ΑρχικήsecurityΝήσος Μαν: Γκάφα που κόστισε διαρροή δεδομένων 5.000 φορολογούμενων

Νήσος Μαν: Γκάφα που κόστισε διαρροή δεδομένων 5.000 φορολογούμενων

διαρροή

Διαρροή προσωπικών δεδομένων από κρατικό φορέα της Νήσου Μαν: Το τμήμα φόρου εισοδήματος της Νήσου Μαν, δημιούργησε έναν λογαριασμό στο Twitter προς το τέλος του Μάρτη, και  κατά την διαδικασία ενημέρωσης των φορολογούμενων  σχετικά με το  νέο κανάλι επικοινωνίας, το ίδρυμα κατάφερε να πετύχει την διαρροή 5.000 διευθύνσεων e-mail  των φορολογούμενων του. Τώρα το αρμόδιο τμήμα απολογείται για τη γκάφα και ξεκινά έρευνα.

Η γκάφα με την διαρροή στο privacy αποδόθηκε σε ένα λειτουργικό λάθος που επέτρεψε σε ομάδες πελατών να δουν διευθυνσεις άλλων πελατών στο πεδίο «Προς» του e-mail που έλαβαν.

Κάποιος ξέχασε να κάνει blind carbon copy (BCC) στην λίστα των παραληπτών με αποτέλεσμα οι δειυθύνσεις e-mail να είναι εμφανείς σε όλους τους παραλήπτες.

«Το λάθος συνέβη όταν ως μέρος ενός προγράμματος ενημέρωσης σχετικά με τον νέο λογαριασμό στο Twitter, η Διεύθυνση Φόρολογίας Εισοδήματος, απέστειλε 10 e-mails με 500 παραλήπτες στο καθένα, αλλά με εμφανείς τις διευθύνσεις e-mail των παραληπτών.» αναφέρει η ανακοίνωση του φορέα του Υπουργείου Εσωτερικών. Το ίδρυμα συνειδητοποίησε έπειτά το λάθος και πήρε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει πως το ατυχές συμβάν δεν θα επαναληφθεί. Μέρος των μέτρων που έλαβε ήταν και η ενημέρωση του επόπτη Προστασίας Δεδομένων ώστε να διενεργηθεί η απαραίτητη έρευνα για το περιστατικό.

Παρόλα αυτά, ανεξάρτητα απ’ τα μέτρα που ελήφθησαν το λάθος δεν μπορεί να διορθωθεί περαιτέρω καθώς τα μηνύματα δεν μπορούν να ανακληθούν. Δεν υπάρχουν ωστόσο στοιχεία που να δείχνουν πως κάποιος παραλήπτης εκμεταλλέυτηκε το ανόητο λάθος προς στιγμήν, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γι’ αυτό.

Όσοι βρίσκονται στην εκτεθειμένη λίστα, έχουν ειδοποιηθεί και λάβει διαβεβαίωση πως δεν ήταν υπαίτιο το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών του υπουργείου αλλά πως το λάθος  βρίσκεται υπ’ ευθύνη ενός απρόσεκτου υπαλλήλου.

Επιπλέον το τμήμα ζήτησε συγγνώμη για την διαρροή, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές αν αυτή έχει γίνει αποδεκτή απ’ όλους τους εκτεθειμένους παραλήπτες. Εν τω μεταξύ ο λογαριασμός του φορέα στο Twitter έχει τώρα πάνω από 207 followers και 24 tweets.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS