Symantec Security Day 2018: Ελάτε να συζητήσουμε σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας!
infosec

Symantec Security Day 2018: Ελάτε να συζητήσουμε σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας!

Σας προσκαλούμε στο Symantec Security Day 2018 όπου θα αναπτυχθούν τα θέματα της κυβερνοασφάλειας, μέσα από την πρακτική προσέγγιση αλλά και αντιμετώπιση των σημερινών κυβερνοαπειλών. Στην ημερίδα αυτή θα εστιάσουμε στις τάσεις της αγοράς και τον ρόλο της κυβερνοασφάλειας στον ψηφιακό...
Read More
infosec

Play Store: Κακόβουλες εφαρμογές με περισσότερες από 500.000 εγκαταστάσεις

Πολλές νέες εφαρμογές χωρίς κάποια λειτουργικότητα έχουν τρυπώσει στο Google Play Store τον τελευταίο καιρό, και έχουν πετύχει περισσότερες από...
Read More
infosec

Instagram: Το εργαλείο λήψης δεδομένων διέρρευσε κωδικούς χρηστών

Φαίνεται ότι η αδυναμία του Facebook να διασφαλίσει τα δεδομένα των χρηστών έχει μεταβιβαστεί και στις θυγατρικές του εταιρείες. Το...
Read More
infosec

Firmware update της Microsoft προκαλεί σφάλμα σε πολλά Surface μοντέλα!

Ένα νέο σφάλμα πλήττει τα Surface της Microsoft, καθώς πρόσφατο firmware update προκαλεί ανακριβής παρουσίαση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας...
Read More
infosec

Κυκλοφόρησε ενημέρωση που διορθώνει ευπάθεια σε δημοφιλές plugin του WordPress

Ένας ερευνητής ασφάλειας αποκάλυψε λεπτομέρειες για μια κρίσιμη ευπάθεια σε ένα από τα δημοφιλή και ευρέως ενεργά plugins για το...
Read More
Latest Posts

APT cyber wars – Κατάσκοπος Vs. Κατάσκοπος

Kaspersky: APT cyber wars - Κατάσκοπος Vs. Κατάσκοπος

Kaspersky: APT cyber wars – Κατάσκοπος Vs. Κατάσκοπος

Η Kaspersky εντόπισε μια σπάνια και ασυνήθιστη περίπτωση επίθεσης από έναν ψηφιακό εγκληματία σε έναν άλλον.
Το 2014, η Hellsing, μία μικρή και μέτρια τεχνικά ομάδα ψηφιακής κατασκοπείας που στόχευε κυρίως κυβερνήσεις και διπλωματικούς οργανισμούς στην Ασία, δέχτηκε επίθεση spearphishing από κάποιον άλλο παράγοντα online απειλών και αποφάσισε να αντεπιτεθεί.

Η Kaspersky πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την εμφάνιση μιας νέας τάσης στην ψηφιακή εγκληματικότητα: τους «APT πολέμους».

Η ανακάλυψη έγινε από τους ειδικούς της Kaspersky Lab, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με την δραστηριότητα της Naikon, μιας ομάδας ψηφιακής κατασκοπείας που δρούσε επίσης στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ένας Κατάσκοπος από τους στόχους είχε εντοπίσει το γεγονός ότι η ομάδα Naikon προσπάθησε να «μολύνει» τα συστήματα του, μέσω ενός spearphishing email που μετέφερε ένα κακόβουλο συνημμένο αρχείο.

Ο στόχος αμφισβήτησε τη γνησιότητα του email απευθυνόμενος στον αποστολέα και προφανώς δυσαρεστημένος με την απάντηση που έλαβε, δεν άνοιξε το συνημμένο αρχείο.Λίγο αργότερα, ο στόχος διαβίβασε στον αποστολέα ένα email που περιείχε το κακόβουλο λογισμικό του ίδιου του στόχου. Αυτή η κίνηση πυροδότησε την έρευνα της Kaspersky Lab και οδήγησε στην ανακάλυψη της ΑΡΤ (Advanced Persistent Threat) ομάδας Hellsing.

Η μέθοδος της αντεπίθεσης δείχνει ότι η ομάδα Hellsing ήθελε να αναγνωρίσει την ομάδα Naikon και να συλλέξει πληροφορίες γι’ αυτή.

Προχωρώντας σε βαθύτερη ανάλυση του φορέα Hellsing, η Kaspersky Lab ανακάλυψε μια σειρά μηνυμάτων spearphishing με κακόβουλα συνημμένα αρχεία, τα οποία είχαν σχεδιαστεί για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό κατασκοπείας σε διάφορους οργανισμούς.Αν το θύμα ανοίξει το κακόβουλο συνημμένο αρχείο, το σύστημά του «μολύνεται» με μια προσαρμοσμένη backdoor, η οποία μπορεί να «κατεβάζει» και να «ανεβάζει» αρχεία, να ενημερώνεται και να απεγκαθίσταται μόνο της. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Kaspersky Lab, ο αριθμός των οργανισμών που αποτέλεσαν στόχο της Hellsing πλησίασε τους 20.

Οι στόχοι της Hellsing σύμφωνα με την Kaspersky ήταν στη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ινδία, την Ινδονησία και τις ΗΠΑ και ήταν κυρίως κυβερνητικοί και διπλωματικοί οργανισμοί.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *