ΑρχικήReviewsAMD High Bandwidth Memory - Η RAM με την επαναστατική αρχιτεκτονική

AMD High Bandwidth Memory – Η RAM με την επαναστατική αρχιτεκτονική

AMD High Bandwidth Memory – Η RAM με την επαναστατική αρχιτεκτονική : Η μνήμη RAM είναι ένα μέρος του υπολογιστή μείζονος σημασίας. Ουσιαστικά χωρίς αυτή ένας υπολογιστής δεν θα μπορούσε ούτε καν να τεθεί σε λειτουργία.

Όπως η κεντρική μνήμη γενικής χρήσης ενός υπολογιστή, έτσι και η αποκλειστική μνήμη για το κύκλωμα/ τσιπ γραφικών και η μνήμη γραφικών (VideoRAM – VRAM), υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανόνες αρχιτεκτονικής. Αυτοί οι κανόνες αρχιτεκτονικής όμως, με την πάροδο των ετών και την εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι σαφές ότι τείνουν να παρουσιάζουν ποικίλα προβλήματα, όπως η υστέρηση ταχύτητας = «bottlenecks» και η υψηλή ενεργειακή κατανάλωση.

AMD High Bandwidth Memory - Η RAM με την επαναστατική αρχιτεκτονική

Η εταιρεία AMD έχει αναπτύξει προσφάτως, μια εντελώς νέα αρχιτεκτονική γενικής μνήμης αλλά και γραφικών, που ξεπερνά αυτά τα προβλήματα. Παρουσιάζοντας το ΗΒΜ (High Bandwidth Memory), ένα νέο είδος τσιπ μνήμης με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, με εξαιρετικά ευρείες λωρίδες επικοινωνίας και ένα νέο επαναστατικό σχηματισμό. Το επαναστατικό αυτό προϊόν με τον κάθετο σχηματισμό και την γρήγορη μεταφορά πληροφοριών, ανοίγει ουσιαστικά και επίσημα την πύλη, για πραγματικά συναρπαστικές επιδόσεις σε καινοτόμους παράγοντες.

Οι εφαρμογές σε εγκεφάλους επεξεργασίας γραφικών (GPU) είναι μόνο η αρχή, καθώς η ανώτερη ενεργειακή αποδοτικότητα και η εξοικονόμηση χώρου του ΗΒΜ, μπορεί να προκαλέσει σε ολόκληρη τη βιομηχανία της καινοτομίας μια θετική αλλαγή.

Τέρμα σε όλα τα εμπόδια επεξεργασίας με την επαναστατική ΗΒΜ

H HBM είναι ένας νέος τύπος μνήμης RAM για CPU και GPU, o οποίος πρακτικά έχει τοποθετημένα τσιπ μνήμης σε κάθετη διάταξη, όπως οι όροφοι σε ένα ουρανοξύστη. Με τον τρόπο αυτό, συντομεύονται οι μετακινήσεις των πληροφοριών, μειώνοντας έτσι τον χρόνο ενδο-επικοινωνίας σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι πύργοι συνδέονται με την CPU ή GPU μέσω μιας πολύ γρήγορης διασύνδεσης που ονομάζεται «interposer». Πολλές συστοιχίες των ΗΒΜ συνδέονται παράλληλα με μια CPU ή GPU στη διασύνδεση interposer και όλη η μονάδα συνδέεται στο ηλεκτρικό κύκλωμα. Παρόλο που οι συστοιχίες των ΗΒΜ δεν είναι άμεσα ενσωματωμένες στην CPU ή GPU, είναι τόσο στενά και γρήγορα συνδεδεμένες μέσω interposer, έτσι ώστε τα ΗΒΜ οφέλη να είναι σχεδόν εφάμιλλα με αυτά μιας ενσωματωμένης (embedded) γενικής μνήμης RAM εντός του τσιπ μιας CPU/GPU.

hbm

Ενεργειακή Απόδοση

Η μνήμη γραφικών τύπου «GDDR5» έχει υπηρετήσει πολύ καλά την βιομηχανία τα τελευταία επτά χρόνια, καθώς είναι πολλά τα GigaByte που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε κάρτα γραφικών υψηλών επιδόσεων μέχρι σήμερα. Αλλά, όπως τα τσιπ γραφικών αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, η όρεξή τους για τη γρήγορη παράδοση των πληροφοριών ( το λεγόμενο εύρος διαύλου ή αλλιώς «bandwidth») συνεχίζει να αυξάνεται. Η ικανότητα της μνήμης γραφικών GDDR5 να ικανοποιήσει αυτές τις απαιτήσεις εύρους διαύλου αρχίζει να φθίνει, με την τεχνολογία να αγγίζει τα όρια των προδιαγραφών της. Κάθε επιπλέον GigaByte ανά δευτερόλεπτο εύρους διαύλου έχει αρχίσει να καταναλώνει πάρα πολλή ενέργεια για να είναι μια αποτελεσματική, αποδοτική λύση για τους σχεδιαστές και τους καταναλωτές. Φυσικό επακόλουθο λοιπόν, ότι η μνήμη γραφικών GDDR5 θα μπορούσε να αρχίσει την καθυστέρηση αύξησης των επιδόσεων των τσιπ γραφικών. Αντιθέτως, η μνήμη τύπου ΗΒΜ επαναφέρει την ενεργειακή αποδοτικότητα, προσφέροντας πάνω από τρεις φορές το εύρος διαύλου ανά Watt ενέργειας που προσφέρεται από την μνήμη τύπου GDDR5.
Μικρότερες Διαστάσεις

Πέρα από τις επιδόσεις και την ενεργειακή αποδοτικότητα, η μνήμη τύπου HBM είναι επαναστατική στην ικανότητά της για περισσότερο ωφέλιμο χώρο σε ένα προϊόν. Καθώς οι απανταχού gamer αναμένουν όλο και μικρότερους αλλά και πιο ισχυρούς υπολογιστές, η εξάλειψη των ογκωδών και ενεργοβόρων τσιπ GDDR5 υπέρ της μνήμης τύπου ΗΒΜ, μπορεί να εφοδιάσει τις συσκευές με συναρπαστικές νέες μορφές κατασκευής πολύ μικρότερου μεγέθους. Σε σύγκριση με τις μνήμες GDDR5, οι ΗΒΜ θα μπορούν να χωρέσουν την ίδια ποσότητα μνήμης σε 94% λιγότερο χώρο!

AMD High Bandwidth Memory - Η RAM με την επαναστατική αρχιτεκτονική

Καινοτομικά στοιχεία για ταχύτερη ανάπτυξη ολόκληρης της βιομηχανίας

Η AMD έχει μια μακρά ιστορία στις πρωτοποριακές καινοτομίες και βιομηχανικά πρότυπα με σκοπό διευρυνθούν τα όρια του εφικτού. Η νέα αρχιτεκτονική μνήμης HBM, είναι το πιο πρόσφατο επίτευγμα σε μια εντυπωσιακή λίστα που εκτείνεται σε επεξεργαστές, γραφικά, servers:

• x86-64: Η έκδοση 64-bit του συνόλου εντολών x86 έχει υπάρξει σε όλους τους σύγχρονους επεξεργαστές τύπου x86

• Wake-On-LAN: Εφευρέθηκε μαζί με την εταιρεία HP, το επαναστατικό πρότυπο δικτύωσης που επιτρέπει την εξ αποστάσεως αφύπνιση του υπολογιστή

• GDDR και πλέον ΗΒΜ: Επεκτείνει τα πρότυπα της βιομηχανίας για τη μνήμη υψηλών επιδόσεων, που εφευρέθηκε από την AMD με συνεισφορές από τη συσκευή Κοινής Ηλεκτρονικής Μηχανικής του Συμβουλίου (JEDEC)

• Πρώτος επεξεργαστής πολλαπλών πυρήνων x86: Ο Opteron100 Series επεξεργαστής της AMD, ήταν ο πρώτος ο οποίος εισήγαγε το multi-core computing στο χώρο των PC

• DisplayPort Adaptive-Sync: Τέθηκε σε εφαρμογή από την AMD, καθώς η τεχνολογία FreeSync καταργεί τα εμπόδια για ομαλότερο και καλύτερο gameplay σε videogames

 

• Πρώτος ελεγκτή μνήμης (memory controller) εντός τσιπ για x86: Η αρχιτεκτονική «Hammer» της AMD ήταν η πρώτη η οποία ενσωμάτωνε έναν ελεγκτή μνήμης εντός των επεξεργαστών για μέγιστη απόδοση

• Πρώτες πλήρεις GPU εντός ενός CPU τσιπ: Οι Ταχείες Μονάδες Επεξεργασίας της AMD (APUs), ήταν οι πρώτες που εφήρμοσαν την ολοκλήρωση μιας GPU με την CPU, εξαλείφοντας την ανάγκη για ένα ογκώδες εξωτερικό τσιπ επεξεργασίας γραφικών

Με τη νέα αρχιτεκτονική μνήμης ΗΒΜ, η AMD έχει οριστεί να φέρει επανάσταση για άλλη μια φορά τη βιομηχανία, τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους ερασιτέχνες των υπολογιστών, καθώς και για τους gamer στο επόμενο επίπεδο Virtual Reality και ακόμα πιο πέρα.

image (2)

 

Πηγή: zougla.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS