήτηση εμφανίζουν οι ειδικότητες, που αφορούν την ασφάλεια δικτύων, data, cloud και mobile apps, ενώ αυξάνονται οι ανάγκες για web development και e-commerce. Για την περίοδο 2015-2020 εκτός από τις παραπάνω ειδικότητες, ανάπτυξη θα γνωρίσουν οι εξειδικεύσεις, που θα μπορούν να υποστηρίξουν υπηρεσίες, όπως το Internet of Things, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ρομποτική και η βιοπληροφορική.

Η ποιοτική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 55 στελέχη από τον χώρο της πληροφορικής, ανάμεσα τους CEO’s, IT Directors, Developers και Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού από διάφορες εταιρείες του χώρου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης εμφανίζονται, κυρίως, σε εμπορικές και παραγωγικές εταιρείες, που αναζητούν υποστήριξη στο ΙΤ, αλλά και σε τμήματα, όπως πωλήσεις, e-commerce, marketing, όσο και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών ΙΤ.

ergasia-startup-idea-will-it-work-890x395

Office-Internet

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι το 65% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι θα είναι πιο εύκολη η εύρεση εργασίας εκτός Ελλάδας, ενώ το 35% εκτιμά ότι θα εξακολουθήσουν να δημιουργούνται ενδιαφέρουσες ευκαιρίες απασχόλησης εντός της χώρας. Το 20% πιστεύει ότι θα αναπτυχθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης από μονάδες, που λειτουργούν στην Ελλάδα με εξαγωγικό αντικείμενο.

Όσον αφορά τις ειδικές γνώσεις και τα special skills, που πρέπει να διαθέτουν οι νέοι πτυχιούχοι σήμερα, η έρευνα διαπιστώνει ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες στην αγορά εργασίας, όπου περισσότερες πιθανότητες απασχόλησης έχουν οι πτυχιούχοι με ισχυρές εξειδικεύσεις ή με δεξιότητες/προσόντα, που τους επιτρέπουν να καλύπτουν περισσότερες περιοχές (multitasking). Οι ειδικοί συστήνουν στους νέους επιστήμονες να ασχολούνται, ακόμα και από την περίοδο των σπουδών τους, με δραστηριότητες που ενισχύουν γνώσεις και δεξιότητες (hacathons, online courses).

Μάλιστα, η πλειοψηφία των ειδικών, που συμμετείχαν στην έρευνα, σημειώνουν ότι οι δραστήριοι νέοι πτυχιούχοι μπορούν να βρουν εργασία χωρίς να απαιτείται προϋπηρεσία.

Η ποιοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Athens Tech College. Πρόκειται για το νέο εξειδικευμένο κολέγιο στους τομείς της τεχνολογίας, καινοτομίας και πληροφορικής στην Ελλάδα, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Sheffield. Είχε δε ως στόχο να εντοπίσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, καθώς και τους τομείς και κλάδους, που προσφέρουν καινούργιες δυνατότητες για εργασία.

it-guy-0013-730x548

[Πηγή: ΣΕΠΕ]

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS