ΑρχικήsecurityHackers χτυπούν τα Ελληνικά iphone

Hackers χτυπούν τα Ελληνικά iphone

Hackers χτυπούν τα Ελληνικά iphone

Hackers χτυπούν τα Ελληνικά iphone

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλείται να αντιμετωπίσει επίθεση χάκερ σε κινητά τηλέφωνα χρηστών iphone προκειμένου να μην διαρρεύσουν στο Διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα πολιτών.

Από το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης, στο στρατηγείο της Δίωξης σήμανε συναγερμός, καθώς ήταν εκατοντάδες οι καταγγελίες για κακόβουλα λογισμικά στα κινητά τηλέφωνα iphone χρηστών του iCloud.

Αμέσως η αρμόδια αρχή για την καταπολέμηση του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δημοσίευσε την προειδοποίηση στο twitter προκειμένου να ενημερωθούν άμεσα οι χρήστες iphone κινητών τηλεφώνων.

Εκδόθηκε αναλυτική ανακοίνωση:

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι έχει εντοπιστεί προσπάθεια αλίευσης και υποκλοπής στοιχείων εισόδου, μέσω μηνυμάτων SMS , για τη διαδικτυακή υπηρεσία iCloud.

Ειδικότερα, τα επίμαχα μηνύματα, εμφανίζουν ως αποστολέα την Υποστήριξη Πελατών της εταιρίας που διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη διαδικτυακή υπηρεσία, ενώ προτρέπουν τους παραλήπτες να ακολουθήσουν ηλεκτρονική διεύθυνση, η οποία παραπέμπει σε ιστοσελίδα για δήθεν εντοπισμό χαμένης ηλεκτρονικής συσκευής.

Στην εν λόγω ιστοσελίδα, τους ζητείται να εισάγουν τα στοιχεία εισόδου που χρησιμοποιούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανεύρεσης της συσκευής iphone.

Εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, οι κωδικοί του αλιεύονται από τους δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα, που βρίσκονται αποθηκευμένα στην υπηρεσία iCloud (επαφές, φωτογραφίες, βίντεο, κωδικοί, σημειώσεις κ.λπ.).

Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι οι ιστοσελίδες στις οποίες παραπέμπεται ο παραλήπτης τους, χρησιμοποιούν λογότυπα της διαχειρίστριας εταιρίας της υπηρεσίας iCloud και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Καλούνται οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντούν σε αυτά, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα.

Αναστατωμένοι οι κάτοχοι iphone

To μήνυμα που εμφανίζεται εάν κάποιος έπεσε θύμα των χάκερς

Όπως έγραφε το zougla.gr από την αρχή, το τηλεφωνικό κέντρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει πάρει φωτιά αφού το icloud πρόκειται ουσιαστικά για τον χώρο αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων των χρηστών αυτών των κινητών τηλεφώνων. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος από αυτούς τους επιτήδειους που στέλνουν το λογισμικό-παγίδα στο iphone κινητό τηλέφωνο, αποκτήσει τους κωδικούς τότε έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες αλλά και στον τηλεφωνικό κατάλογο.

FBI και Εuropol στη μάχη για τον εντοπισμό των δραστών

Ειδικοί της υπηρεσίας εξήγησαν πως πρόκειται για κάτι πρωτοφανές στην Ελλάδα και γι αυτόν τον λόγο ζητήθηκε άμεσα η συνδρομή του FBI αλλά και της Εuropol προκειμένου να αναζητηθούν τα ίχνη των δραστών. Παρόλο που οι ενδείξεις οδηγούν σε πρώην χώρα της Σοβιετικής Ένωσης, ο εντοπισμός τους δεν είναι εύκολος αφού όπως εξηγούν αξιωματικοί που συμμετέχουν στην επιχείρηση «οι συγκεκριμένοι χάκερς έχουν πολύ καλή τεχνογνωσία».
(Mήνυμα το οποίο έρχεται σε email και λέει στον χρήστη πως πρέπει να πατήσει ένα Link προκειμένου να επιβεβαιώσει τον κωδικό του στο icloud. O χρήστης από τη στιγμή που θα το κάνει, και βάλει τους κωδικούς,τότε πέφτει θύμα των χάκερ αφού αμέσως τους υποκλέπτουν.Πρόκειται για έναν από τους τρόπους δράσης)

image.ashxιξιξ iphone
Το θύμα πέφτει στην παγίδα και του ζητούν να πληρώσει σε Bitcoin

Aυτή η ομάδα των χάκερ προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα και να οργανώσει το επόμενο χτύπημά της, ζητάει από τα θύματα να πληρώσουν σε ψηφιακό νόμισμα (bitcoin). Αυτό γίνεται με δύο τρόπους. Όταν ο χρήστης προσπαθήσει να εισέλθει στο icloud, τότε του εμφανίζεται ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο iphone στο οποίο αναγράφεται πως αν θέλει να μην χάσει τα δεδομένα του θα πρέπει να δώσει 10 bitcon, δηλαδή 5.000- 6.000 ευρώ. Άλλος τρόπος προειδοποίησης είναι στο email του θύματος, δηλαδή το ίδιο μήνυμα για να πληρώσει, αλλά στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.

Βεβαίως όλα τα παραπάνω αφού οι κωδικοί έχουν υποκλαπεί.

Με την ίδια… τεχνική διέρρευσαν οι φωτογραφίες των σταρ του Χόλιγουντ

Eξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι με την ίδια ακριβώς τεχνική είχαν διαρρεύσει πριν από κάποιους μήνες στο Διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες διασήμων του Χόλιγουντ. Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στο zougla.gr «είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για την ίδια ομάδα».

Η διαρροή εκατοντάδων φωτογραφιών εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στο Χόλιγουντ. Το υλικό που ανέβαινε στο Διαδίκτυο σταδιακά περιελάμβανε εκατοντάδες γυμνές φωτογραφίες και βίντεο με πρωτοκλασάτα ονόματα της βιομηχανίας του θεάματος.

Ανάμεσά τους η Kate Upton, η Kirsten Dunst, η Jennifer Lawrence, η Ariana Grande, η Hope Solo, η Cara Delevigne και η Teresa Palmer.

Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που τέτοιο υλικό διοχετεύθηκε στο διαδίκτυο, αυτό παρουσιαζόταν ως ολοκαίνουργιο και διαφημιζόταν ως αυστηρά ακατάλληλο.Στα θύματα περιλαμβάνονταν επίσης η Rihanna και η Mary Kate Olsen.

 

Πηγή: zougla.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS