ΑρχικήsecurityΤο οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 1987 – Stoned #4

Το οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 1987 – Stoned #4

Στο προηγούμενο άρθρο γνωρίσαμε τον Pakistani Brain, ένα -σχετικά- άκακο κακόβουλο λογισμικό, το οποίο θεωρείται ως ο πρώτος ιός που κατασκευάστηκε για υπολογιστές. Ο συγκεκριμένος ιός μόλυνε τον τομέα εκκίνησης των μέσων αποθήκευσης. διαμορφώνοντας τον πίνακα κατανομής αρχείων (FAT). Ο ιός που θα θυμηθούμε σήμερα είναι ξεχωριστός, γιατί είναι μια πρώιμη μορφή boot sector ιού (που προηγείται από τον Brain). Ο λόγος γίνεται για τον Stoned.

Ο Stoned δημιουργήθηκε το 1987. Φέρεται να έχει γραφτεί από έναν φοιτητή πανεπιστημίου στο Ουέλλινγκτον, της Νέας Ζηλανδίας, και ως το 1989 είχε διαδοθεί ευρέως στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Ήταν ένας από τους πρώτους ιούς, ο οποίος μαζί με τις πάμπολλες παραλλαγές του, ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ας μάθουμε λίγα πράματα για τον πιο διαδεδομένο ιό της πρώτης δεκαετίας των ιών.

Το οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 1987 – Stoned #4

 

Τι ακριβώς έκανε;

Ο SΤΟΝΕD δημιουργούσε ένα εσφαλμένο τομέα στον τομέα εκκίνησης ( /mbr infector ) και ανάγκαζε τον υπολογιστή σε συνεχόμενες επανεκκινήσεις. Σαν μην έφτανε αυτό, εμφάνιζε και μήνυμα στην οθόνη του χρήστη με την φράση

“Your PC is now Stoned!” = “ο υπολογιστής σας τώρα λιθοβολήθηκε.”

Η φράση βρέθηκε στα επηρεασμένα boot sectors των μολυσμένων floppy disks και στα master boot records των μολυσμένων σκληρών δίσκων μαζί με την φράση: “Legalise Marijuana” = “Νομιμοποιείστε την Μαριχουάνα”.

 

Το οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 1987 – Stoned #4

 

Παραλλαγές:

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του ιού SΤΟΝΕD , με ασήμαντες διαφορές μεταξύ τους. Οι πιο αξιοπρόσεκτες από αυτές τις παραλλαγές είναι οι :

1. This virus

Αυτή η παραλλαγή του ιού περιέχει ένας πολιτικά υποκινούμενος ιός και περιέχει το μήνυμα:

“Bloody! Jun. 4, 1989“.

2. Swedish Disaster

Αυτός ο ιός περιέχει το string “The Swedish Disaster”, το οποίο υποδεικνύει ότι ίσως γράφτηκε στην Σουηδία.

3. Manitoba

Στενά συνδεδεμένος με τον αυθεντικό Stoned, η παραλλαγή με το όνομα Manitoba διαφέρει κυρίως στο ότι στις δισκέτες δεν αποθηκεύει το original boot sector πουθενά, απλά το γράφει από πάνω. Κατά πάσα πιθανότητα γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Manitoba.

4. Angelina
Αυτή η παραλλαγή του ιού SΤΟΝΕD έχει μηχανισμούς μυστικότητας. Πιθανότητα έχει χώρα προέλευσης την Πολωνία και περιέχει το ακόλουθο μήνυμα:

Greetings for ANGELINA!!!/by Garfield/Zielona Gora

 

Θα μπορούσα να γράφω για ώρες, γιατί πραγματικά το διαθέσιμο υλικό για τις παραλλαγές που κυκλοφόρησαν είναι αρκετό. Αν έχετε κατά νου κάποια άλλη παραλλαγή του ιού Stoned που σας έκανε εντύπωση, ή την θυμάστε από προσωπική σας εμπειρία, μπορείτε να την γράψετε στα σχόλια. Κάπου εδώ έφτασε το τέλος του σημερινού μας άρθρου.

 

Το ερχόμενο Σάββατο, στην επόμενη στάση από το οδοιπορικό μας,

θα αναφερθούμε στο Σκουλήκι του Διαδικτύου!

Μην το χάσετε!

Μείνετε συντονισμένοι κοντά μας στο secnews

to be continued

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS