ΑρχικήinetΤέλος οι χρεώσεις roaming εντός Ε.Ε.

Τέλος οι χρεώσεις roaming εντός Ε.Ε.

Τέλος βάζει η κομισιόν στις χρεώσεις περιαγωγής (roaming) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χρεώσεις θα καταργηθούν πλήρως τον Ιούνιο του 2017, ενώ το πρώτο κύμα μειώσεων θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2016.

Σε δυο χρόνια θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία κατάργησης των συνόρων μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρήση των κινητών τηλεφώνων . Τον τερματισμό των χρεώσεων περιαγωγής (roaming) από τον Ιούνιο του 2017 για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τέλος οι χρεώσεις roaming εντός Ε.Ε.

Η συμφωνία θα επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν σταθερές χρεώσεις για τηλεφωνικές κλήσεις και γραπτά μηνύματα σε ολόκληρη την Ε.Ε., χωρίς να καταβάλουν επιπλέον χρήματα όταν βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι μετά από δύο χρόνια οι συνδρομητές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στα 28 κράτη-μέλη δεν θα έχουν καμία επιπλέον χρέωση όταν θα χρησιμοποιούν τη συσκευή τους ενώ ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι ισχύουσες χρεώσεις περιαγωγής (roaming) (χωρίς ΦΠΑ) είναι 0,19 ευρώ ανά λεπτό κλήσης για τις εξερχόμενες φωνητικές κλήσεις, 0,06 ευρώ ανά λεπτό για τις εισερχόμενες φωνητικές κλήσεις, 0,06 ευρώ ανά SMS που αποστέλλετε και 0,20 ευρώ ανά ΜΒ για τις υπηρεσίες δεδομένων. Η μεταβατική φάση για μείωση των χρεώσεων roaming θα αρχίσει τον Απρίλιο του 2016, καθώς οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν περιαγωγή με ανώτατο όριο 5 λεπτά του ευρώ ανά κλήση, 2 λεπτά του ευρώ ανά SMS και 5 λεπτά για κάθε MB δεδομένων. Κάποιες εταιρείες κινητής προωθούν ειδικά πακέτα περιαγωγής (roaming) , όπου με 5-6 ευρώ ημερήσιο κόστος ο καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο του ως να είναι στη χώρα του.

Επιπλέον, η συμφωνία θεσμοθετεί για πρώτη φορά την αρχή της ουδετερότητας του διαδικτύου (net neutrality) , που σημαίνει πως οι χρήστες θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε κάθε περιεχόμενο. Συνεπώς, οι μικρές ιστοσελίδες δεν θα χάνουν ταχύτητα φόρτωσης προκειμένου να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση στις ιστοσελίδες μεγάλων εταιρειών.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι πάροχοι θα πρέπει να διασφαλίζουν το «ανοικτό» Διαδίκτυο και θα μπορούν μεν να προσφέρουν καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες προς συγκεκριμένες ιστοσελίδες χωρίς, όμως, να μειώνουν την ποιότητα προς όλες τις υπόλοιπες.  “Βαίνουμε αισίως σε ένα ανοιχτό ίντερνετ. Όλη η ενέργεια θα έχει ισάξια αντιμετώπιση”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS