ΑρχικήsecurityΤο οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 1991 – Michelangelo #6

Το οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 1991 – Michelangelo #6

Σημερινός σταθμός στο οδοιπορικό στους διασημότερους και πιο καταστροφικούς ιούς της ιστορίας των υπολογιστών είναι ο Michelangelo, ένας ιός που σχεδιάστηκε να “χτυπά” στις 6 Μαρτίου,  την ημέρα γενεθλίων του ομώνυμου και ξακουστού ζωγράφου. Ο ιός προκάλεσε μεγάλο πανικό τη δεκαετία του ’90, με τα μέσα να κάνουν λόγο για “κρασάρισμα” εκατομμυρίων υπολογιστών παγκοσμίως, όμως η πραγματική ζημιά που προκάλεσε ήταν πολύ μικρότερη.

Michelangelo
Το πρώτο δείγμα του Michelangelo ανακαλύφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1991, στην Αυστραλία. Ο ιός, τύπου boot sector, είχε γραφτεί σε Assembly και είχε σχεδιαστεί για να μολύνει τα συστήματα DOS.

Ο Michelangelo αποτελεί μια παραλλαγή του ιού Stoned, τον οποίο γνωρίσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, και όπως όλοι οι ιοί boot sector λειτουργούσε σε επίπεδο BIOS. Ο ιός είχε σχεδιαστεί ώστε να παραμένει αδρανής μέχρι τις 6 Μαρτίου, ημερομηνία που συμπίπτει με τα γενέθλια του καλλιτέχνη της Αναγέννησης, Μιχαήλ Άγγελου. Στις 6 Μαρτίου, ο ιός ενεργοποιούταν, διαγράφοντας μεγάλο μέρος των sectors του σκληρού δίσκου, και συγκεκριμένα επηρεάζοντας τους πρώτους 256 κυλίνδρους (cylinders), 4 κεφαλές (heads) και 17 τομείς (sectors) ανά τροχιά (track). Παρόλo που τα δεδομένα εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο σκληρό δίσκο, ήταν μη ανακτήσιμα για το μέσο χρήστη, καθώς ο ιός έκανε overwrite τα δεδομένα με τυχαίους χαρακτήρες.

Michelangelo

Παρά το γεγονός ότι είχε σχεδιαστεί για να μολύνει τα συστήματα DOS, ο ιός είχε τη δυνατότητα να διαταράξει εύκολα και άλλα λειτουργικά συστήματα εγκατεστημένα στο σύστημα. Μόλις ένα σύστημα μολυνόταν, αμέσως μολυνόταν και κάθε δισκέτα που εισάγονταν στο σύστημα, όπως επίσης και το MBR (Μaster Boot Record) του σκληρού δίσκου, όταν οι χρήστες προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποιο αρχείο του δίσκου.

Ο ιός έγινε ευρέως γνωστός τον Ιανουάριο του 1992, όταν αποκαλύφθηκε ότι oρισμένοι υπολογιστές και κατασκευαστές λογισμικού είχαν αποστείλει κατά λάθος προϊόντα, τα οποία είχαν μολυνθεί με τον ιό. (Κατά ειρωνεία της τύχης, ένας εκ των κατασκευαστών που πωλούσε λογισμικό μολυσμένο με τον Michelangelo ήταν η εταιρεία DaVinci systems.) Παρά το γεγονός ότι τα μολυσμένα μηχανήματα αριθμούνταν σε κάποιες χιλιάδες, λόγω της δημοσιότητας που έλαβε το ζήτημα, γινόταν λόγος για εκατομμύρια μολυσμένους υπολογιστές. Ωστόσο, στο διάστημα έως και τις 6 Μαρτίου του 1992 είχαν αναφερθεί μόνο 10.000 – 20.000 περιπτώσεις απώλειας δεδομένων.

michel-angelo

Κατά τα επόμενα έτη, οι χρήστες συμβουλεύονταν να μην τρέχουν τους υπολογιστές τους, στις 6 Μαρτίου, αναμένοντας μέχρι τις 7 Μαρτίου. Σταδιακά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχασαν το ενδιαφέρον τους για τον ιό, και ο Michelangelo ξεχάστηκε γρήγορα.

 

…Και κάπου εδώ έφτασε το τέλος και για το σημερινό μας ταξίδι στην ιστορία των φονικότερων ιών όλων των εποχών. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα γνωρίσουμε έναν ακόμη ιό, που μέσα σε λίγες ημέρες μετατράπηκε στον πιο διαδεδομένο και φονικότερο ιό της εποχής.

 

Μείνετε συντονισμένοι στο SecNews.

to be continued

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS