ΑρχικήsecurityΤο οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 1986 – Brain #3

Το οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 1986 – Brain #3

Brain

…Τo ταξίδι μας στην ιστορία των πιο φημιστών και φονικότερων ιών, όλων των εποχών, συνεχίζεται! Σήμερα θα ανατρέξουμε στο μακρινό 1986 και στο Pakistani Brain, ένα -σχετικά- άκακο κακόβουλο λογισμικό, το οποίο θεωρείται ως ο πρώτος ιός που κατασκευάστηκε για υπολογιστές. Ο συγκεκριμένος ιός μόλυνε τον τομέα εκκίνησης των μέσων αποθήκευσης, διαμορφώνοντας τον πίνακα κατανομής αρχείων (FAT).

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στην ιστορία έιναι ότι ο “Eγκέφαλος” ή αλλιώς “Pakistani Brain” δημιουργήθηκε στο Πακιστάν από τους αδελφούς Basit και Amjad Farooq Alvi, ως μια προσπάθεια καταπολέμησης της πειρατείας λογισμικού.

Γνωστό και απλά ως “Brain”, το bug των δύο αδερφών κατέστρεφε την μνήμη του υπολογιστή, επιβράδυνε τον σκληρό δίσκο, και άφηνε ένα σύντομο μήνυμα στο boot sector.

Εκείνη την εποχή, οι προγραμματιστές Basit και Amjad Farooq Alvi, οι οποίοι ήταν μόλις 17 και 24 χρονών αντίστοιχα, λειτουργούσαν ένα κατάστημα υπολογιστών στη Λαχόρη του Πακιστάν. Όταν ανακάλυψαν ότι οι πελάτες τους κυκλοφορούσαν παράνομα αντίγραφα του λογισμικού που οι ίδιοι είχαν αναπτύξει, οι αδελφοί αποφάσισαν να λάβουν κάποια επιπρόσθετα μέτρα… προστασίας!

 

pakistani

Έτσι γεννήθηκε ο “Εγκέφαλος”, ως μια προσπάθεια των δύο νεαρών να τρομάξουν τους πειρατές, παρόλο ο συγκεκριμένος ιός δεν είχε ποτέ πρόθεση να γίνει κακόβουλος.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησαν το 2011 στην F-Secure, την φινλανδική εταιρεία anti-virus, οι αδελφοί Alvi αναφέρονται στον “Brain” ως έναν “φιλικό ιό,” ο οποίος δεν δημιουργήθηκε ποτέ με πρόθεση να καταστρέψει τα δεδομένα των χρηστών.”

Ο Pakistani Brain, δεν είχε κακόβουλη πρόθεση απλά μετονόμαζε τον πίνακα των περιεχομένων των αντίστοιχων δισκετών σε Brain. Έτσι πρακτικά δεν μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το παράνομο αντίγραφο του αρχικού λογισμικού.

Για ποιον άλλο λόγο άλλωστε οι δημιουργοί θα είχαν σφραγίσει τον κώδικα του ιού τους με τα ονόματα, τον αριθμό τηλεφώνου και την διεύθυνση του καταστήματός τους;

Το κείμενο που ακολουθεί ήταν γραμμένο μέσα στο πρόγραμμα:

Welcome to the Dungeon
(c) 1986 Basit & Amjad (pvt) Ltd.
BRAIN COMPUTER SERVICES
730 NIZAB BLOCK ALLAMA IQBAL TOWN
LAHORE-PAKISTAN PHONE :430791,443248,280530.
Beware of this VIRUS….
Contact us for vaccination………… $#@%$@!!

 

ενώ υπήρχαν και άλλες παραλλαγές:

Welcome to the Dungeon
(c) 1986 Brain & Amjads (pvt) Ltd.
VIRUS_SHOE RECORD v9.0
Dedicated to the dynamic memories
of millions of virus who are no longer with us today –
Thanks GOODNESS!! BEWARE OF THE er..VIRUS :This program is catching program follows after these messeges….. $#@%$@!!

nrain

Ας δούμε όμως τι δηλώνουν και οι ίδιοι οι ερευνητές:…. 

“Η ιδέα ήταν ότι σε περίπτωση που το πρόγραμμα ήταν παράνομα αντεγραμμένο, τότε και μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα δρούσε ο ιός”, δήλωσε ο Amjad σε μια τηλεοπτική συνέντευξη πριν από λίγα χρόνια. Ο Alvis αναφέρθηκε επίσης σε μια έξυπνη μέθοδο για την παρακολούθηση της εξάπλωση του ιού.

“Είχαμε φτιάξει έναν μετρητή στο πρόγραμμα, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί όχι μόνο τα αντίγραφα που φτιάχνονταν και το πότε ακριβώς αυτά φτιάχτηκαν, αλλά και ποιο ήταν το γνήσιο λογισμικό πάνω στο οποίο βασίζονταν”, δήλωσε ο ένας εκ των αδερφών Αlvi, οι οποίοι πλέον διαμένουν στο Πακιστάν και εργάζονται ως παρόχοι υπηρεσιών Διαδικτύου στην ιδιόκτητη επιχείρησή τους, “Brain Limited”…..

 

…Και κάπου εδώ τελειώνει το σημερινό μας ταξίδι, ανανεώνουμε όμως το ραντεβού μας για την ερχόμενη Πέμπτη με ακόμη περισσότερες ανατροπές που ελπίζουμε να σας εκπλήξουν ευχάριστα! 😉to be continued

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS