ΑρχικήReviewsThe Safe Delivery: εκπαιδευτικό app για τις μέλλουσες μητέρες

The Safe Delivery: εκπαιδευτικό app για τις μέλλουσες μητέρες

Στη Δανία παρουσιάσθηκε η εφαρμογή «The Safe Delivery», ένα εργαλείο mobile εκπαίδευσης που έχει τη δυνατότητα να σώσει τις ζωές μητέρων και νεογνών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού σε χώρες της Αφρικής.

Πιο αναλυτικά, η εφαρμογή αναπτύχθηκε από τον Δανικό οργανισμό Maternity Foundation σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας. Αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης επιβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή The Safe Delivery μπορεί να ενδυναμώσει σημαντικά την ικανότητα όσων παρευρίσκονται σε διαδικασία τοκετού να σώσουν ζωές.

The Safe Delivery: εκπαιδευτικό app για τις μέλλουσες μητέρες

Κάθε χρόνο, 289.000 γυναίκες και περισσότερα από πέντε εκατομμύρια νεογνά πεθαίνουν ως αποτέλεσμα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Το 99% των θανάτων συμβαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί αν αυτές οι γυναίκες είχαν την υποστήριξη εκπαιδευμένου προσωπικού κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η εφαρμογή The Safe Delivery βασίζεται στην ταχεία διάδοση της κινητής τηλεφωνίας στην Αφρική, όπου ήδη υπάρχουν περισσότεροι από 600 εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων. Η mobile τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για καινοτόμες λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα υγείας που κάτω από άλλες συνθήκες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω των μεγάλων γεωγραφικών αποστάσεων (π.χ. σε επαρχιακές περιοχές) και της έλλειψης εκπαίδευσης.

Το Safe Delivery περιλαμβάνει animated βίντεο που προσφέρουν οδηγίες για επαγγελματίες υγείας σε αναπτυσσόμενες χώρες σχετικά με το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού, όπως για παράδειγμα αν η μητέρα πάθει αιμορραγία μετά τον τοκετό ή το νεογνό δεν αναπνέει. Τα βίντεο είναι διαθέσιμα τόσο στα Αγγλικά όσο και σε τοπικές γλώσσες, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν και από άτομα με περιορισμένες γλωσσικές ικανότητες.

The Safe Delivery

Η εφαρμογή υποβλήθηκε σε κλινική δοκιμή στην Αιθιοπία. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευθούν στο τέλος του 2015, αλλά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα των επαγγελματιών υγείας να αποτρέψουν τις επιπτώσεις απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών.

Η ικανότητα των επαγγελματιών υγείας να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις αιμορραγιών μετά τον τοκετό, καθώς και επαναφοράς νεογνών στη ζωή υπερδιπλασιάστηκε ύστερα από 12 μήνες χρήσης της εφαρμογής. Η μεγαλύτερη βελτίωση ικανοτήτων παρουσιάστηκε στους επαγγελματίες υγείας σε περιοχές της επαρχίας, όπου υπήρχε και η μεγαλύτερη ανάγκη για εκπαίδευση. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι οι ικανότητες συνέχισαν να βελτιώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια των 12 μηνών, υποδεικνύοντας ότι η εφαρμογή είναι σε θέση να διατηρεί και να βελτιώνει διαρκώς το επίπεδο των γνώσεων.

Η τελική έκδοση της εφαρμογής θα είναι διαθέσιμη δωρεάν για τους φορείς στον τομέα της υγείας και τους ΜΚΟ σε αναπτυσσόμενες χώρες. Θα δοκιμαστεί εκτενώς και θα αξιολογηθεί σε συνεργασία με αυτούς τους φορείς, μετά την κυκλοφορία της, σε συγκεκριμένες περιοχές της Αφρικής, με στόχο τη συλλογή δεδομένων και την καλύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και της χρήσης της. Μέχρι στιγμής, φορείς όπως ο Ερυθρός Σταυρός της Δανίας και το Marie Stopes International έχουν αποφασίσει να συμπεριλάβουν την εφαρμογή στα προγράμματα υγείας που πραγματοποιούν στη Γουινέα και την Τανζανία, αντίστοιχα.

The Safe Delivery

 

Πηγή: pestaola.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS