ΑρχικήsecurityΝέα απάτη phishing στοχεύει χρήστες του Facebook

Νέα απάτη phishing στοχεύει χρήστες του Facebook

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν δημιουργήσει μια νέα απάτη phishing που στοχεύει χρήστες του Facebook και αποσκοπεί σε υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών οικονομικού χαρακτήρα.

 Facebook

Tέτοιου τύπου απάτες στηρίζονται στην αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων που προειδοποιούν τους παραλήπτες ότι ο λογαριασμός τους θα κλείσει οριστικά, εάν δεν επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους, μέσω μιας διαδικασίας ελέγχου ασφάλειας. Συχνά μάλιστα οι απαταιώνες επικαλούνται ότι “η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί μέρος της πολιτικής του κοινωνικού δικτύου για την επικύρωση των  χρηστών του, λόγω των πολλών ψεύτικων προφίλ που υπάρχουν στην ιστοσελίδα”.

Σύμφωνα με το Ηoax Slayer, έχει εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή της απάτης, όπου οι απατεώνες ενημερώνουν το εκάστοτε θύμα οτι έχει εντοπιστεί απαγορευμένο περιεχόμενο και ύποπτη δραστηριότητα στο προφίλ του. Στη συνέχεια το θύμα καλείται να μεταβεί σε έναν σύνδεσμο και να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία επαλήθευσης ταυτότητας, με σκοπό την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων, των στοιχείων πρόσβασης ή ακόμη και των στοιχείων της χρεώστικης/πιστωτικής του κάρτας.

Εάν το θύμα πέσει της απάτης τότε σίγουρα θα χάσει την πρόσβαση στο προφίλ του και θα οδηγηθεί σε απώλεια χρημάτων.

Μια από τις πλάστες φόρμες που το θύμα καλείται να συμπληρώσει ως μέρος της υποτιθέμενης διαδικασίας ταυτοποίησης, απαιτεί στοιχεία όπως το πλήρες όνομα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την ημερομηνία γέννησης, τον κωδικό του facebook, την ερώτηση ασφαλείας και την απάντηση της. Η άλλη φόρμα είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για να συγκεντρώνει στοιχεία χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, όπως τον αριθμό, τον τύπο, την ημερομηνία λήξης και τον τριψήφιο αριθμό CVV της κάρτας. Όλες αυτές οι πληροφοριές είναι πολύ ευαίσθητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου για παράνομες συναλλαγές στο όνομα του θύματος.

 

Scam

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS